«Ζώνη ασφαλείας» της Ροδόπης κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τη Βουλγαρία

«Καμπανάκι» μετά την εντόπιση κρούσματος στις Σέρρες, ενώ αυξητική τάση σημειώνει ο πληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή μας. – Π. Χαλβατζής, πρόεδρος Κυνηγετικού: «Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο»

Ευτυχώς προς τα παρόν στη Ροδόπη δεν έχει εντοπιστεί η αφρικανική πανώλη των χοίρων, σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Χαλβατζής.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις Σέρρες ελήφθησαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έκτακτα μέτρα για την αποτροπή εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, έπειτα από επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τη διενέργεια σχετικών εργαστηριακών εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών (εθνικό εργαστήριο αναφοράς για τη νόσο) για υποψία παρουσίας αφρικανικής πανώλης των χοίρων, επιβεβαιώθηκε η παρουσία του ιού σε νεκρό θηλυκό αγριόχοιρο στη Δημοτική Ενότητα Πετριτσίου του Δήμου Σιντικής Σερρών.

Γιατί την έχει «γλυτώσει» η Ροδόπη

Ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Χαλβατζής μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm έδωσε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τους λόγους που δεν έχουμε δει αφρικανική πανώλη σε χοίρους στην περιοχή μας, παρόλο που στη γειτονική Βουλγαρία υπάρχουν τέτοια κρούσματα.

Όπως εξήγησε η πανώλη των χοίρων είναι ένα θανατηφόρο ιογενές νόσημα που προσβάλλει τους χοίρους. Μεταδίδεται πολύ εύκολα και επιβιώνει στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο κι αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να το καταλάβουμε με άλλο τρόπο, παρά μόνο εάν βρούμε νεκρά ζώα ή εάν παρατηρήσουμε άλλα συμπτώματα (σ.σ. πληγές, υπνηλία στα ζώα κτλ). Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής παίρνει συνεχή δείγματα από τις οργανωμένες μονάδες χοίρων. Από την δική μας πλευρά έχουμε μια επίβλεψη σε όλον τον ορεινό όγκο για το τι ακριβώς συμβαίνει με τους κυνηγούς» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε και σε έναν άλλο παράγοντα που αφορά μόνο τους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης σε πανελλήνιο επίπεδο και “αποτρέπουν” την είσοδο της αφρικανικής πανώλης στην χώρα μας μέσω της Βουλγαρίας. «Στα βόρεια σύνορά μας υπάρχει έξαρση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων. Στην περιοχή μας δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα και είμαστε λίγο τυχεροί στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, διότι όλα τα χωριά κοντά στα σύνορα κατοικούνται από μουσουλμάνους. Αυτοί (οι μουσουλμάνοι) λόγω των θρησκευτικών πεποιθήσεών τους δεν έχουν οικόσιτα χοιρινά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να μεταδοθεί. Υπάρχει μια ζώνη ασφαλείας» υπογράμμισε ο Παναγιώτης Χαλβατζής.

Αυξητική τάση στον πληθυσμό του αγριόχοιρου

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον μεγάλο πληθυσμό του αγριόχοιρου που παρατηρείται στην περιοχή μας, προκαλώντας πολλές φορές προβλήματα στους αγρότες, καθώς οι καλλιέργειες αποτελούν τροφή για τα συγκεκριμένα ζώα.

«Για τον πληθυσμό του λαγού, μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Έχουν μηδενιστεί σχεδόν και τα ποσοστά λαθροθηρίας που υπήρχαν παλιότερα. Για τους αγριόχοιρους τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα» τόνισε και συμπλήρωσε τα εξής: «Υπάρχουν κάποια καταφύγια στα οποία οι πληθυσμοί είναι αρκετά αυξημένοι και έχουμε και την περιοχή όπου επιτρέπεται η θήρα, όπου εμπειρικά θα έλεγα ότι οι αριθμοί είναι ελαφρώς αυξημένοι.

Το πρόβλημα υπάρχει το καλοκαίρι, όταν οι αγριόχοιροι δεν βρίσκουν τροφή στη φύση και αναγκάζονται να μετακινούνται σε κατοικημένες περιοχές, όπου υπάρχουν καλλιέργειες που δυστυχώς καταστρέφουν.

Αυτό που έχουμε διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα είναι ότι τροφές που μοιράζονται από φιλόζωους σε αδέσποτα, αποτελούν εκλεκτό έδεσμα για τους αγριόχοιρους. Η αυξητική τάση του πληθυσμού είναι ένα πρόβλημα που θα το έχουμε μπροστά μας για αρκετό διάστημα».

Στον επίλογό του ενημέρωσε ότι το κυνήγι του αγριόχοιρου και μόνο, θα επιτρέπεται μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 25/1/2023}