Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024: Απο την διοίκηση Τσέπελη οι προετοιμασίες – Από την διοίκηση Κοντού η υλοποίηση

Και η τελευταία «Ευχούπολη» για τους απερχόμενους

Μπορεί από την 1/1/2024 να αλλάζει «σκυτάλη» η διοίκηση του Δήμου Ξάνθης και να αναλαμβάνει νέος Δήμαρχος ο κ. Στράτος Κοντός, μαζί με την 21μελή ομάδα του, εντούτοις υπάρχει ένα ζήτημα αναφορικά με την πρώτη μεγάλη πολιτιστική διοργάνωση της νέας διοίκησης και πιο συγκεκριμένα με τον θεσμό των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2024, οι προετοιμασίες του οποίου – παραδοσιακά – ξεκινούν αρκετούς μήνες νωρίτερα. Έτσι, η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, που συνεχίζει να διοικεί έως τις 31/12/2023, καλείται να προετοιμάσει αρκετά πράγματα αναφορικά με το Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Ηλίας Ασκαρίδης. Ο ίδιος αναφέρεται και στην τελευταία διοργάνωση της νυν διοίκησης του Δήμου Ξάνθης, που θα είναι οι Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις και η «ΕΥΧΟΥΠΟΛΗ», για τις οποίες  έχει ήδη ξεκινήσει επίσης η προετοιμασία, καθώς με την αλλαγή του χρόνου, θα παραδοθεί και η «σκυτάλη» στους νεοεκλεγέντες.

«ΕΧΟΥΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΗΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ Θ.Λ.Ε – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ασκαρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «από την επομένη της λήξης των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ξεκινά η προετοιμασία για του χρόνου. Εμείς θα κάνουμε κάποια πράγματα. Δεν θα εκθέσουμε κανένα κομμάτι. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε και όπως έχω πει πολλές φορές «σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε». Θα ήθελα να πω συγχαρητήρια στην καινούρια διοίκηση. Ο κόσμος έκρινε να είναι καινούριοι οι άνθρωποι που θα διοικήσουν και εμείς μέχρι τις 31/12/2023 θα κάνουμε ο,τι καλύτερο για όλους αυτούς τους θεσμούς.  Όποιος και αν ήταν πρόεδρος, είναι υποχρεωμένος να κάνει σωστά την δουλειά του. Είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε ένα «λιθαράκι» ώστε να ανέβει αυτός ο θεσμός. Έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποια πράγματα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έτσι αυτούς τους θεσμούς και να εκτεθούν οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Προσωπικά είμαι ένας άνθρωπος που μπήκα στα κοινά για το καλό της πόλης μας. Εννοείται να μιλήσουμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με κανέναν και εύχομαι πραγματικά όσοι βγουν να κάνουν το καλύτερο για την πόλη μας. Αυτό είναι το πιο βασικό. Είμαστε όλοι φίλοι και όλοι δημότες της Ξάνθης. Η «καλημέρα» είναι όλων και όπου μπορεί ο καθένας, θα βοηθήσουμε».

«ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ Θ.Λ.Ε – ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ»

Σε ερώτηση της Θ» αναφορικά με το αν είναι αρκετοί δυο μήνες (σ.σ. της νέας διοίκησης του Δήμου Ξάνθης και του νέου Δημάρχου κ. Στράτου Κοντού που αναλαμβάνει από 1/1/2024 ) προκειμένου να διοργανωθεί ένας τόσο μεγάλος θεσμός, ο κ. Ασκαρίδης, απαντά:

«Όχι! Δεν αρκούν δυο μήνες. Χρειάζεται τουλάχιστον πέντε μήνες για μια τέτοια διοργάνωση. Πραγματικά εύχομαι τα καλύτερα στην νέα διοίκηση. Να κάνει το καλύτερο για την πόλη μας και ο νέος Αντιδήμαρχος να βοηθήσει να γίνουν καλύτερα πράγματα. Προσωπικά, σαν πρόεδρος, αυτά μπόρεσα να κάνω. Δεν μπόρεσα να κάνω περισσότερα. Από εκεί και πέρα, ο κόσμος κρίνει τι κάνει ο καθένας. Εύχομαι όμως πραγματικά τα καλύτερα. Να πάει η πόλη μας μπροστά. Αυτό είναι το πιο βασικό για εμένα».

«ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ‘’ΕΥΧΟΥΠΟΛΗ’’ – ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΝΑ ‘’ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ’’ ΤΗΝ ‘’ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗ’’»

Αναφορικά με την τελευταία εκδήλωση που θα διοργανωθεί από την νυν διοίκηση του Δήμου Ξάνθης και το Κέντρο Πολιτισμού, αυτή αφορά στα Χριστούγεννα. Εκδήλωση για την οποία ο κ. Ασκαρίδης σημείωσε τα εξής:

«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Θα ξαναστηθεί η «ΕΥΧΟΥΠΟΛΗ» και κάνουμε ο,τι καλύτερο μπορούμε. Επειδή δεν εκλεγήκαμε ως Δημοτική Αρχή,  δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τίποτα. Αυτά είναι για τα παιδιά μας και για τους γονείς. Πολλές φορές άκουσα συνεντεύξεις που αφορούσαν στο να γίνει μεγαλύτερη η «ΕΥΧΟΥΠΟΛΗ» κλπ. Κατά την άποψή μας, δεν μπορούμε να «αντιγράψουμε» την «Ονειρούπολη» (σ.σ. στην Δράμα). Εκείνος είναι θεσμός τους. Εμείς το κάνουμε για τους Ξανθιώτες, το έχουμε δωρεάν και απευθυνόμαστε στους συνδημότες μας και τους κατοίκους των χωριών μας. Διότι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να επισκεφθούν την «Ονειρούπολη» καθώς χρειάζονται αρκετά χρήματα όταν έχεις παιδιά. Και όπως γνωρίζετε, όλοι περνούμε δύσκολα γιατί έχουν ακριβύνει τα πάντα. Ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν μπορούμε να την «εμπλουτίσουμε» τόσο πολύ. Δεν θέλουμε να «αντιγράψουμε». Εμείς έχουμε τους δικούς μας θεσμούς, όπως οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» και δεν πάμε να «αντιγράψουμε» την «Ονειρούπολη». Μπορεί οι άνθρωποι της καινούριας Δημοτικής Αρχής να κάνουν άλλα πράγματα, να αναβαθμίσουν τις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων κλπ. Εγώ εύχομαι τα καλύτερα μέσα από την καρδιά μου και το εννοώ».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/10/2023}