Κανένα πρόβλημα ρύπανσης στην πόλη της Ξάνθης

«Φυσιολογικές» οι τιμές των μετρητών που τοποθετήθηκαν στην παλιά πόλη – Μπορούν να ανιχνεύσουν ακόμη και… πυρκαγιά – Ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων της Παλιάς Ξάνθης και Καθηγητής του ΔΠΘ Κ. Κουρτίδης, μιλά στην «Θ»

Κανένα πρόβλημα ρύπανσης ή τουλάχιστον οξύ πρόβλημα ρύπανσης, δεν υπάρχει στην πόλη της Ξάνθης αν και κατά καιρούς έχουν «ανοίξει» τέτοιου είδους ζητήματα.

Κάτι, που επιβεβαιώνουν και οι νέοι σταθμοί μέτρησης για την θερμοκρασία, την υγρασία και την αέρια ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια (PM2.5) στην Παλιά Πόλη, που τοποθετήθηκαν από τον Σύλλογο για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Ξάνθης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως εξηγεί στην «Θ» ο πρόεδρος του συλλόγου και καθηγητής του τμήματος κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης.

Ο κ. Κουρτίδης και εξηγεί τους στόχους του εγχειρήματος (στο πλαίσιο  της πανελλαδικής υποδομής για την μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κλίματος), επισημαίνοντας μάλιστα ότι πρόκειται για ένα «εργαλείο» που μπορεί να ανιχνεύσει ακόμη και την πυρκαγιά. Γεγονός για το οποίο υπάρχουν (μακροπρόθεσμα) και σκέψεις για συνεργασία των συναρμόδιων φορέων (πανεπιστήμιο – πυροσβεστική – δήμος) προκειμένου να τοποθετηθεί και ένας σταθμός για να «προειδοποιεί» περί φωτιάς στον κύριο «πνεύμονα ζωής» της πόλης, που δεν είναι άλλος, από το περιαστικό άλσος.

«ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ, Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ»

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουρτίδης εξηγεί ότι «δεν υπάρχει ρύπανση. Πρώτα από όλα αν μετρήσεις, δεν ξέρεις τι γίνεται. Δεύτερον αυτό έγινε σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ στο οποίο τυχαίνει να είμαι και καθηγητής (στο Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης). Αυτό είναι το αντικείμενό μου. Αυτοί οι σταθμοί τοποθετήθηκαν διότι το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος συμμετέχει στην πανελλαδική υποδομή για την μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του κλίματος. Στα πλαίσια αυτής της πανελλαδικής υποδομής, σε διάφορα μέρη της Ελλάδος – για να έχουμε κάλυψη- από την Κρήτη μέχρι την Θράκη και από τα Γιάννενα μέχρι την Πάτρα και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, έχουν μπει κάποιοι σταθμοί για να παρακολουθούμε την ρύπανση. Αυτό ξεκίνησε το καλοκαίρι και στα πλαίσια αυτά βάλαμε τους σταθμούς, ενώ κάνουμε και πιο εξειδικευμένες μετρήσεις για τις οποίες δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Οι τιμές, όπως τις βλέπουμε στην Ξάνθη δεν είναι πολύ υψηλές και μάλιστα στην Παλιά Πόλη. Οι τιμές της ρύπανσης είναι πολύ υψηλότερες στα Γιάννενα, από όσο γνωρίζω από τους συναδέλφους μου εκεί. Ίσως στα Γιάννενα μπορεί να μετρούν και τρεις φορές παραπάνω από εμάς».

«ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΞΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

