Το Εθνικό Πάρκο της Οροσειράς της Ροδόπης μοιράζεται κι αυτό ανάμεσα στη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία. Εκτείνεται σε μια περιοχή 1,7 εκατομμυρίων στρεμμάτων ανάμεσα στους νομούς Δράμας και Ξάνθης. Ανακηρύχθηκε το 2009 και ξεκινώντας από τις ΒΑ πλαγιές του Φαλακρού όρους, ακολουθεί τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα βόρεια του ποταμού Νέστου και φτάνει ανατολικά μέχρι την περιοχή του όρους Κούλας στο νομό Ξάνθης. Υπάρχει θεσμοθετημένος Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης, με έδρα το Μεσοχώρι του νομού Δράμας. Θεωρείται το πιο πλούσιο σε βιοποικιλότητα και το πιο παρθένο Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας και μια από τις πλέον σημαντικές περιοχές για τη διατήρηση και προστασία της άγριας φύσης στην Ευρώπη.

Μέσα στο όρια του Εθνικού Πάρκου βρίσκεται το περίφημο Παρθένο Δάσος του Φρακτού, ένα από τα πέντε πιο σημαντικά παρθένα δάση της Ευρώπης. Μεταξύ των φυσικών αξιοθέατων του Πάρκου και σημαντικοί προστατευταίοι βιότοποι είναι το παραποτάμιο δάσος μικρόφυλλου, ή γκρίζου σκλήθρου (Alnus incana) στην θέση Βαθύρεμα, οι καταρράκτες του Αχλαδορέματος, το δάσος της Τσίχλας και της Χαϊντούς και ο καταρράκτης του Λειβαδίτη. Το τοπίο διαθέτει το εντυπωσιακό ποσοστό δασοκάλυψης του 85% και πολλά ρυάκια και ρέματα διαρρέουν τις απέραντες δασοσκεπείς πλαγιές. Στα χαμηλά υψόμετρα κυριαρχούν οι θαμνώνες με πουρνάρια (Quercus coccifera) και μεικτά δρυοδάση με άλλα φυλλοβόλα. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα αρχίζουν να εμφανίζονται μαυρόπευκα (Pinus nigra), έλατα (Abies borisii-regis), οξιές (Fagus sp.), η μακεδονική ή βαλκανική πεύκη (Pinus peuce), η ερυθρελάτη (Picea abies) , η δασική πεύκη (Pinus sylvestris) και η σημύδα (Betula sp.).

Για την περιοχή της Ροδόπης λένε πως σε μια απόσταση 100 χλμ. μπορεί κανείς να συναντήσει από μεσογειακά δάση πλατύφυλλων μέχρι δάση σημύδας της ρωσικής τούνδρας, με λίγα λόγια όλο το φάσμα της ευρωπαϊκής χλωρίδας. Οι επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν «πάγωσε» κατά την τελευταία παγετωνική περίοδο και έτσι λειτούργησε σαν ένα «βοτανικό καταφύγιο», με θυλάκους όπου επιβίωσαν και διατηρήθηκαν πολλά μεσευρωπαϊκά φυτικά είδη. Ένα απομεινάρι από την εποχή των παγετώνων είναι η χαμπερλέα της Ροδόπης (Haberlea rhodopensis). Υπολογίζεται πως τα 1.200 είδη που έχουν καταγραφεί στην περιοχή αντιστοιχούν στο 60% των ειδών της χλωρίδας της βόρειας Ευρώπης. Μεταξύ αυτών και 211 σπάνια ή ενδημικά είδη και 90 ενδημικά της Βαλκανικής Χερσονήσου. Μερικά από τα πλέον σημαντικά ενδημικά είδη της Ροδόπης είναι ο εντυπωσιακός κρίνος της Ροδόπης (Lilium rhodopaeum), το Geum rhodopaeum, η Lathraea rhodopaea, η Soldanella rhodopaea, η Pulsatilla halleri rhodopea και οι βιόλες Viola rhodopaea, V. ganatsasii, V. delphinantha και V. seresiana.

