Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Παρά τα χρόνια προβλήματα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε προς την επίλυση των προβλημάτων

Απάντηση σε επερώτηση που εισηγήθηκε ο Στέργιος Ηλιόπουλος

Επερώτηση με θέμα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης αναλύθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εισηγητή τον Στέργιο Ηλιόπουλο, επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία».

Όπως ανέλυσε, ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση της ανάπτυξης κάθε τόπου. Η απουσία διαχειριστικών σχεδίων δημιουργεί ένα άναρχο πεδίο το οποίο δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο προσδιορισμού δασικής, κτηνοτροφικής και αστικής γης.

Ανέφερε ότι υπήρχε από το 2015 η εθνική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία η Περιφέρεια έπρεπε να συνεργάζεται για τον καθορισμό και τη καταγραφή των βοσκοτόπων.

Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκε και λόγω αυτού δεν ξέρουμε εάν ενσωματώθηκαν στη βάση δεδομένων τα 9.600.000 στρέμματα σύμφωνα με τον νέο ορισμό στον κανονισμό Omnibus, στον οποίο η χώρα μας δικαιώθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αφότου ο ίδιος ο κανονισμός εξαιρούσε βοσκήσιμες εκτάσεις που είχαν κτηνοτροφική χρήση στη χώρα μας.

Η επερώτηση ήταν: αν θα προχωρήσει η Περιφέρεια στην ανάρτηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ή αν θα αναλάβει το υπουργείο τη διαδικασία εκπόνησης και την υπογραφή της σύμβασης.

«Μήπως σαν Περιφερειακή Αρχή δεν θέλετε να προχωρήσετε στην ανάρτηση αυτών των δασικών σχεδίων βόσκησης και προτιμάτε την τεχνητή λύση που έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα;», ερωτήθηκε η Περιφερειακή Αρχή.

Χρόνια προβλήματα τα οποία επιλύει η Περιφερειακή Αρχή
Ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης ανέφερε ότι, όταν ανέλαβε η δική του διοίκηση την Περιφέρεια, βρήκε το ζήτημα της εθνικής πληροφοριακής βάσης σε αδράνεια, ωστόσο κλήθηκε ο υπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε μια προσπάθεια επίλυσης της κατάστασης όπου και ανταποκρίθηκε ο ίδιος και πέτυχε μια νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΥΠΑΑΤ-ΠΑΜΘ για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.

Η Περιφέρειά μας θα αναλάβει τα σχέδια βόσκησης παρά το γεγονός ότι 4 περιφέρειες αποφάσισαν να μην εκπονήσουν αυτή την ενέργεια. «Αποφασίσαμε ότι είναι προτιμότερο να διαχειριστούμε οι ίδιοι τα θέματα της δικής μας Περιφέρειας παρά να τα αφήσουμε εξ ολοκλήρου στην ευθύνη του αρμόδιου υπουργείου που δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες μιας περιοχής και άρα να καλύψει τις ανάγκες για αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα», ανέλυσε ο περιφερειάρχης.

Πηγή 26/4/2024