Επειδή βρίσκεται κοντά στα σύνορα των νομών Δράμας και Ξάνθης έχει δύο ονομασίες: Καταρράκτης του Τραχωνίου για τους Δραμινούς και καταρράκτης του Λειβαδίτη για τους Ξάνθιώτες. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων και βρίσκεται σε μια περιοχή μοναδικού κάλλους, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στους δυτικούς πρόποδες του όρους Κούλα, κοντά στο δάσος της Χαϊντούς. Τον καταρράκτη σχηματίζουν τα νερά του Μυλοπόταμου, ενός μικρού παραποτάμου του Αρκουδορέματος. Ο Μυλοπόταμος διασχίζει μια καταπράσινη χαράδρα βόρεια του χωριού Λειβαδίτης και δημιουργεί μια εντυπωσιακή υδατόπτωση ύψους 35-40 μέτρων. Η περιοχή λόγω των νερών και της πυκνής βλάστησης φιλοξενεί μια πληθώρα ειδών χλωρίδας και πανίδας μέσα σε ένα τοπίο με έντονο ανάγλυφο. Εδώ βρίσκονται και οι υπεραιωνόβιες οξιές που ξεπερνούν σε ύψος τα 30 μέτρα, αλλά και διάσπαρτες συστάδες σημύδας. Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει φλαμουριές, φράξους, γαύρους, οστρυές, σφενδάμια και άλλα είδη, σπάνια και μη. Τοι πιο σημαντικό είδος χλωρίδας της περιοχής είναι η ενδημική μινουάρτια Minuartia saxifraga saxifraga. Η περιοχή περιλαμβάνεται μέσα στα όρια του μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης.

Η ορνιθοπανίδα της ευρύτερης περιοχής περιλαμβάνει ιδιαίτερα σπάνια είδη, αλλά κοντά στον καταρράκτη συναντάται ο φιδαετός, το σαΐνια, το ξεφτέρι, το βραχοκιρκίνεζο, ο μπούφος, ο χουχουριστής, ο αιγωλιός, ο μαύρος δρυοκολάπτης, η μπεκάτσα, η φάσσα, ο νεροκότσυφας, ο τρυποφράχτης, το αηδόνι, η τσίχλα, ο θαμνοτσιροβάκος, ο αιγίθαλος, η λοφιοπαπαδίτσα, ο δεντροτσοπανάκος, το λούγαρο, ο πύρρουλας και ο τρυποφράχτης. Στα νερά των ρεμάτων ζουν πολλά είδη αμφιβίων όπως η σαλαμάνδρα, ο κοινός τρίτωνας, ο φρύνος, ο πρασινόφρυνος, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος, ο βαλκανοβάτραχος, ο γραικοβάτραχος και ο βουνοβάτραχος. Επίσης στην περιοχή έχουν καταγραφεί είδη ερπετών όπως μεσογειακές χελώνες, κονάκια, σπάνιες αμμόσαυρες, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες του Ασκληπιού, σπιτόφιδα και οχιές. Στα δάση της ευρύτερης περιοχής θα συναντήσουμε μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες, λύκους και ζαρκάδια, αλλά και πιο κοινά είδη, όπως αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγούς κ.ά. [Δείτε περισσότερα εδώ για την χλωρίδα και πανίδα του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης].

Αν επισκεφθείτε τον καταρράκτη κάποια κρύα μέρα του χειμώνα, πιθανόν να απολαύσετε το μοναδικό θέαμα των παγωμένων νερών του. Στον καταρράκτη του Λειβαδίτη μπορείτε να φτάσετε ξεκινώντας και από την Δράμα και από την Ξάνθη. Από τη Δράμα, περνάτε το Αρκουδόρεμα λίγο πριν το χωριό Διπόταμα, και μετά από 7 χιλιόμετρα στο δασικό δρόμο που αρχίζει στο χωριό Τραχώνι καταλήγετε σε ένα σύντομο μονοπάτι 500 μέτρων που βγάζει στον καταρράκτη. Από τη Ξάνθη, αφού φτάσετε οδικώς στο χωριό Λειβαδίτης, ακολουθείτε το μονοπάτι που ξεκινάει από το χωριό και φτάνει στον καταρράκτη μετά από 3 χλμ.