Το Δασικό Χωριό Ερύμανθου ή Δασικό χωριό Χαϊντούς, κατασκευάστηκε από το Δασαρχείο Ξάνθης, σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, μέσα σε δασική έκταση που παραχωρήθηκε από την Νομαρχία Ξάνθης. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να φέρει τον επισκέπτη πιο κοντά στο δασικό περιβάλλον και να δημιουργήσει ένα χώρο αναψυχής και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη την περίοδο 1991-1992 και η δεύτερη το 2000-2001. Θα το βρούμε μέσα στο δημόσιο δάσος Δρυμού στο Δήμο Σταυρούπολης του νομού Ξάνθης. Περιλαμβάνει δώδεκα ανεξάρτητα ξύλινα σπιτάκια με κεραμίδια, το κάθε ένα εκ των οποίων μπορεί να φιλοξενήσει 4-5 άτομα, και ένα μικρότερο για 2 άτομα. Το συγκρότημα περιλαμβάνει και καφέ-αναψυκτήριο.

Ο επισκέπτης του Δασικού Χωριού μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν βάση εξορμήσεων και να γνωρίσει μια πληθώρα από αξιοθέατα στην τριγύρω περιοχή. Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε οπωσδήποτε:

Τον καταρράκτη Λειβαδίτη, ο οποίος εντυπωσιάζει με την 40 μέτρων υδατόπτωση. (Δείτε περισσότερα εδώ)

Τα γραφικά Πομακοχώρια της Ξάνθης (δείτε περισσότερα εδώ)

Τον περίφημο Μακεδονικό Τάφο που χρονολογείται στο 200-150 π. Χ., σε απόσταση 3,7 χλμ. από τη Σταυρούπολη προς το χωριό Κομνηνά.

Τον όξινο τυρφώνα Χαΐντούς ή όξινο τυρφώνα Λειβαδίτη, λίγες εκατοντάδες μέτρα από το ομώνυμο χωριό, στη θέση «Σόου Ξου». Όξινος τυρφώνας είναι ένας τύπος βλάστησης που σχετίζεται με την υψηλή υγρασία. Χαρακτηριστικό του είναι ότι εντοπίζεται πάνω σε συσσωρευμένο, ανά τους αιώνες, οργανικό υλικό από μάζα νεκρών φυτών. Η έκταση του φτάνει τα 5.000 τ.μ., βρίσκεται σε ύψος 1.350 μέτρων, το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 2,15 μέτρα και απλώνεται σε μια περιοχή με περίμετρο 3 χλμ.

Την κορυφή «Γυφτόκαστρο», με υψόμετρο 1.828 μ. και πανοραμική θέα προς την Βουλγαρία. Υπάρχει εύκολη πρόσβαση μέσα από διακριτό μονοπάτι μήκους 4 χιλ., το οποίο ακολουθεί μια υπέροχη διαδρομή μέσα από δάση οξιάς και δασικής πεύκης.

Το Δάσος της Οξιάς στην Τσίχλα Χαϊντούς Ξάνθης, ένα κηρυγμένο Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, που αποτελείται από αδιατάρακτες συστάδες οξιάς με ιδιαίτερη επιστημονική και οικολογική αξία. (Δείτε περισσότερα εδώ)

Την τοξωτή γέφυρα του Λεωνίδα. Ένα μονότοξο γεφύρι στην περιοχή Αρκουδόρεμα λίγο πάνω από την Χαϊντού προς τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, 9 χιλιόμετρα από το δασικό χωριό του Ερυμάνθου. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.240 μ., ψηλότερα από όλα τα παραδοσιακά γεφύρια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ δόθηκε μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ελληνικό στρατό που έλεγχε την περιοχή και Βουλγάρους κομιτατζήδες την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων 1912- 14. Στη μάχη νικήθηκαν οι Βούλγαροι αλλά σκοτώθηκε ο επικεφαλής Έλληνας αξιωματικός που ονομαζόταν Λεωνίδας και προς τιμήν του έκτοτε το γεφύρι φέρει το όνομά του.

Την θέση θέας στον οικισμό Ίμερα, από όπου απλώνεται μπροστά σας το εντυπωσιακό θέαμα του Νέστου να μαιανδρίζει μέσα στην κοιλάδα του.

Το Κάστρο της Καλύβας, στην θέση ύψωμα Καλές σε υψόμετρο 627 μ., 4 χιλιόμετρα ΝΑ του εγκαταλειμμένου χωριού Καλύβα. Χτίστηκε από τον Φίλιππο Β΄της Μακεδονίας γύρω στο 340 π.Χ.

Την Σταυρούπολη για να επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο Σταυρούπολης, και την εκκλησία της Ευαγγελίστριας που χτίσθηκε το 1858 από τον Μητροπολίτη Ευγένιο.

Για κρατήσεις δωματίων επικοινωνείτε με την Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης “Νέστος – Ροδόπη”, στα τηλέφωνα : τηλ. 25420 21008 και 25410 63710