Δεν θέλουν οι κάτοικοι στα Πετρωτά Έβρου την εξόρυξη ζεόλιθου.

«Πικρή» νίκη των κατοίκων στα Πετρωτά Έβρου για την εξόρυξη ζεόλιθου: «ένας φεύγει, αλλά έρχεται άλλος»

Η Εταιρεία «Όλυμπος Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε», μετά από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων υπέβαλε αίτηση παραίτησης για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών προς διαπίστωση ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού (ζεολίθου) σε έκταση 97.315,50 τ.μ. στην περιοχή «Μαύρη Πέτρα» στα Πετρωτά του Δήμου Ορεστιάδας, η οποία έγινε αποδεκτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

Οι κάτοικοι είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους ως προς τη διενέργεια κάθε είδους εξορυκτικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή με κινητοποιήσεις κι έγγραφες διαμαρτυρίες, δεδομένου και του ότι ήδη έχει ξεκινήσει εξόρυξη στη θέση «Κόκκαλο» Πετρωτών.

«Μας άκουσαν από ότι φαίνεται και παραιτήθηκαν. Είχαμε απευθυνθεί και σε δικηγόρους για την υπόθεση, αφού όλοι οι κάτοικοι συνέδραμαν οικονομικά για την πληρωμή τους. Τώρα όμως ήρθε άλλος!», επισημαίνει ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πετρωτών Στράτος Τζαλαλίδης, που πρωτοστάτησε των κινητοποιήσεων.

Πρόκειται για μια «πικρή» νίκη για την τοπική κοινωνία, αφού η χαρά της αποχώρησης της μίας εταιρείας, διαδέχεται το νέο της έλευσης άλλης εταιρείας.

«Εμείς εκείνο το μέρος δεν το δίνουμε σε κανέναν εργοδότη. Έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αλλού και νέο αίτημα για εξόρυξη. Θα πρέπει να δούμε το θα κάνουμε με αυτό», σχολιάζει ο Σ.Τζαλαλίδης.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η πορεία δράσης τους θα εξαρτηθεί από την διαχείριση του ζητήματος από τη Δημοτική Αρχή Ορεστιάδας. «Εμείς τι κάνουμε; Ο Δήμος τι θα κάνει; Θα ξαναοργανωθούμε για να μη γίνει τίποτα εκεί», καταλήγει ο Πρόεδρος, προμηνώντας νέες κινητοποιήσεις.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr/, της Μαρίνας Κριτού, 4/12/2018}