Η Τραϊανούπολη ιδρύθηκε γύρω στις αρχές του 2ου μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Ουλπιό Νέρβα Τραϊανό, γνωστότερο ως Τραϊανό. Ένα από τα κριτήρια επιλογής της θέσης της ήταν σίγουρα και η ύπαρξη ιαματικών πηγών. Εξ’ άλλου οι θερμές ιαματικές πηγές Τραϊανούπολης, –ή Λουτρά Φερρών όπως αναφέρονται σε πολλές πηγές–, ήταν ο πόλος έλξης πληθυσμού ήδη από την αρχαιότητα. Η πόλη ήταν χτισμένη στη νότια πλαγιά του οχυρού λόφου του Αγίου Γεωργίου και εκτεινόταν νοτιοανατολικά ως το ρέμα Τσάι, όπου βρίσκονται τα σημερινά Λουτρά. Οι σημερινές Ιαματικές Πηγές – Λουτρά Τραϊανούπολης βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Τραϊανούπολης, μόλις 14 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη.

Οι πηγές είναι θερμομεταλλικές, υδροθειοχλωριούχες και ραδιούχες. Το νερό βρίσκεται σε θερμοκρασία περίπου 510C και χαρακτηρίζεται ως υπέρθερμο, χλωρονατριούχο, υποτονικό, ασθενώς ραδιενεργό, που ενδείκνυται για χρόνιες ρευματοπάθειες, παθήσεις των νεφρών και του ουροποιητικού συστήματος, δερματοπάθειες, παθήσεις του αναπνευστικού, της χολής και του ήπατος. Να σημειώσουμε πως από τις περίπου 60 σημαντικές ιαματικές πηγές της Ελλάδας, μόνο αυτές του Σμοκόβου, της Νέας Απολλωνίας και της Τραϊανούπολης ενδείκνυται και για τις πέντε κατηγορίες παθήσεων που αντιμετωπίζονται με υδροθεραπεία, δηλαδή ρευματικές, γυναικολογικές, δερματικές, νευρικές και αναπνευστικές παθήσεις. Τα λουτρά Τραϊανούπολης εκσυγχρονίστηκαν το 1995 και παρέχουν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους υπηρεσίες ενός σύγχρονου υδροθεραπευτηρίου, με δυνατότητα διαμονής και εστίασης σε ένα περιβάλλον αρμονικά δεμένο με την φύση. Διαθέτουν ατομικούς λουτήρες, υδρομασάζ, και επιπλέον δυνατότητα ποσιθεραπείας, η οποία ενδείκνυται για διαβήτη, νοσήματα νεφρού, κυστίτιδες ήπατος και χολής, χρόνια γαστρεντερίτιδα και δυσκοιλιότητα, πεπτικές διαταραχές κ.α. Η λουτροθεραπεία ενδείκνυται για χρόνιες ρευματοπάθειες, αλλεργικές ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, νευρίτιδες, νευραλγίες, γυναικολογικές παθήσεις κ.ά.

>> Για να πάτε από την Αλεξανδρούπολη στην Τραϊανούπολη θα ακολουθήσετε την Εθνική Οδό Αλεξανδρούπολης-Κήπων και λίγο μετά το αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης «Δημόκριτος», πριν τελειώσει ο διάδρομος προσγείωσης στα δεξιά σας, θα βρείτε αριστερά την διασταύρωση προς Τραϊανούπολη.