Ξεκίνησαν οι επίγειοι ψεκασμοί για τα κουνούπια στην Ξάνθη – Ήρθαν οι εγκρίσεις και για τους αεροψεκασμούς

Αναλυτικά το πρόγραμμα των ψεκασμών στην Π.Ε Ξάνθης

Ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζεται το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Κυριακή Αλατζά, η οποία επισημαίνει ότι «πρόκειται για επίγειους ψεκασμούς που ξεκίνησαν εδώ και μια εβδομάδα».

«ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ»

Μάλιστα η ίδια επισημαίνει ότι «περιμέναμε μέχρι την περασμένη εβδομάδα τις εγκρίσεις για αεροψεκασμούς (γιατί έρχονται από το υπουργείο) και τις έχουμε λάβει. Ωστόσο επειδή οι εγκρίσεις για αεροψεκασμούς ισχύουν για ένα εξάμηνο, προσπαθούμε να τους ξεκινήσουμε λίγο αργότερα, προκειμένου να καλύψουν το διάστημα της έξαρσης. Συνεπώς ξεκινούμε αρχικά με τους επίγειους ψεκασμούς και όπου διαπιστωθεί πρόβλημα, εφόσον υπάρχουν και οι εγκρίσεις από το υπουργείο, ο αεροψεκασμός μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή».

«ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΗΚΕ Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ»

Σε ο,τι αφορά τα αποτελέσματα των περσινών ψεκασμών η κ. Αλατζά υπογραμμίζει ότι «ίσως και φέτος να υπάρχουν θέματα. Αυτό δεν το γνωρίζουμε. Αν ραντίσουν και βρέξει, είναι σαν να μην έχει γίνει ποτέ ο ψεκασμός στην κάθε περιοχή. Οι βροχοπτώσεις και γενικά οι καιρικές συνθήκες, επηρεάζουν στην επιτυχία του προγράμματος. Ωστόσο πέρυσι, θέλω να τονίσω ότι είχαμε μεγάλη επιτυχία, δεδομένων των συνεχών βροχοπτώσεων και των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, αλλά και δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της περιφέρειάς μας, αφού στην γειτονική Τουρκία δεν γίνονται ψεκασμοί ενώ βρισκόμαστε ανάμεσα σε ποτάμια και ορυζώνες. Πέρυσι μας κάλεσε ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεόφιλος Ρόζεμπεργκ. Εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος. Μας βράβευσαν γιατί συγκριτικά με την Κεντρική Μακεδονία, την Αττική και δεδομένων των καιρικών συνθηκών και της γεωγραφικής μας θέσης, με όλα τα προβλήματα αλλά και με την έξαρση που είχε ο ιός του Δυτικού Νείλου σε όλη την Ελλάδα, εμείς τα πήγαμε καλά. Αν δεν είχε προβλέψει η περιφέρεια να βγάλει αυτό το τριετές πρόγραμμα και να είναι έτοιμη (γιατί υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς) οι καθυστερήσεις θα ήταν τεράστιες και αν λάβουμε υπόψιν και τις καιρικές συνθήκες, τα αποτελέσματα θα ήταν…τραγικά, λαμβάνοντας πάντα υπόψιν όπως προείπα και την έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου, αλλά και την αύξηση των μεταναστευτικών ροών (κάτι που είχε συνδέσει ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας κ. Λουκάς Γεωργίου)».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ

Σε ο,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 9 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν ψεκασμοί σε:

Βιολογικός Δ.Ε.Υ.Α.Ξ., κανάλι Βιολογικού, Λεύκη, Νέα Αμισός, Εξοχή, κανάλι Εξοχής, Κυψέλη, Πετεινός, Διομήδεια, Ζυγός, Φελώνη, Χαίτη, Βαφέικα, Κουτσό, Συδινή, Σέλινο, Πολύσιτος, Αλκυώνη, κανάλι Αλκυώνης, Αυξέντιο, Γενισέα, σφαγεία Πατρώνη, κανάλι Χατζηιωάννου, κανάλι “Venus”, Μάνδρα.

Την Τετάρτη 10 Απριλίου σε Κανάλι Δεκάρχου, Δέκαρχο, Εύλαλο, Άβατο, Όλβιο, Άγιος Αθανάσιος, Μάνδρα, κανάλια Πλατή, κανάλι Βουλγαρίδη, Μυρωδάτο, Άβδηρα, Βελόνη, αρχαία Άβδηρα, κανάλι “Ροδόπης”, αμμοληψίες Πηγαδίων, Πηγάδια, Κιμμέρια, Λευκόπετρα, βουλκανιζατέρ Ξάνθης, κανάλι Μασούτη, κανάλι νοσοκομείου, Εκτενεπόλ, Καλλιθέα, Εύμοιρο, Μορσίνη, κανάλι αρμάτων.

Την Πέμπτη 11 Απριλίου σε Δεξαμενές ζάχαρης, Πετροχώρι, Τύμπανο, Τοξότες, Θαλασσιά, Κοσμητή, Κρεμαστή, Μαγικό, Αλκυώνη, κανάλι Αλκυώνης, Αυξέντιο, Γενισέα, σφαγεία Πατρώνη, κανάλι Χατζηιωάννου, κανάλι “Venus”, Σέλερο, Άκαρπο, Φίλια, Σήμαντρα, Σούνιο, αλιευτικός συνεταιρισμός, Άγιος Νικόλαος, Πόρτο Λάγος, Νέα Κεσσάνη, Ποταμιά, λουτρά Ποταμιάς, ενώ την Παρασκευή 12 Απριλίου και το Σάββατο 13 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν ψεκασμοί εντός πόλης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 11/4/2019}