Η Ξάνθη γίνεται η πρώτη «έξυπνη» ενεργειακά πόλη

Έχει ήδη επιτευχθεί μείωση των απωλειών ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο κατά 41% – Εξοικονομήθηκε η ενέργεια που καταναλώνει ένας οικισμός περίπου 400 κατοίκων

Σε μια «έξυπνη» ενεργειακά πόλη «μεταμορφώνεται» η Ξάνθη. Στο πλαίσιο υλοποίησης των 12+1 στρατηγικών έργων του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας), συνολικής επένδυσης 1,25 δισεκ. ευρώ, η θρακιώτικη πόλη αποτελεί τον …πιλότο, για μια σειρά πρότζεκτ του Διαχειριστή, τα οποία θα υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια σε όλες τις πόλεις της χώρας.

«Είναι η πόλη στην οποία προχωράμε και υλοποιούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς κρίσιμα στρατηγικά μας έργα, όπως η ψηφιακή απεικόνιση δικτύου και καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει τη γεωγραφική – ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου των χρηστών του δικτύου και την ψηφιακή απεικόνιση του δικτύου στο σύστημα Γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και τη διασύνδεση του δικτύου με το καλώδιο παροχής του τελικού χρήστη», ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αθανάσιος Μισδανίτης, από το βήμα της ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο, μιλώντας στην ημερίδα «Η Ελλάδα μπροστά στις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης».

Με τα συγκεκριμένα έργα και τη σύνδεση των πελατών στο δίκτυο επιχειρείται βελτίωση των δεικτών ποιότητας ενέργειας. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα έγκαιρης ενημέρωσης των καταναλωτών σε περιπτώσεις προγραμματισμένων και μη διακοπών ρεύματος καθώς και δυνατότητα εντοπισμού σφαλμάτων στο δίκτυο, μέσω των ειδοποιήσεων των καταναλωτών στο Call center.

«Επιπλέον, αυτοματοποιούμε το Δίκτυο Μέσης Τάσης της πόλης, το οποίο ανασχεδιάστηκε και υπολογίστηκαν οι βέλτιστες τομές με γνώμονα τη μείωση των απωλειών ενέργειας. Εκσυγχρονίστηκε με την εγκατάσταση 24 σύγχρονων τηλεχεριζόμενων διακοπτών (διακόπτες στο ένα τέταρτο των υποσταθμών της πόλης) και 106 συσκευών με τηλεσήμανση για άμεσο εντοπισμό των σφαλμάτων», επεσήμανε ο κ. Μισδανίτης. Άμεσα ξεκινά και η εγκατάσταση άλλων 80 αντίστοιχων συσκευών στο εναέριο δίκτυο του νομού.

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. «Έχουμε ήδη πετύχει (με βάση δύο ξεχωριστές μετρήσεις – ΔΕΔΔΗΕ και Πανεπιστημίου Ξάνθης) τη μείωση στις απώλειες ενέργειας στο Δίκτυο κατά 41% ή κατά 489 Mwh. Δηλαδή με ελάχιστες επενδυτικές δαπάνες, εξοικονομήσαμε την ενέργεια που καταναλώνει ένας οικισμός περίπου 400 κατοίκων», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι στόχοι με την ολοκλήρωση του έργου αυτοματοποίησης είναι ο εντοπισμός του σημείου βλάβης να μπορεί να επιτεχθεί σε λιγότερο από 5 λεπτά ώστε η επανατροφοδότηση του 80% των πελατών να γίνεται σε λιγότερο από 12 λεπτά και η επανατροφοδότηση του υπόλοιπου 20% των πελατών σε λιγότερο από 30 λεπτά. Με την ολοκλήρωση των έργων, η Ξάνθη θα αντικατοπτρίζει πως θα είναι τα έξυπνα δίκτυα του μέλλοντος σε όλη τη χώρα.

Τα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ στοχεύουν στον εκσυγχρονισμότου δικτύου, με έμφαση στην αυτοματοποίηση, με πρότζεκτ όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, η εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, η τηλεμέτρηση, η βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε-εξυπηρέτησης, τα Έξυπνα Νησιά καθώς και με έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών της επιχείρησης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, 12/9/2018}