Επίσκεψη μονάδων του μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού στο Άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα

Ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά να υποδέχεται στους χώρους μνήμης που δημιούργησε μόνος του όπως το Άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα Ξάνθης, ή σε χώρους που δημιούργησε σε συνεργασία με άλλους φορείς όπως το Κέντρο Ανάδειξης της Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης-Κύπρου «Γρηγόρης Αυξεντίου», με την συνεργασία του σημερινού δήμου Αβδήρων και του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59, τα νιάτα της Ελλάδας μας και ιδιαίτερα τα στρατευμένα παιδιά μας.

Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018, η πρόεδρος του συλλόγου Ελένη Χατζηγεωργίου και το μέλος του ΔΣ Άθως Γρηγόρη, υποδέχτηκαν στο Αυξέντιο στο μουσείο Αυξεντίου και στο Άλσος Αγνοουμένων στα Άβδηρα, μονάδες του μηχανικού του Δ΄ Σώματος Στρατού που εδρεύουν στην περιοχή μας. Τους οπλίτες και αξιωματικούς συνόδευε ο διοικητής της μιας μονάδας, ταγματάρχης Κ. Πετράκης.

Μας συγκίνησαν ιδιαίτερα οι οπλίτες και αξιωματικοί για το ενδιαφέρον που έδειξαν τόσο στο να γίνουν κοινωνοί της ιστορίας της Κύπρου μας αλλά και της μεγάλης θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου. Η πρόεδρος τους ενημέρωσε για την ίδρυση των δύο χώρων, αλλά και για την γενικότερη ιστορία της Κύπρου, του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, για τη μεγάλη θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, αλλά και για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Ταυτόχρονα παρείχαν στους επισκέπτες των δύο χώρων, διάφορα έντυπα πληροφοριακά που έκδωσε ο Σύλλογος Κυπρίων αλλά και ο ΣΙΜΑΕ όπως και μια δισέλιδη περιληπτική ιστορία του νησιού, από τη γέννηση του πριν εκατομμύρια χρόνια από το βυθό της θάλασσας.

Ζήσαμε ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές που είχαμε να ζήσουμε από το 1999 που έγιναν τα εγκαίνια του μνημείου του Άλσους Αγνοουμένων όταν οι οπλίτες και αξιωματικοί, έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο παραταγμένοι στο ηρώο του Άλσους.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και οπλίτες του Δ΄ Σώματος Στρατού που επισκέπτονται τους χώρους ιστορίας και μνήμης του νησιού μας και είμαστε στη διάθεση όλων για ξεναγήσεις και ενημερώσεις στους δύο χώρους. Τηλέφωνα επικοινωνίας με την πρόεδρο : 2541027782 και 6977458109.

Δεν κρύβω ότι συγκινούμαι ιδιαίτερα όταν τα νιάτα της Ελλάδος μας επισκέπτονται αυτούς τους χώρους μνήμης και ιστορίας της ιδιαίτερης μου πατρίδας και ιδιαίτερα σήμερα που τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει τις απίθανες κορώνες που μας έρχονται από τους εξ ανατολών γείτονες μας και είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να διαπιστώνουμε ότι,  αυτά τα παιδιά, τα παιδιά μας, είναι συνειδητοποιημένα και έχουν πλήρη αντίληψη της ιστορίας που κουβαλάν στους ώμους τους και τις ευθύνες που του δημιουργεί.

Ευχαριστούμε θερμά και το διοικητή κ. Κ. Πετράκη για την πλακέτα που χάρισε στο σύλλογο μας με την ευκαιρία της επίσκεψης τους στους παραπάνω χώρους, η οποία φέρει το σήμα του 744 ΛΜΧ, με σχετική αφιέρωση.  

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης – Ελένη Χατζηγεωργίου

Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

{Πηγή δημοσίευσης: http://xanthinews.gr, 12/3/2018}