Πανέμορφα ζαρκάδια στο Δάσος Δαδιάς

Η απρόσμενη εμφάνισή τους καταγράφηκε στις κάμερες του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου

Την απρόσμενη εμφάνιση των υπέροχων αυτών ζώων έκανε γνωστή ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης -Σουφλίου μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ανακοίνωση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου: Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα, στον καθιερωμένο έλεγχο των καμερών, που έχει τοποθετήσει ο Φορέας Διαχείρισης στο Εθνικό Πάρκο, στα πλαίσια παρακολούθησης της άγριας πανίδας.

Τα χαριτωμένα ζαρκαδάκια, μας έκαναν μία απροσδόκητη επίσκεψη και πόζαραν στις κάμερες, ήρεμα και ανυποψίαστα!

Το Ζαρκάδι (Capreolus capreolus) ανήκει στην οικογένεια των ελαφιδών και αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα ζώα. Έχει πολύ μεγάλη εξάπλωση σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και ευρασιατικό χώρο λόγω του ότι είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και ανεκτικό σε πιέσεις ζώο.

Τα αρσενικά ζαρκάδια φύουν κέρατα τα οποία στην αρχή είναι καλυμμένα με βελούδο αλλά στην συνέχεια τρίβοντας τα επάνω σε δέντρα απομακρύνουν την σαρκική αυτή επικάλυψη και μένει το κέρατο.

Η θήρευσή του επιτρέπεται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη όπου πλέον σε κάποιες εκ των χωρών αυτών, υπάρχουν πολλοί μεγάλοι πληθυσμοί, αλλά απαγορεύεται στην Ελλάδα.

Τα ζαρκάδια εξαπλώνονται σε ολόκληρη την Ευρώπη από την Σκανδιναβία ως την Αγγλία, την Ν. Ιταλία και την Ελλάδα, σε δασωμένες περιοχές κοντά σε ρεματιές.

Στην χώρα μας εξαπλώνεται στην Θράκη, Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί του στην Ελλάδα αυξάνονται, λόγω της ερήμωσης των ορεινών κατοικιών και της απαγόρευσης του κυνηγιού του.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 19/5/2018}