Αγωνιούν οι βαμβακοπαραγωγοί της Ροδόπης

Για χρονιά «ορόσημο» για το μέλλον του βαμβακιού στον κάμπο, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δ. Κομοτηνής Ν. Κυριαζής – Στ. Κουρούδης: Οι τιμές είναι χαμηλές, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και των περσινών αποθεμάτων – «Σώθηκαν» όσοι επένδυσαν σε ένα βαμβάκι με ποιοτικά χαρακτηριστικά – γεμάτη βαμβάκι η διεθνής αγορά

Αγωνία επικρατεί στις τάξεις των βαμβακοπαραγωγών της Ροδόπης, λόγω των χαμηλών φετινών τιμών. Ο ‘κορεσμός’ στις διεθνείς αγορές που έχουν συσσωρεύσει απούλητο βαμβάκι, μαζί με άλλους παράγοντες, έχουν συντελέσει στο να είναι πεσμένες οι τιμές. Το αγροτικό εισόδημα αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Ροδόπης κι ο κάμπος εκφράζει την αγωνία του για το παρόν και το μέλλον της παραγωγής.

Ν. Κυριαζής: «37 λεπτά ξεκίνησαν τα βαμβάκια και δεν βλέπουμε να ανεβαίνουν»

Την απογοήτευσή του από τις τιμές που έχουν διαμορφωθεί εξέφρασε μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκος Κυριαζής, ο οποίος παρατήρησε πως «οι τιμές είναι αρκετά χαμηλά από τη χρηματιστηριακή αξία του βαμβακιού» και συγκεκριμένα σημείωσε πως «τα βαμβάκια ξεκίνησαν στα 37 λεπτά και δεν βλέπουμε να ανεβαίνουν», ενώ «στο χρηματιστήριο αυτή τη στιγμή έχει γύρω στα 46 λεπτά το σύσπορο».

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο των αγροτών, υπάρχουν περιπτώσεις καλλιεργητών στην περιοχή μας που «δεν επαρκούσε η παραγωγή για να καλύψει τα έξοδα», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το καλλιεργημένο στη Ροδόπη βαμβάκι είναι ποιοτικό στα πιο πολλά στρέμματα. «Φέτος τα βαμβάκια μας ήταν όλα προβροχικά και είχαν όλα πολύ καλύτερη απόδοση από 34%. Ο μέσος όρος φέτος θα είναι στη Ροδόπη πάνω από 38% απόδοση, αυτό θα ανέβαζε κι άλλο την τιμή του σύσπορου», είπε, πλην όμως -όπως εξήγησε- οι τιμές όχι μόνο δεν ανέβηκαν, αλλά μειώθηκαν αρκετά, με τον ίδιο να σημειώνει χαρακτηριστικά: «ακούσαμε πολλές δικαιολογίες, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν το βαμβάκι μας τόσο χαμηλά […] περιμένουμε να δούμε κατά πόσο θα ανεβάσουν τις τιμές τους οι εκκοκκιστές».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, σύμφωνα με τον κο Κυριαζή, «θα είναι μία χρονιά ορόσημο για το βαμβάκι στην περιοχή, γιατί τόσο χρόνια μας μιλούσαν για ποιότητα και χρηματιστήριο, κι αυτή τη στιγμή περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο τέλος». Την ίδια στιγμή, οι αγρότες περιμένουν ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, οι χαμηλές φετινές τιμές στο βαμβάκι, σε συνδυασμό με την αγωνία για την επόμενη μέρα των καλλιεργειών, οδηγούν αρκετούς καλλιεργητές -ακόμη και σε καλά ποτιστικά χωράφια- να βγάλουν τα βαμβάκια, για να πάνε στην πιο ‘σίγουρη’ λύση του σιταριού. Αυτή η καλλιέργεια μπορεί να έχει αρκετά λιγότερα έσοδα, πλην όμως έχει αντίστοιχα πολύ λιγότερα έξοδα και λιγότερη… αγωνία για τις τιμές, καθώς ο κάθε καλλιεργητής λίγο ως πολύ ξέρει τι θα πάρει.

