Βαμβάκι και σκόρδο Ξυλαγανιώτικο

Από την Π.Ε. Ροδόπης αναγνωρίστηκε ο συνεταιρισμός σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής. “Βήμα πιστοποίησης για να ενταχθούμε και στο μέτρο 9”, μας λέει το μέλος του συνεταιρισμού Γιάννης Στογιαντσάκης.

Αναγνωρίστηκε κι επίσημα η “Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής”, η οποία δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια βαμβακιού και, επικουρικά, το τελευταίο διάστημα αναβιώνει και την παραδοσιακή καλλιέργεια της Ξυλαγανής, δηλαδή το σκόρδο.

Το μέλος του συνεταιρισμού Γιάννης Στογιαντσάκης, μας εξηγεί το τι σημαίνει η πιστοποίηση για τους παραγωγούς, και σχολιάζει την αναβίωση καλλιέργειας σκόρδου.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ Ο ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΒΑΜΒΑΚΙ

Η πρωτοβάθμια επιτροπή αναγνώρισης ομάδων παραγωγών οργανώσεων παραγωγών και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών συγκροτήθηκε με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη και αναγνώρισε την “Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκορδοπαραγωγών Ξυλαγανής” με έδρα την Ξυλαγανή του δήμου Μαρωνείας – Σαπών, καθώς κρίθηκε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια αναγνώρισης της ισχύουσας νομοθεσίας, για το προϊόν βαμβάκι.

Σκοπός της εν λόγω ομάδας, είναι η αμοιβαία βοήθεια και αλληλεγγύη των μελών της η συλλογική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους μέσω μιας συνιδιοκτήτης και δημοκρατικά διοικούμενης αγροτικής επιχείρησης. Για την επίτευξη των σκοπών η Ομάδα Παραγωγών αναπτύσσει οποιεσδήποτε δραστηριότητες με τις οποίες καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της παραγωγής μεταποίησης και εμπορίας του βάμβακος και παρέχει κατά κύριο λόγο υπηρεσίες στα μέλη του αλλά και σε τρίτους, κάθε φύσεως σχετικές με την αγροτική παραγωγή και την παραγωγή βάμβακος στο πλαίσιο του ισχύοντος νόμου και του καταστατικού της ομάδας.

“Ήταν μία επιτυχία των συνεταιριστών, το να στήσουμε αυτή την ομάδα. Από την στιγμή που εγκρίθηκε, πάμε ένα βήμα παραπάνω στο μέτρο 9 (περί σύστασης ομάδων και οργανώσεων παραγωγών) όπου βλέπουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπούμε”, μας πληροφόρησε ο κος Στογιαντσάκης, ο οποίος εξήγησε ότι η ομάδα παραγωγών έχει 21 μέλη, τα οποία βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους.

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΣΚΟΡΔΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ – “ΠΑΡΑΘΥΡΟ” ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Πέρα από την αναγνώριση της ομάδας, για το προϊόν βαμβάκι, αυτό το διάστημα “τρέχει” και άλλη καλλιέργεια, δηλαδή το ξυλαγανιώτικο σκόρδο. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016 κι έχει ήδη καρποφορήσει, με τα πρώτα σημάδια καλλιέργειας και ζήτησης, να είναι ελπιδοφόρα. “Όταν μιλάμε για το σκόρδο, υπάρχει άτυπη ομάδα”, διαπιστώνει ο κος Στογιαντσάκης, ο οποίος μας μιλάει για την καλλιέργεια και τα υπόλοιπα σχέδια της ομάδας:

“Αυτή τη στιγμή το βαμβάκι είναι η βασική μας καλλιέργεια, αλλά σκεφτόμαστε να μπούμε και σε άλλες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, γι’ αυτό μπήκαμε στο σκόρδο και ίσως να μπούμε σε άλλη παραγωγή σε λίγο”. Αναφορικά με το σκόρδο, η ομάδα παραγωγών είχε πάντα στο νου της να αναβιώσει αυτή την παραδοσιακή καλλιέργεια και, δεδομένου ότι το έδαφος της Ξυλαγανής είναι πρόσφορο, η προσπάθεια ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία και κάθε χρόνο μεγαλύτερη παραγωγή.

Γι’ αυτό και οι παραγωγοί σκόρδου της Ξυλαγανής είναι αποφασισμένοι και ενωμένοι να παλέψουν να προχωρήσουν αργότερα σε “Ομάδα Παραγωγών Σκόρδου και σε Μεταποίηση”.

 

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr, του Διονύση Βοργιά, 30/1/2018}