Γ. Συλαίος: Έτσι δημιουργήθηκε η «έκρηξη» φυτοπλαγκτόν στο Θρακικό Πέλαγος – Παρατεταμένο φέτος το φαινόμενο

Κανένα πρόβλημα με την κολύμβηση – «Καμπανάκι» για προβλήματα, αν συνεχιστούν τα παρατεταμένα φαινόμενα – Πιθανόν να οφείλεται στην διέλευση του καταμαράν, το περίεργο φαινόμενο στο Μυρωδάτο

Παράξενα φαινόμενα με  θολά και…πράσινα νερά αλλά και ξαφνικές…επισκέψεις της θάλασσας στην στεριά, κάνουν την εμφάνισή τους το τελευταίο διάστημα στις θάλασσες του Θρακικού Πελάγους. Και ενώ το πρόβλημα με τους αλιείς που δεν μπορούσαν να δουλέψουν, φαίνεται πως έχει τελειώσει, η θολότητα και το αλλαγμένο χρώμα της θάλασσας παραμένουν, ενώ προχθές οι λουόμενοι στο Μυρωδάτο, είδαν το νερό της θάλασσας να φτάνει ως τις…ομπρέλες των beach bars.

Τι συμβαίνει τις παραλίες μας; Τι συμβαίνει στο Θρακικό Πέλαγος; Είναι ανησυχητικά τέτοιου είδους φαινόμενα τόσο για τους πολίτες όσο και για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα;

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος του ΙΝΑΛΕ κ. Μάνος Κουτράκης, καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής του Εργαστηρίου Οικολογικής Μηχανικής και Τεχνολογίας του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ κ. Γιώργος Συλαίος.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΕΛΗΞΕ – ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ειδικότερα ο κ. Κουτράκης σχετικά με το φυτοπλαγκτόν σε σχέση με την αλιεία, επισήμανε στην «Θ» ότι:

Έχει λήξε πλέον το πρόβλημα της αλιείας. Παρόλα αυτά, ήταν μια σημαντική ζημιά που έγινε στην αλιεία τους δύο μήνες (από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο) και γνωρίζω ότι γίνονται κινήσεις στην Περιφέρεια και τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ώστε να αποζημιωθούν οι ψαράδες, τουλάχιστον για ένα κομμάτι της δραστηριότητας που έχασαν εκείνο το δίμηνο. Οι σημαντικές επιπτώσεις στην αλιεία, τελείωσαν τον Μάιο και ελπίζουμε να μην το ξαναέχουμε, διότι με αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες και τα θρεπτικά που έχει η θάλασσα (άζωτο και φώσφορο που εκπίνεται από τις γεωργικές εκτάσεις και από τις βιομηχανίες) πάντα υπάρχει ο κίνδυνος. Το Θρακικό Πέλαγος έχει το 30% της αλιείας της χώρας και πρέπει να δίνουμε την δέουσα σημασία στην αλιεία της περιοχής μας. Είναι από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΡΩΔΑΤΟ – ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΙΝ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

Από την πλευρά του ο κ. Συλαίος, αναφορικά με το φαινόμενο της θάλασσας στην…στεριά, επισήμανε ότι:

Πριν από δυο μέρες στην Καβάλα, ένα αντίστοιχο φαινόμενο, δημιουργήθηκε γιατί πέρασε ένα καταμαράν. Έχουν κάνει μια γραμμή με ένα καταμαράν που κινείται πολύ γρήγορα και δημιουργεί τέτοια φαινόμενα. Δεν γνωρίζω για το Μυρωδάτο, αλλά σας λέω τι συνέβη στην Καβάλα. Μάλιστα κινδύνευσαν με πνιγμό δύο κυρίες. Αν μιλάμε για αντίστοιχο φαινόμενο, αυτό νομίζω ότι συνέβη.

ΈΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η «ΕΚΡΗΞΗ» ΦΥΤΟΠΛΑΓΚΤΟΝ – ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΦΕΤΟΣ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Αναφορικά με την θολούρα και το «πρασίνισμα» της θάλασσας, ο ίδιος εξήγησε ότι:

Αυτό που βλέπουμε είναι ότι το τελευταίο διάστημα – όχι τώρα τόσο πολύ, αλλά τους προηγούμενους μήνες – είχαμε πάρα πολύ μεγάλες εκροές από τα ποτάμια, ειδικά από τον Έβρο και τον Στρυμόνα, ενώσεων του Αζώτου και του Φωσφόρου (κυρίως του Αζώτου). Αυτές οι μεταφορές Αζώτου στην θάλασσα, μετατρέπονται όταν έχει φως (με την φωτοσύνθεση) σε πλαγκτόν. Η εμφάνιση αυτού του φαινομένου ήταν παρατεταμένη. Δηλαδή φέτος ήταν πολύ έντονο το φαινόμενο του ευτροφισμού (όπως λέγεται η υπερβολική παραγωγή φυτοπλαγκτόν). Συνήθως ξεκινά τον Φεβρουάριο – Μάρτιο και διαρκεί περίπου 20 μέρες. Φέτος είχαμε περίπου 4 μήνες να έχουμε μια πάρα πολύ μεγάλη τροφοδοσία από τα ποτάμια. Όπως προανέφερα, ο κυρίαρχος «μηχανισμός» στο Θρακικό Πέλαγος είναι η μεταφορά από την λεκάνη του Ποταμού Έβρου και του Στρυμόνα. Είναι διασυνοριακές λεκάνες (μεγάλα ποτάμια) και μεταφέρουν τα υπολείμματα των λιπασμάτων που είχαν βάλει οι αγρότες στα χωράφια. Φέτος αυτή η μεταφορά έγινε γιατί είχαμε πάρα πολύ έντονες και μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις και μετεωρολογική αστάθεια. Όλα αυτά συνέβαλαν στο να μεταφερθούν αυτές οι ενώσεις την θάλασσα και όταν μεταφέρονται, παράγεται πλαγκτόν. Αυτό βέβαια και σε συνδυασμό με το ότι φέτος είχαμε μια πολύ ζεστή χρονιά όπου οι θερμοκρασίες τώρα είναι γύρω στους 30 βαθμούς κελσίου στο Θρακικό.