Στ. Κουρούδης: «Η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών είναι δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές τιμές»

Πως «η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών είναι δυσαρεστημένοι από τις χαμηλές τιμές» παραδέχθηκε ο εκκοκκιστής και πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, καταγράφοντας μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm πως «οι τιμές που πήραν είναι πολύ χαμηλές».

Σε άλλη αποστροφή του, πάντως, ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων ξεκαθάρισε πως οι τιμές που φτάνουν στα χέρια των παραγωγών δεν είναι τόσο θέμα των εκκοκκιστών, όσο των εξελίξεων γύρω από το βαμβάκι. «(Οι τιμές είναι χαμηλές) γιατί έχουν επεισέλθει οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος δεν αγοράζει ρούχα, άρα η κατανάλωση του βαμβακιού πέφτει», είπε, ενώ σε άλλο σημείο έσπευσε να πληροφορήσει κάτι που έχουν παρερμηνεύσει οι αγρότες, το ότι δηλαδή «χρηματιστηριακά, σε ευρώ η τιμή δεν είναι υψηλότερη από πέρσι, παρόλο που σε δολάριο είναι πάνω, γιατί το δολάριο έχει υποτιμηθεί έναντι του ευρώ».

Κοιτώντας τη διεθνή εικόνα της αγοράς, ο Σταμάτης Κουρούδης πληροφόρησε επίσης ότι «μπήκαμε με πάρα πολλά αποθέματα στην αγορά από την περσινή χρονιά και κάποιες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, για να ‘σκοτώσουν’ τα περσινά αποθέματα, έριξαν τη ‘βάση’ της τιμής […] άρα η τιμή που πουλάμε είναι χειρότερη από πέρσι».

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ειδοποιός διαφορά και στις τιμές

Αναφορικά με τις τιμές, το εκκοκκιστήριό του έχει δώσει τιμές από 20 έως και 52 λεπτά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά ποιότητας του βαμβακιού (υγρασία, ποικιλία, κλπ), το κλείσιμο της τιμής στο εκκοκκιστήριο και άλλους παράγοντες. «Υπάρχει μία πολύ μεγάλη διακύμανση της τιμής», παρατήρησε ο κος Κουρούδης. Ανέδειξε, όμως το ότι «από αυτούς που μπήκαν στα προγράμματά μας (για καλλιέργεια ποιοτικού βαμβακιού), το 89% έφερε βαμβάκι με υγρασία κάτω από 13%, άρα επιδοτείται. Η μέση υγρασία ήταν κάτω από 9%, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η μέση επιπλέον τιμή ήταν 3μιση λεπτά».

Κληθείς να καταθέσει έναν μέσο όρο των τιμών, ο εκκοκκιστής πληροφόρησε: «ξεκινήσαμε με μία τιμή βάσης 37 στα κέντρα συγκέντρωσης. Όποιος το φέρνει στο εκκοκκιστήριο είναι επιπλέον. Από εκεί και μετά ακόμη 3μιση λεπτά επιπλέον λόγω ποιότητας. Συνολικά, υπάρχουν αρκετοί που πήραν πάνω από 45 λεπτά».

Τέλος, ο Σταμάτης Κουρούδης ζήτησε από τους παραγωγούς να μην τα βάζουν με τους εκκοκκιστές για τις τιμές, χαρακτηρίζοντας αυτό ως «αντίληψη του ‘60». Εδώ πρόταξε ένα αντίστοιχο παράδειγμα στην αλυσίδα εκκοκκιστών – κλωστηρίων, για να πει χαρακτηριστικά: «το θεωρώ αστείο να πάω σε ένα κλωστήριο και να πω: γιατί μου δίνεις χαμηλή τιμή;». Γι’ αυτό, συμπέρανε πως στόχος είναι παραγωγοί και εκκοκκιστές να συνεργάζονται για ένα καλύτερο προϊόν, από την αξία του οποίου «να είναι όλοι ωφελημένοι».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 10/12/2020}