Ο ποταμός Έβρος αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Θράκης. Ξεκινάει από τη Ρίλα, ένα βουνό της Βουλγαρίας, και μετά από 515 περίπου χιλιόμετρα καταλήγει στο κόλπο της Αίνου, στο Θρακικό Πέλαγος, σχηματίζοντας ένα εντυπωσιακό Δέλτα. Οι Βούλγαροι τον ονομάζουν Μαρίτσα. Ο Έβρος κυλάει σε μεγάλο μήκος του πάνω στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία (15 χιλιόμετρα) και της Ελλάδας με την Τουρκία (203 χιλιόμετρα). Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος ποταμός της Ανατολικής Ευρώπης και ο μεγαλύτερος ποταμός της Βαλκανικής χερσονήσου.

Στο διάβα του υποδέχεται τα νερά πολλών μικρότερων παραποτάμων. Κοντά στην Ανδριανούπολη του Τούνζα από βόρεια και του Άρδα από δυτικά, και στην περιοχή του Διδυμότειχου τα νερά του Ερυθροποτάμου από δυτικά και του Εργίνη από ανατολικά.

Το Δέλτα του Έβρου αποτελεί σημαντικότατο υγρότοπο και μάλιστα διεθνούς σημασίας, προστατευόμενο από τη σύμβαση Ramsar. Έχει έκταση περίπου 200 τετρ. χιλιόμετρα, εκ των οποίων περίπου τα μισά, 105 τετρ. χιλιόμετρα ανήκουν στην Ελλάδα. Η περιοχή που ανήκει στην Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο, με την ονομασία «Εθνικό Υγροτοπικό Πάρκο Δέλτα Έβρου». Στο δίκτυο των καναλιών και διωρύγων του άλλοτε πλωτού Έβρου κυριαρχεί σήμερα ελοφυτική και υδρόβια βλάστηση, όπως καλάμια, βούρλα, νεροκαστανιές και η πανταχού παρούσα φακή του νερού, αλλά στην περιοχή επιρροής του Έβρου έχουν καταγραφεί πάνω από 350 είδη χλωρίδας. Στα νερά και τις όχθες του βρίσκουν καταφύγιο πάνω από 46 είδη ιχθυοπανίδας, 7 είδη αμφιβίων και 21 είδη ερπετών. Όσο εντυπωσιακή και αν είναι η παρουσία των θηλαστικών στο Δέλτα του Έβρου με 40 και πλέον είδη, δεν μπορεί να συγκριθεί με τον εκπληκτικό αριθμό ειδών ορνιθοπανίδας που έχει καταγραφεί στην περιοχή, με πάνω από 300 είδη!