Στην περιοχή συναντώνται και μερικές από τις πιο σπάνιες ελληνικές ορχιδέες, όπως, η Epipactis persica gracilis, η Epipactis pontica, η Epipactis palustris, η Dactylorhiza macedonica, η Dactylorhiza cordigera, η Orchis militaris, η Orchis purpurea, η Neotinea ustulata, η Ophrys epirotica, η Ophrys grammica, και άλλες. Από τα μεγάλα θηλαστικά η παρουσία της εμβληματικής καφετιάς αρκούδας στα δάση της περιοχής είναι συχνότατη, ενώ υπάρχουν και αγέλες λύκων. Μέχρι πριν 30-35 χρόνια, ζούσε εδώ και ο λύγκας, που δεν αποκλείεται να ζει ακόμα στα απρόσιτα ορεινά δάση της Ροδόπης. Κοντά στα σύνορα ζει ο μοναδικός φυσικός πληθυσμός κόκκινων ελαφιών που έχει απομείνει στη χώρα μας, και στις απότομες πλαγιές θα συναντήσει ο επισκέπτης αρκετά αγριόγιδα. Μεταξύ των άλλων θηλαστικών που ζουν εντός των ορίων του Πάρκου είναι τα ζαρκάδια, οι αγριόγατοι, οι αγριόχοιροι, οι αλεπούδες, οι νυφίτσες, τα πετροκούναβα, οι βίδρες, οι δασομυωξοί, οι σκίουροι, οι λαγοί και πολλά είδη νυχτερίδων.

Η ορνιθοπανίδα του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης είναι εξίσου εντυπωσιακή με την χλωρίδα. Εδώ ζει ο αγριόκουρκος και η σπάνια δασόκοτα, η σπουργιτόγλαυκα, ο καρυοθραύστης και ο αιγωλιός. Μεγάλη και η παρουσία αρπακτικών ειδών όπως οι αετοί (χρυσαετός, κραυγαετός, σταυραετός, φιδαετός), ο τσίφτης, η αετογερακίνα η γερακίνα, το σαΐνι, το διπλοσάινο, ο σφηκιάρης, το ξεφτέρι, ο πετρίτης, το μαυροκιρκίνεζο και το βραχοκιρκίνεζο. Άλλα σημαντικά είδη που εμφανίζονται στη περιοχή είναι ο ασπροπάρης, ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο νανόμπουφος, ο μαυροπελαργός, η γυδοβυζάχτρα, πολλά είδη δρυοκολάπτη, κ.ά.

Aπό την ομοταξία των ερπετών έχουν καταγραφεί 25 είδη. Χαρακτηριστικές οι μεσογειακές χελώνες, οι  γραικοχελώνες, τα κονάκια, οι πρασινόσαυρες, οι αμμόσαυρες, οι τοιχογουστέρες, τα σπιτόφιδα, οι στεφανοφόροι, οι εφιοί, οι θρακικοί λαφιάτες, το αγιόφιδο, αλλά και τα νερόφιδα, οι σαπίτες, οι σαΐτες, οι οχιές και οι αστρίτες. Παρόντα και τα αμφίβια με 13 είδη, Σημαντικότερα οι προστατευόμενοι τρίτωνες (αλπικοί, λοφιοφόροι και κοινοί), και οι σπάνιοι βουνοβάτραχοι. Στα ποτάμια του Πάρκου έχουν καταγραφεί περίπου 20 είδη ιχθυοπανίδας. Από αυτά σημαντικότερα είναι η άγρια πέστροφα της Μακεδονίας (Salmo macedonicus), ο θρακικός ποταμοκέφαλος (Squalius orpheus), η θρακοβελονίτσα (Cobitis strumicae), το τυλινάρι (Leuciscus cephalus albus), το τσιρωνάκι (Alburnoides strymonicus) και ο κοκκινόγαστρος (Phoxinus strymonicus).

Info

>> Για περισσότερες πληροφορίες: επισκεφθείτε την πολύ καλή ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης: http://www.fdor.gr/

>> Πως θα πάτε: Το Πάρκο απέχει 715 χλμ. από την Αθήνα, 205 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, 52 χλμ. από τη Ξάνθη και 38 χλμ. από τη Δράμα. Η έδρα του Φορέα Διαχείρισης βρίσκεται στο Μεσοχώρι Δράμας. Μπορείτε να διαλέξετε για τη διαμονή σας τον Βώλακα, το Παρανέστι, ή ακόμα καλύτερα κάποιο από τα Δασικά Χωριά της περιοχής.