Ξάνθη: Ξεκίνησε το στήσιμο της «γειτονιάς» – Έναστρο «σεντόνι» στον κεντρικό δρόμο και «επιβλητικό» δένδρο 15 μέτρων στην «καρδιά» της πόλης

Χριστουγεννιάτικος…«πυρετός» στον Δήμο Ξάνθης – Γ. Ζερενίδης: «Έναστρο…σεντόνι στην 28ης Οκτωβρίου – Θα επεκτείνουμε σταδιακά τον διάκοσμο» –Μ. Φανουράκης: «Συμμετοχική η προσπάθεια – Δεσμευτικός ο χρόνος – Σκοπός μας να «τονώσουμε« την διάθεση του κόσμου και την αγορά της πόλης»

Ξεκίνησαν από την Παρασκευή το πρωί οι εργασίες της Τεχνικής Υπηρεσίας Ξάνθης, για την τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου, στην κεντρική πλατεία Ξάνθης, όπου θα «στηθεί» μια «φωτεινή» και «εορταστική» γειτονιά. Εργασίες στις οποίες παρέστη και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού κ. Ηλίας Ασκαρίδης, καθώς οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και ο διάκοσμος, άπτονται πολλών υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης.

Πέραν όμως της «γειτονιάς», πυρετώδεις είναι και οι προετοιμασίες για το στήσιμο του Χριστουγεννιάτικου Δένδρου στην «καρδιά» της πόλης, για το οποίο μιλά στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, ενώ παράλληλα διεξάγονται και οι εργασίες για τον διάκοσμο στις κεντρικές «αρτηρίες» της Ξάνθης. Μια εξ αυτών, είναι και η οδός 28ης Οκτωβρίου, η οποία φέτος θα διαθέτει έναν…«έναστρο ουρανό» από την Πλατεία Ελευθερίας έως την Κεντρική Πλατεία Ξάνθης (με σκοπό την σταδιακή επέκτασή του). Μια κατασκευή η οποία φαίνεται ότι θα «μονιμοποιηθεί» και θα ανάψει και κατά τις ΘΛΕ, αφού θα έχει την δυνατότητα να…αλλάζει χρώματα, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης.

«ΕΝΑΣΤΡΟ…ΣΕΝΤΟΝΙ ΣΤΗΝ 28ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΟΝ ΔΙΑΚΟΣΜΟ – ΠΙΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ο ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης αναφέρει ότι «έχουμε σκοπό να βάλουμε ένα «σεντόνι» πάνω από την οδό 28ης Οκτωβρίου (από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την Κεντρική Πλατεία) με λαμπτήρες που θα δημιουργούν μια χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και έναν «έναστρο ουρανό». Σε αυτήν την φάση ασχολούμαστε με την «στήριξη» αυτού του διάκοσμου καθώς θέλουμε να μείνει και αργότερα για τα καρναβάλια, αφού το «πέπλο» αυτό θα έχει την δυνατότητα να αλλάζει χρώματα. Έτσι οι λαμπτήρες δεν θα έχουν ένα χρώμα φωτισμού. Θα έχουν διάφορα χρώματα. Ασχολούμαστε λοιπόν στην παρούσα φάση με την «στήριξη» αυτού, που θα γίνει με ειδικά συρματόσχοινα στους ήδη υφιστάμενους «ιστούς» και με την προσθήκη κάποιων άλλων στοιχείων για να ενισχύσουμε την στατικότητα της όλης κατασκευής. Η κατασκευή αυτή θα καλύπτει το τμήμα της 28ης Οκτωβρίου που προανάφερα, για την ώρα. Έχουμε σκοπό να το επεκτείνουμε σταδιακά γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν προλαβαίνουμε αφού αναλάβαμε 1η Σεπτεμβρίου ενώ τέτοιες διαδικασίες έπρεπε να ξεκινήσουν από το καλοκαίρι για να είμαστε έτοιμοι. 

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ – ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ – ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΤΟΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Για τον χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Κεντρικής Πλατείας Ξάνθης, αλλά για το δέντρο που θα τοποθετηθεί στην «καρδιά» της πόλης, ο κ. Φανουράκης υπογραμμίζει ότι «γίνεται μια συμμετοχική προσπάθεια από όλους τους φορείς (και από τον Δήμο Ξάνθης και από το Κέντρο Πολιτισμού ώστε να μπορέσουμε να στολίσουμε και να δώσουμε ήχο στις κεντρικές αγορές της πόλης για να «τονώσουμε» και την διάθεση του κόσμου, να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα και να μπορέσουμε να δώσουμε ένα μεγαλύτερο κίνητρο και στους μικρούς και στους μεγάλους να βρεθούν καθόλη την διάρκεια των Χριστουγέννων στην αγορά της πόλης ώστε να ενισχύσουμε και τον εμπορικό ιστό της πόλης. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής, σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Θεωρώ ότι η υλοποίηση όλου αυτού του μεγάλου εγχειρήματος θα υλοποιηθεί του χρόνου για όπου δεν μπορέσουμε να φτάσουμε. Ο χρόνος είναι δεσμευτικός και ελάχιστος γιατί χρειάζονται αποφάσεις και από συλλογικά όργανα, χρειάζονται μελέτες και καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να προλάβουμε σε ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για να τα καταφέρουμε όλα αυτά. Όμως θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσουμε να αυξήσουμε και την επισκεψιμότητα αλλά και να δώσουμε την ευχάριστη «νότα» και διάθεση στον ξανθιώτικο λαό. Θα έχουμε μια χριστουγεννιάτικη γειτονιά παραπλεύρως του δημαρχείου και στην «καρδιά» της πλατείας το χριστουγεννιάτικο δένδρο. Όσον αφορά στο δένδρο, κάνουμε μια έρευνα αυτήν την στιγμή. Θέλουμε να έρθει μια κατασκευή που δεν θα ανανεώνεται κάθε χρόνο. Θέλουμε ένα δένδρο αντάξιο της ιστορίας της πόλης και των πολιτών της. Οι διαστάσεις του θα είναι στα 15 μέτρα. Ουσιαστικά αυτήν την στιγμή γίνεται η μελέτη και όσα προβλέπονται για να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία. Το περσινό δένδρο, θα κοσμήσει την πλατεία της Σταυρούπολης. Θέλουμε να προλάβουμε για να είμαστε έτοιμοι για όλες αυτές τις εκδηλώσεις του Κέντρου Πολιτισμού, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης για να «τονώσουμε» και την διάθεση του κόσμου και αντίστοιχα και τον εμπορικό ιστό της πόλης».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 16/11/2019}