Το εντυπωσιακό «πλωτό» μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος είναι Μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Αναπτύσσεται σε δύο μικρές νησίδες που βρίσκονται μέσα  στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Στη μία νησίδα έχει κτιστεί ο ναός του Αγίου Νικολάου του «νοικοκύρη», και στη δεύτερη το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας. Στο παρεκκλήσι υπάρχει ένα ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της «Παναγίας Παντάνασσας» που βρίσκεται στη Μονή Βατοπαιδίου, στο Άγιον Όρος. Τα δύο νησάκια ενώνονται μεταξύ τους με μια ξύλινη πεζογέφυρα, ενώ ,μια δεύτερη, παρόμοια πεζογέφυρα, τα συνδέει με τη στεριά.

Το μοναστήρι αποτελεί πνευματικό κέντρο για τους κατοίκους της περιοχής και ο συνδυασμός του ήρεμου προστατευόμενου τοπίου του υγροτόπου με την πνευματικότητα του μοναστηριού, αποπνέει μια σχεδόν μυστικιστική αίσθηση, Οι επισκέπτες εκτός από το μοναστήρι και το παρεκκλήσι μπορούν να απολαύσουν και την υπέροχη θέα προς το Θρακικό πέλαγος. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την παρουσία του Μετοχίου στην λιμνοθάλασσα. Κατά την πρώτη, επί Τουρκοκρατίας, ένας ασκητής που μόναζε στην περιοχή, θεράπευσε με τη θεία χάρη του Θεού την βαριά άρρωστη κόρη του μπέη της περιοχής, ο οποίος από ευγνωμοσύνη χάρισε την περιοχή στην Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Η δεύτερη εκδοχή αναφέρεται σε προγενέστερη εποχή, επί Βυζαντίου. Σύμφωνα με αυτήν, το μετόχι εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο. Παρών ήταν και ο αυτοκράτορας Αρκάδιος, ο οποίος επειδή είχε σωθεί από ναυάγιο ενώ επέστρεφε από ένα ταξίδι στη Ρώμη, έδωσε την περιοχή στην εκκλησία για να ευχαριστήσει την Παναγία που τον έσωσε.

>> Στο μετόχι διαβιεί μια μικρή κοινότητα μοναχών. Η πρόσβαση γίνεται από την εθνική οδό Ξάνθης Κομοτηνής και το τηλέφωνο είναι: 2541 096722.