Ξεχασμένοι δηλώνουν οι μελισσοκόμοι του Έβρου – Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι Μελίσσοκόμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου μετά από ομόφωνη απόφαση των μελισσοκομικών συλλόγων αποφασίστηκε οι σύλλογοι της ΠΑΜΘ να συγκεντρωθούν στις 11.00 το πρωί έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν στήριξη ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ελληνικό μέλι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πουλήσουν.

Ακόμα, διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της η Πολιτεία, όσον αφορά οικονομικά και οργανωτικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού από άλλες χώρες, το μητρώο και τα σχέδια βελτίωσης κ.ά.

Επιπλέον ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου “Η ΚΥΨΕΛΗ” Πασχάλης Χριστοδούλου είχε αναφερθεί με άρθρο του στην μεγάλη καταστροφή που υπέστη ο κλάδος του από την μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου, την στήαση της Κυβέρνησης και είχε θέσει κάποια ερωτήματα.

Ειδικότερα είχε γράψει μεταξύ άλλων: “Τέσσερις και πλέον μήνες από τη φωτιά που επί 17 μέρες έκαιγε ακατάπαυστα καμιά βοήθεια δεν υπήρξε για τους πληγέντες μελισσοκόμους του Έβρου. Η αποζημίωση των 68€ για τις καμένες κυψέλες ήταν η μοναδική, αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ούτε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκε είτε με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είτε της Περιφέρειας. Η μοναδική στήριξη των μελισσοκόμων υπήρξε η συγκινητική προσφορά μελισσοτροφών από ιδιωτικούς φορείς ή φυσικά πρόσωπα.

Η συγκέντρωση και διανομή πλέον των 75 τόνων τροφών απάλυνε το πρόβλημα αλλά άφησε και αναπάντητα πολλά ερωτήματα.

Έχουν αντιληφθεί ότι η μελισσοκομία είναι ο βασικός πυλώνας του πρωτογενή τομέα με τη συνεισφορά της στην επικονίαση όλων των εδώδιμων και καρποφόρων φυτών;

Γνωρίζουν πως γίνεται η επικονίαση στις ΗΠΑ;

Αναλογίζονται που οδηγούν τις 200 και πλέον οικογένειες μελισσοκόμων με την προκλητικά αδιάφορη στάση τους απέναντι στα προβλήματα που δημιούργησε η μεγαπυρκαγιά τον Αύγουστο του 2023;

πηγή https://www.e-evros.gr/ 26/1/2024