Η θάλασσα είναι στρωματοποιημένη. Υπάρχει δηλαδή ένα επιφανειακό στρώμα που είναι πάρα πολύ ζεστό από τον ήλιο και την θερμότητα της ατμόσφαιρας, υπάρχει μετά μια ζώνη μετάβασης και από κάτω είναι το νερό του πυθμένα που δεν έρχεται σε επαφή με την ατμόσφαιρα και είναι πιο κρύο. Αυτή η στωματοποίηση, μειώνει τον όγκο που είναι διαθέσιμος για να δεχθεί τους ρύπους, οπότε έχει στρωματοποιηθεί πολύ νωρίς η θάλασσα και δέχθηκε σε μικρότερο όγκο, πολύ μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών αλάτων, οπότε έχει γίνει μια «έκρηξη» φυτοπλαγκτόν.

Επειδή τώρα βρισκόμαστε σε μια περίοδο ύφεσης και δεν έχουμε βροχοπτώσεις, με τον πρώτο άνεμο εκτιμώ ότι θα βελτιωθεί η θολότητα του νερού. Θα γίνει πιο διαυγές και σιγά σιγά θα έχουμε καλύτερες συνθήκες και για την κολύμβηση και για την αλιεία.

Υπήρχε μια περίοδος στο Θρακικό Πέλαγος και τον Απρίλιο και τον Μάιο που οι ψαράδες δεν μπορούσαν να ψαρέψουν.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ Ή ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΑΛΛΑ… ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ – ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Τι σημαίνουν όλα αυτά όμως, για την θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και για τον κόσμο;

Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα, ο κ. Συλαίος εξήγησε ότι:

Ο κόσμος μπορεί να κολυμπήσει. Άλλωστε γίνονται και συνεχείς αναλύσεις και από το εργαστήριό μας (ήμασταν πριν μια εβδομάδα στην θάλασσα και κάναμε μετρήσεις) και από το Εργαστήριο Υγιεινής και Ασφάλειας της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ και από το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας. Δεν έχει βρεθεί κάποιος παθογόνος οργανισμός που να σχετίζεται με κάποιο πρόβλημα σε ο,τι αφορά στους κολυμβητές ή την αλιεία. Από εκεί και πέρα, κατά αρχήν το Θρακικό Πέλαγος είναι πιο εύτροφο από όλο το υπόλοιπο Αιγαίο γιατί έχουμε τα μεγάλα ποτάμια, τον Έβρο, τον Στρυμόνα, τον Νέστο αλλά έχουμε και το νερό της Μαύρης Θάλασσας (που είναι μια πολύ εύτροφη περιοχή) είναι το νερό του Δούναβη το οποίο μέσα από τα στενά των Δαρδανελίων, βγαίνει στο Θρακικό και για αυτό όλος ο αλιευτικός στόλος είναι στην περιοχή μας. Για αυτό έχουμε πολύ μεγάλο αλίευμα, ειδικά στα ψάρια που ζουν στην επιφάνεια. Αυτό ως τώρα λειτουργούσε θετικά. Τώρα έχουμε μια χρονιά υπερβολής. Μια χρονιά στην οποία έχουμε αυξημένη συνθήκη σε σχέση με αυτή που είχαμε στο παρελθόν. Φυσικά πρέπει να δούμε αν και κατά πόσο αυτό συνδέεται και με ευρύτερες αλλαγές, όπως η αλλαγή του κλίματος ή γενικότερα οι αλλαγές που συμβαίνουν στην ατμόσφαιρα και επηρεάζουν και την θάλασσα. Αν συνεχίσει η κατάσταση να είναι δυσμενής – να έχουμε δηλαδή αυξημένα φαινόμενα ευτροφισμού – τότε είναι πιθανόν να δημιουργηθούν αντίστροφα προβλήματα, δηλαδή να έχουμε προβλήματα στην συγκέντρωση του οξυγόνου που έχει ο πυθμένας ειδικά, άρα και στους οργανισμούς, στις ιθυοκαλλιέργειες, στις μυδοκαλλιέργειες κλπ. Είναι ένα «καμπανάκι» αλλά θεωρώ ότι αυτήν την περίοδο ναι μεν είναι ένα πρώτο μήνυμα, αλλά θεωρώ ότι δεν θα έχουμε συνέχεια. Αν έχουμε κάθε χρόνο ένα τέτοιο φαινόμενο, όντως σιγά σιγά θα αρχίσουμε να έχουμε προβλήματα βιοποικιλότητας, προβλήματα σε οργανισμούς που ζουν σε μεγαλύτερα βάθη, προβλήματα με τους ψαράδες σε ιχθυοκαλλιέργειες και μυδοκαλλιέργειες. Γενικότερα, το πρόβλημα ξεκινά από τον πυθμένα – που δεν θα το βλέπουμε τόσο πολύ – και μπορεί να έχουμε μαζικές θανές ψαριών. Μπορεί να συμβεί αν έχεις κλειστές λεκάνες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 20/7/2021}