Εγκαίνια για τα μονοπάτια Πολιτισμού ξεκινούν στην Ξάνθη

Με μια όμορφη βραδιά / εκδήλωση για το ευρύ κοινό στην Πλατεία Δημοκρατίας το Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019, και ώρα 18:30, η Ξάνθη θα γιορτάσει τα εγκαίνια του Προγράμματος «ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΘΡΑΚΗΣ, που υλοποιείται από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Δήμο Ξάνθης, με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Τα εγκαίνια που πραγματοποιούνται από τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και την Πρόεδρο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κ. Λυδία Καρρά, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο κ. Γιώργος Αγουρίδης Μέλος ΔΣ και Νομικός Σύμβουλος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ο κ. Armand Ducornet, Αντιπρόεδρος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων / European Ramblers Association (ERA).

Στη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί η απονομή της πιστοποίησης Leading Quality Trails – Best of Europe στη διαδρομή Nestos–Rodopi Trail, σε συνέχεια της επιτυχούς επιθεώρησης της διαδρομής από την ERA. Η διάκριση αυτή –που έχει απονεμηθεί σε 15 μόνο διαδρομές σε ολόκληρη την Ευρώπη– τοποθετεί την Θράκη στο χάρτη του πεζοπορικού τουρισμού, και προσφέρει ένα σημαντικό εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ακολουθήσει σύντομος περίπατος προς τον Παλιό Νερόμυλο στον Κόσυνθο στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, για μία μεγάλη γιορτή ανοιχτή στο κοινό με:

  • Χορό από το Λύκειο Ελληνίδων,
  • Παρουσίαση της πρότυπης αναστήλωσης του Νερόμυλου Πρέσπας που έλαβε πανευρωπαϊκή διάκριση & προτάσεις για τον Νερόμυλο Ξάνθης.
  • Ζωντανή παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Καλντερίμι
  • Προβολή του ντοκυμαντέρ «Ξάνθη – Αρχόντισσα του Βορρά» (διάρκειας 30 λεπτών).

Το πρωί της ίδιας μέρας, οι λάτρεις της φύσης και της πεζοπορίας θα έχουν την ευκαιρία να περπατήσουν τμήμα του Nestos – Rodopi Trail, διάρκειας περίπου 1½ – 2 ωρών με συνοδεία οδηγών (Σημείο Εκκίνησης: Χώρος αναψυχής Στενών Νέστου (Γαλάνη)

Τα ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ στην Θράκη περιλαμβάνουν το μήκους 70χλμ. μονοπάτι Nestos – Rodopi Trail, πρώτο σκέλος του προγράμματος στη Θράκη στο οποίο θα απονεμηθεί η πιστοποίηση Leading Quality Trails της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Πεζοπόρων / European Ramblers Association (ERA), καθώς και δίκτυο τεσσάρων ακόμα διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή, συνολικού μήκους 33χλμ. Συγκεκριμένα: α/ Διαδρομή Δασικό Χωριό – Χαιντού, β/ Διαδρομή Ιωνικό – Κάστρο Καλύβας, γ/ Διαδρομή Κοττάνης, σε συνεργασία με τον Δήμο Μύκης, και δ/ Ποδηλατική Διαδρομή Νέστος – Κεραμωτή (εκβολές Νέστου), σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου.

Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» απέσπασε φέτος το μόνο Ευρωπαϊκό Βραβείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2019 για τη χώρα μας!

Τα «Μονοπάτια Πολιτισμού» αποτελούν εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού τοπίου. Όπως ανέφερε η κριτική επιτροπή εμπειρογνωμόνων: “Το έργο συνδυάζει τη φιλοσοφία της ευεξίας με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, τη βιοποικιλότητα και το τοπίο και υπογραμμίζει σημαντικούς δεσμούς μεταξύ του πολιτισμού και της φύσης. Γίνεται αναφορά στην παλαιά παράδοση εμπειρίας του τοπίου με τα πόδια, σε αντίθεση με τα σύγχρονα μέσα κινητικότητας, ενώ τα μνημεία / τοπόσημα κατά μήκος των μονοπατιών επιλέγονται προσεκτικά ώστε να καταστεί δυνατή η ταυτόχρονη εξερεύνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της φύσης. Οι διάφορες πλευρές πτυχές του υλικού και άυλου πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς βιώνονται σε μια ολιστική προσέγγιση των πολιτιστικών τοπίων.”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο, 8 Ιουνίου 2019:

  • 10:00: Περίπατος διάρκειας περίπου 1½ – 2 ωρών στην διαδρομή Nestos–Rodopi Trail, με συνοδεία οδηγών.

Σημείο Εκκίνησης: Χώρος αναψυχής Στενών Νέστου (Γαλάνη)

18:30: Τελετή εγκαινίων στην Πλατεία Δημοκρατίας στην Ξάνθη. Απονομή πιστοποίησης Leading Quality Trails της European Ramblers Association για τη διαδρομή Nestos-Rodopi Trail. Χαιρετισμοί.

  • 19:30: Γιορτή εγκαινίων στον Παλιό Νερόμυλο στον Κόσυνθο: χορός από το Λύκειο Ελληνίδων, παρουσίαση της πρότυπης αναστήλωσης του Νερόμυλου Πρέσπας που έλαβε πανευρωπαϊκή διάκριση & προτάσεις για τον Νερόμυλο Ξάνθης,.ζωντανή παραδοσιακή μουσική από το συγκρότημα Καλντερίμι. Προβολή του ντοκυμαντέρ «Ξάνθη – Αρχόντισσα του Βορρά» (διάρκειας 30 λεπτών).

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr,  5/6/2019}