Τι είναι η Xylella και γιατί απειλεί τους ελαιώνες της Αλεξανδρούπολης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, για κίνδυνο καταστροφής των ελαιώνων.

Ο λόγος για το βακτήριο Xylella, που δύναται να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές, και που κάθε χρόνο κάνει τις αρμόδιες αρχές αλλά και τους παραγωγούς να επαγρυπνούν.

Συγκεκριμένα, η Xylella fastidiosa είναι ένα φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας, το οποίο δεν εμφανίστηκε ακόμη στη Χώρα μας και ΕΑΝ ΕΙΣΕΛΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ σε καλλιέργειες υψηλής οικονομικής σημασίας (π.χ. ελιά, αμπέλι, πυρηνόκαρπα κλπ), επειδή:

  • προσβάλει μεγάλο αριθμό καλλιεργούμενων,  καλλωπιστικών, αυτοφυών και δασικών φυτών όπως ελιά, αμπέλι, αμυγδαλιά, ροδακινιά, βερικοκιά, δαμασκηνιά, εσπεριδοειδή, μηδική, δενδρολίβανο, λεβάντα, πικροδάφνη, πολύγαλα κ.α.
  • στη μετάδοση-εξάπλωση της ασθένειας συμβάλουν συγκεκριμένα είδη εντόμων (τζιτζικάκια) τα οποία υπάρχουν στη χώρα μας.
  • Οι κλιματικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη και διάδοση της ασθένειας.

Ο κυριότερος τρόπος για να εισέλθει στη Χώρα μας είναι μέσω της  ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ, γι’ αυτό εφιστούμε μεγάλη προσοχή σε όλους τους εμπλεκόμενους με την εμπορία, διακίνηση και καλλιέργεια ευπαθών φυτών ιδιαίτερα όταν προέρχεται από Χώρες όπου υπάρχει η ασθένεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε χώρες όπου διαπιστώθηκε η παρουσία της ασθένειας: Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Βενεζουέλα., Ιράν κ.α.

Συνεπώς, οι εισαγωγείς, διακινητές πολλαπλασιαστικού υλικού,  φυτωριούχοι, αγρότες καλλιεργητές πρέπει να τηρούν τις νομοθετικές υποχρεώσεις τους , δηλαδή:

  1. Η διακίνηση πολλαπλασιαστικού υλικού να γίνεται μέσα από τα νόμιμα κανάλια εμπορίας δηλαδή ΜΟΝΟ από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις εμπορίας.
  2. Τα ευπαθή φυτά σε όλα τα στάδια διακίνησής τους πρέπει να συνοδεύονται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ  από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο που σημαίνει ότι έχουν υποστεί τους απαραίτητους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.
  3. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ύποπτα συμπτώματα σε φυτά  πρέπει να ενημερώνουν ΑΜΕΣΑ τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στη έδρα της περιοχής τους.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 19/10/2018}