Υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων και νέων μετώπων σε ανατολική Ροδόπη και Παπίκιο Όρος

240 ώρες καίγεται ο Έβρος – Τεράστια οικολογική καταστροφή από Δαδιά ως Αλεξανδρούπολη – Δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό στη Ροδόπη μέχρι να σβήσουν κι οι τελευταίες εστίες

Συνεχίστηκε για ακόμη ένα εικοσιτετράωρο η μάχη με τις αναζωπυρώσεις στα μεγάλα μέτωπα του Έβρου και τα μικρότερα της Ροδόπης. Μετά από αρκετές ημέρες άνισης μάχης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύθηκαν με 180 επιπλέον πυροσβέστες. Συνολικά επιχειρούν 474 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Στον Έβρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικέντρωσαν τις προσπάθειές τους στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά Έβρου στο ευρύτερο δάσος της Δαδιάς, ενώ στη Ροδόπη οι δυνάμεις κατέβαλαν προσπάθειες να ανακόψουν το μέτωπο μεταξύ των περιοχών Κασσιτερά (Ροδόπης) και Κίρκης (Έβρου). Στους Έλληνες πυροσβέστες, συνέχισαν να συνδράμουν εκατοντάδες εθελοντές, εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης, Ερυθρός Σταυρός, Ομάδα Διάσωσης, καθώς επίσης πυροσβεστικές δυνάμεις από Κύπρο, Αλβανία, Σερβία, Τσεχία, Βουλγαρία και Ρουμανία.

Η μάχη σε Κασσιτερά και ορεινό Παπίκιο

Μπορεί τα πύρινα μέτωπα στη Ροδόπη να έχουν κοπάσει, αυτό όμως δεν σημαίνει πως έχουν σβήσει. Μάλιστα, στα ορεινά του Παπικίου Όρους και στα Κασσιτερά, υπάρχει ο φόβος μεγάλων αναζωπυρώσεων ή νέων εστιών.

Χαρακτηριστικό είναι πως στα Κασσιτερά εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» την Κυριακή, αφού οι φλόγες από το μέτωπο της Κίρκης άρχισαν να πλησιάζουν επικίνδυνα στις αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο χωριό, από μηχανήματα του Δήμου, εθελοντές και στρατό.

Αντίστοιχα, στα ορεινά του Παπικίου Όρους, με επίκεντρο την Πόα, έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση πυροσβεστών και εθελοντών, που προσπαθούν σε μία δύσβατη περιοχή να σβήσουν τις τελευταίες εστίες.

Έβρος: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης από το 1957

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης από το 1957 κατέστρεψε περισσότερα από 700.000 στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Ωστόσο, για να βγουν σαφή συμπεράσματα πρέπει από τη μία -το βασικότερο- να σβήσουν όλα τα πύρινα μέτωπα, από την άλλη να γίνει επιστημονική καταγραφή, γιατί από τις εικόνες δορυφόρων παρουσιάζονται ως καμένες εκτάσεις που δεν είναι.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η φωτιά που συμπλήρωσε 240 ώρες στον Έβρο άλλαξε μια για πάντα την περιοχή, καθώς κατέκαψε χιλιάδες δέντρα και προκάλεσε μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα μας.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής έστησαν μία μεγάλη επιχείρηση στο μέτωπο που βρίσκεται βορειοδυτικά της περιοχής Κοτρωνιά, δημιουργώντας μία γραμμή άμυνας, ώστε να ανακοπεί η πορεία του μετώπου προκειμένου να μην περάσει στο μικρό πυρήνα της Δαδιάς. «Προστατεύουμε τον πυρήνα της Δαδιάς. Έχουμε κάνει ένα οχυρό πάνω από την περιοχή της Κοτρωνιάς», ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός.

Π. Μαρινάκης: Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης σε Έβρο και Ροδόπη

Την κατάσταση από τα μέτωπα μετέφερε στη χθεσινή του ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Όσες εστίες έχουν παραμείνει ενεργές, δείχνουν με τα ως τώρα δεδομένα ελεγχόμενες» είπε και συμπλήρωσε ότι «στο μέτωπο του Έβρου και της Ροδόπης συνεχίζονται οι προσπάθειες για την κατάσβεση». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε ότι μόνο την Κυριακή ξέσπασαν 49 νέες εστίες και η Πυροσβεστική είχε συνολικά να αντιμετωπίσει 105 πυρκαγιές πανελλαδικά.

«Η Πυροσβεστική υπηρεσία μαζί με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνεχίζουν να επιχειρούν. […] Ο κίνδυνος παραμένει υψηλός γι’ αυτό το λόγο οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής» προειδοποίησε, ενώ αναγνώρισε ότι μερικές πυρκαγιές ξεσπούν από φυσικά αίτια, άλλες πάλι εξαιτίας εγκληματικών ενεργειών εμπρησμού. «Η πολιτεία βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, για την έγκαιρη αντιμετώπιση των εστιών πυρκαγιάς, αλλά και της αποκατάστασης των ζημιών» υποστήριξε καταληκτικά.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 29/8/2023}