Σταύρος Κελέτσης στο Φόρουμ των Δελφών: «Η χώρα χρειάζεται ένα σύγχρονο αγροδιατροφικό μοντέλο»

Στο DELFI ECONOMIC FORUM που ξεκίνησε χθες στου Δελφούς μίλησε κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, ο οποίος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα: «ο Αγροτικός Τομέας μπροστά στις Παγκόσμιες Προκλήσεις και Απειλές».

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, εκπρόσωποι Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Εκδότης, Διευθυντής της Agrenda και Δημοσιογράφος Γιάννης Πανάγος.

Ο Υφυπουργός και βουλευτής Έβρου στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις της Αγροτικής Οικονομίας και μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Η υγειονομική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία ανέδειξαν ως σημαντικό το θέμα της επισιτιστικής κρίσης , επισιτιστικής αυτάρκειας και ασφάλειας, της ομαλής συνέχειας της διατροφικής αλυσίδας. Παράλληλα οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και η Μεγάλη πυρκαγιά στον ‘Εβρο ανέδειξαν το μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά σε συνδυασμό με φαινόμενα όπως η όλο και αυξανόμενη αστικοποίηση πληθυσμού, οι νέες καταναλωτικές τάσεις και συνήθειες που παγιώθηκαν μετά την περίοδο του covid, η ανάγκη προστασίας του Περιβάλλοντος , η βιωσιμότητα και διατήρηση των Φυσικών πόρων και ο διεθνής ανταγωνισμός δημιουργούν το νέο πλαίσιο των προκλήσεων στην αγροτική οικονομία.
Αυτές οι μεγάλες προκλήσεις είναι ταυτόχρονα και μεγάλες ευκαιρίες. Πρέπει να δώσουμε βάρος στον αγροδιατροφικό τομέα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα αφορά μόνο την πρωτογενή παραγωγή. Η προσέγγιση μας σε ότι αφορά την αγροδιατροφική αλυσίδα πρέπει να είναι ολιστική. Αφορά την παραγωγή, τη μεταποίηση, συσκευασία , την διάθεση, την κατανάλωση. Η χώρα χρειάζεται ένα νέο συνολικό αγροδιατροφικό μοντέλο.»

Σύμφωνα με τον κ. Κελέτση:
«Το βάρος πρέπει να πέσει στην εγχώρια παραγωγή με προϊόντα ποιοτικά , ανταγωνιστικά, που θα καλύπτουν τις ανάγκες, της εγχώριας ζήτησης αλλά και του εξωτερικού. Θα είναι αναγνωρίσιμα και θα έχουν ζήτηση και στο εξωτερικό. Προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ετικέτες (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, Προστατευόμενης Γεωργικής Ένδειξης, γεωγραφικές Ενδείξεις, Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα).
Που θα καλύπτουν τις ανάγκες αλλά και τις νέες διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές των καταναλωτών. Όπως έχουν χαρακτηριστεί προϊόντα LATTE δηλαδή LOCAL, AUTHENTIC, TRACEABLE, TRANSPARENT , ETHICAL που σημαίνει Τοπικά , Αυθεντικά, Ανιχνεύσιμα, Διαφανή, Ηθικά τρόφιμα.
Να ταιριάζουν στο σύγχρονο προφίλ των καταναλωτών . Πιστοποιημένα Προϊόντα υψηλής Προστιθέμενης Αξίας που θα παράγονται με βιολογικές μεθόδους, φιλικές στο περιβάλλον. Και ταυτόχρονα θα αφήνουν μεγαλύτερο εισόδημα στους αγρότες μας.» Και ο Υφυπουργός κατέληξε λέγοντας:
«Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο χάραξης μακροπρόθεσμων στρατηγικών και στην κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».

πηγή: https://www.e-evros.gr/ 11/4/2024