«Επειδή θα αγοράσουμε άλλους δυο τέτοιους σταθμούς, ενδεχομένως να τοποθετηθεί και ένας μέσα στην πόλη. Δεν χρειάζεται να βάλεις σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο για παράδειγμα, εκτός αν έχεις κάποια συγκεκριμένη υπόνοια και υποπτεύεσαι ότι σε συγκεκριμένα τετράγωνα, γίνεται «χαμός». Ωστόσο αυτό δεν υπάρχει στην Ξάνθη. Επομένως δεν χρειάζεται να καλύψουμε όλη την πόλη. Μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για όλη τη πόλη ακόμη και αν έχουμε έναν σταθμό» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι δεν έχουμε οξύ πρόβλημα ρύπανσης στην Ξάνθη, ούτε έχω κάποια ένδειξη ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα. Όσον αφορά στην πρόληψη, σίγουρα είναι καλή για να έχεις λιγότερη ρύπανση, αλλά υπάρχει πάντα και το «πόσοι είναι αυτοί και ποιο είναι το μέτρο του εφικτού». Είναι προφανές ότι αν σταματήσουμε να θερμαίνουμε και αν σταματήσουμε να κυκλοφορούμε τα αυτοκίνητα, θα έχουμε πολύ χαμηλή ρύπανση. Γίνεται όμως αυτό; Δεν γίνεται. Από εκεί και πέρα η καλή συντήρηση των καυστήρων και τον αυτοκινήτων, βοηθά πάντα στο να έχουμε λιγότερες εκπομπές».

«ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ – ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΙΧΝΕΥΣΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ – ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΜΕΤΡΗΤΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΑΣΤΙΚΟ»

Αναφορικά με το αν οι σταθμοί τοποθετήθηκαν κατόπιν άδειας από τον Δήμο Ξάνθης ο κ. Κουρτίδης, τονίζει ότι «δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από τον Δήμο Ξάνθης για να μετρήσουμε. Βρίσκουμε ένα σπίτι που μας αφήνει να βάλουμε τον μετρητή και τον τοποθετούμε. Δεν χρειάζεται κάποια άδεια» ενώ αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον δήμο, ει δυνατον για τοποθέτηση περισσότερων μετρητών, σημειώνει ότι «προσωπικά σκέφτομαι πολλά, αλλά δεν θέλω να πω πολλά αυτήν την στιγμή. Για παράδειγμα, θα πρέπει να γίνει μια συνάντηση με τον Δήμο Ξάνθης – αν και δεν είναι ακόμη η ώρα – αφού οι σταθμοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο για γρήγορη ανίχνευση πυρκαγιών. Θα έχουμε κάποιες συζητήσεις τον επόμενο καιρό και αν δούμε ότι πρόκειται για κάτι εφικτό  (με ένα λογικό κόστος) θα μπορούσαμε να δούμε το ενδεχόμενο να βάλουμε έναν σταθμό στο περαστικό άλσος για ανίχνευση πυρκαγιάς και αν χτυπά ένας συναγερμός στην πυροσβεστική. Πρώτον οι σταθμοί αυτοί είναι μικροί, δεύτερον είναι φθηνοί και τρίτον είναι πολύ ευαίσθητοι σε κάποια πράγματα. Το έχω δει και προσωπικά. Έχω τοποθετήσει έναν σταθμό στο γραφείο μου στο Πανεπιστήμιο (σ.σ στα Κιμμέρια) και μερικές φορές βλέπω ότι οι τιμές ανεβαίνουν πολύ, την στιγμή που κάποιος στα…500 μέτρα, καίει χόρτα. Το βλέπεις πολύ γρήγορα αυτό. Επίσης, παρακολουθούσα τον σταθμό στην Πάτρα στις 6 Δεκεμβρίου (όταν έγιναν επεισόδια κατά την επέτειο μνήμης του Αλέξη Γρηγορόπουλου) και είδα ότι έχει υψηλές τιμές (δέκα φορές επάνω) και πραγματικά διάβασα λίγο αργότερα, ότι οι τιμές ήταν υψηλές τις ώρες των επεισοδίων. Είναι τρομερά ευαίσθητοι οι σταθμοί και για αυτό λέω πως επειδή έχουμε και το περιαστικό άλσος στην Ξάνθη, που είναι και κοντά στην Παλιά Πόλη, είναι κάτι το οποίο βλέπουμε ως πανεπιστήμιο, αυτό το διάστημα και αν καταλήξουμε για το τεχνικό του κομμάτι για να ξέρουμε τι γίνεται και ποιο είναι το κόστος, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και με την πυροσβεστική αλλά και με τον δήμο και ενδεχομένως να το προχωρήσουμε».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 17/12/2019}