«Ετοιμοπόλεμοι» οι εθελοντές του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

Με αφορμή την πρώτη συνάντησή τους, την περασμένη Δευτέρα… – Χρ. Βαρδικελδόγου: «Δεν μας επηρεάζει η προεκλογική περίοδος –23 σχολεία από Ελλάδα και εξωτερικό»

Παρουσία 80 ατόμων (αν και εκδήλωσαν ενδιαφέρον ακόμη περισσότεροι), πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των εθελοντών του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, που θα λάβει χώρα από τις 3 έως τις 7 Μαΐου 2023, προκειμένου να γίνει ο απαραίτητος συντονισμός και να διανεμηθούν οι «ρόλοι» των ανθρώπων που θα αναλάβουν να συνοδεύσουν τους μαθητές από τα 19 Μουσικά Σχολεία της Ελλάδας και τα 4 του εξωτερικού στις μουσικές σκηνές και στα διάφορα σημεία ενδιαφέροντος, αλλά και στα μουσικά εργαστήρια.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης κ. Χρήστος Βαρδικελδόγλου, ο οποίος διευκρίνισε, δοθείσης της ευκαιρίας, ότι η προεκλογική περίοδος δεν θα επηρεάσει το φεστιβάλ. Ωστόσο, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η συμμετοχή των σχολείων θα ήταν μεγαλύτερη, αλλά – δυστυχώς – λόγω έλλειψης κλινών στην Ξάνθη, υπήρξαν και ακυρώσεις.

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ»

Πιο αναλυτικά, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν επηρεάζει την διοργάνωση το γεγονός της προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών την 21 Μαίου, οπότε και η περίοδος του φεστιβάλ συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο, ο κ. Βαρδικελδόγλου, απαντά ότι «το ότι πέφτουν όλα μαζί, δεν είναι κάτι το οποίο αφορά σε εμάς. Δεν μας επηρεάζει και δεν ασχολούμαστε καν. Δεν υπάρχουν ακυρώσεις σχολείων λόγω αυτού, αλλά επειδή δεν έχουν ξενοδοχεία για να διαμείνουν.  Θα ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των σχολείων, αλλά δυστυχώς, λόγω έλλειψης κλινών, είχαμε και ακυρώσεις συμμετοχών».

«80 ΟΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ – ΕΠΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ – ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ»

Σε ο,τι αφορά στην πρώτη συνάντηση των εθελοντών, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, ο ίδιος εξήγησε ότι «είχαμε 80 εθελοντές παρόντες και έπονται και άλλοι. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ξέρουμε ότι είναι ένα ουσιαστικό και βασικό κομμάτι του φεστιβάλ οι εθελοντές. Όλα κύλησαν καλά. Ήταν εντυπωσιακή η πρώτη εμφάνισή τους σε σχέση με πέρυσι, που ήταν πιο διστακτικοί. Φέτος είναι πολύ πιο ορεξάτοι και μάλιστα μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν και άλλοι εθελοντές, οι οποίοι λόγω της ημέρας και της ώρας της συνάντησης δεν μπορούσαν να παραβρεθούν. Επίσης, να τονίσω ότι έγινε και ένας μπουφές με καφέ, προσφορά του Δημάρχου Ξάνθης και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και μετά ξεκίνησε η συζήτηση για το πρακτικό κομμάτι του φεστιβάλ και το πώς θα αναλάβουν οι εθελοντές τα μουσικά σχολεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης. Το έργο των εθελοντών αφορά στο ότι κάποιοι θα αναλάβουν κάποια σχολεία ενώ κάποιοι άλλοι θα αναλάβουν κάποια μουσικά εργαστήρια. Όλα αυτά, γίνονται σε συνεργασία της προέδρου του Συλλόγου Γονέων κ. Λιόλου και του Μουσικού Σχολείου. Έχουμε κάνει ήδη τον προγραμματισμό μας και από εκεί και έπειτα γίνεται η διανομή των «ρόλων».

«ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ, ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ»

Τέλος αναφορικά με την συμμετοχή των εθελοντών του Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» Μουσικών Σχολείων, ο κ. Βαρδικελδόγλου, σημείωσε ότι «κάθε φορά είναι μεγαλύτερη και από την στιγμή που υπάρχει και η γνώση των προηγούμενων ετών, είναι κάτι πολύ σημαντικό. Προσωπικά, πάντα λέω ότι όλα ξεκινούν από τους εθελοντές. Είναι το βασικότερο κομμάτι. Τίποτε δεν θα γίνονταν τόσο καλά, αν δεν υπήρχαν εθελοντές που με υπέρμετρο ζήλο, αφιλοκερδώς και υπερβάλλοντας εαυτόν, τα «δίνουν όλα» για να φέρουν εις πέρας το φεστιβάλ και έτσι το «απογειώνουν». Είναι πολλά τα παιδιά, ενώ έχουμε και τα παιδιά του εξωτερικού, τα οποία πρέπει να φιλοξενηθούν. Και υπήρξε τόσο μεγάλη ζήτηση, που ήταν συγκινητικό αυτό που ζήσαμε την Δευτέρα. Υπάρχει επίσης το κομμάτι της ιατρικής κάλυψης και φροντίδας όλων των αποστολών και όλων των μελών. Το πώς θα κινηθούν, το πώς θα τους συνοδεύσουν στο ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, στις μουσικές σκηνές ή στα μουσικά εργαστήρια, να τους ξεναγήσουν τόσο στα αξιοθέατα της πόλης της Ξάνθης όσο και του νομού. Έχουμε κανονίσει δηλαδή να πάνε και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων, στα Στενά του Νέστου, στην Σταυρούπολη κλπ. Κάποιοι περιμένουν τις διακοπές του Πάσχα, για να ξεκουραστούν. Εμείς δεν θα ξεκουραστούμε, παρά στις 8 Μαΐου που θα τελειώσει το φεστιβάλ και μόλις για δυο μέρες (μέχρι τις 10/5) που θα ξεκινήσουμε να διοργανώνουμε το επόμενο».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/,  5/4/2023}