Η Ξάνθη δείχνει τον δρόμο στην καλλιέργεια τρούφας

Η εποχή που ζούμε πολλές φορές φαντάζει περίπλοκη και δύσκολη. Άπαντες πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικούς τρόπους για να την κάνουμε πιο άνετη, αλλά και για να βοηθήσουμε την κοινωνία και τον τόπο που μας φιλοξενεί. Η ιδιωτική πρωτοβουλία φαντάζει πιο αναγκαία από ποτέ και πολλοί είναι, πλέον, αυτοί που έχουν επιστρέψει στις καλλιέργειες, σε μια χώρα που είναι άλλωστε παραδοσιακά αγροτική. Ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα αποτελεί κι η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) «Συλλογή Ξάνθης», η οποία τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια και την αξιοποίηση της τρούφας δείχνοντας τον δρόμο και σε άλλους.

Η τρούφα είναι ένα, σχετικά σπάνιο, είδος μανιταριού που αναπτύσσεται (ουσιαστικά συμβιώνει) στις ρίζες δένδρων και θάμνων. Τρέφεται από αυτά, αλλά και τα βοηθά αφού τους προσφέρει μέσω της φωτοσύνθεσης πλούσια θρεπτικά στοιχεία. Όπως έχει αποδειχθεί, τα δένδρα που έχουν «μολυνθεί» από τρούφες αναπτύσσονται καλύτερα και επιβιώνουν πιο εύκολα. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, έχει χαρακτηριστεί και ως «το αντιβιοτικό των δένδρων». Η τρούφα απαιτεί τον χρόνο μας, όμως σε όποιον δείξει την απαιτούμενη υπομονή μπορεί να προσφέρει πολλά και σε διαφορετικούς τομείς

.

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να τη μάθαμε και να τη βάλαμε στη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια, όμως η αλήθεια είναι πως η αξία της τρούφας είναι γνωστή από την αρχαιότητα όπου μάλιστα οι άνθρωποι τη χρησιμοποιούσαν και για θεραπευτικούς λόγους. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε αρχαία κείμενα (Ευρυπίδης, Κικέρωνας, Πλίνιος, Διοσκουρίδης κ.α) στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τρούφα χρησιμοποιούταν τόσο στην καθημερινή διατροφή όσο και για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των μυϊκών πόνων.

Τα τελευταία χρόνια η «Συλλογή Ξάνθης» αποφάσισε να επενδύσει στην «αναγέννηση» αυτής της (ξεχασμένης από πολλούς) καλλιέργειας και δεν φαίνεται να έχει βγει ζημιωμένη. Οι δράσεις της είναι πλούσιες και αφορούν τη βιολογική καλλιέργεια του συγκεκριμένου άγριου μανιταριού μέσω της κατάλληλης τεχνογνωσίας, αλλά και τη διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων με θέμα το κυνήγι της και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα και αποτελεσματικά. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ΚοινΣΕπ, η τρούφα είναι προσοδοφόρα και δεν χρειάζεται μεγάλη φροντίδα ενώ στα αρνητικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια μέχρι να αρχίσει να αποδίδει.

«Μαύρο διαμάντι», «σκόρδο των πλουσίων», «χαβιάρι της γης». Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έχουν αποδοθεί κατά καιρούς στην τρούφα και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως η διατροφική και γαστρονομική αξία της είναι πολύ μεγάλη. Περιέχει, άλλωστε, βιταμίνες, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα προσφέροντας ταυτόχρονα αμινοξέα και πρωτεΐνες άριστης ποιότητας. Όσον αφορά τη μαγειρική, τα παλαιότερα χρόνια ήταν προνόμιο των λίγων και εμφανιζόταν κυρίως στις συνταγές Γάλλων σεφ, όμως πλέον οι περισσότερες διεθνείς κουζίνες την έχουν υιοθετήσει και έχει σταματήσει να αποτελεί προνόμιο των λίγων.

Εκείνοι που φαίνεται να την απολαμβάνουν περισσότερο είναι οι χορτοφάγοι (vegans), οι οποίοι είτε για λόγους προστασίας των ζώων ή για λόγους υγείας έχουν σταματήσει να καταναλώνουν κρέας, οπότε πρέπει με κάποιον τρόπο να αντικαταστήσουν τα θρεπτικά στοιχεία που χάνουν. Η τρούφα αποτελεί κλειδί στη διατροφή τους κι οι αναφορές σε διάφορες συνταγές είναι πολλές.

Η χορτοφαγία αποτελεί τρόπο ζωής κι αυτοί που έχουν αποφασίσει να την υιοθετήσουν πρέπει να είναι πειθαρχημένοι, ευρηματικοί κι έτοιμοι να βοηθήσουν και τους άλλους να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες. Υπάρχουν πολλοί «διάσημοι» vegans από διαφορετικά πεδία, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τρούφα στην καθημερινότητά τους και μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τους υπόλοιπους: Η τραγουδίστρια, μουσικοσυνθέτης και ηθοποιός Carrie Underwood, η παρουσιάστρια και κωμικός Ellen DeGeneres, οι ηθοποιοί Brad Pitt, Liam Hemsworth, Woody Harelson, Joaquin Phoenix, οι τραγουδίστριες Jennifer Lopez, Miley Cyrus, ο σκηνοθέτης και παραγωγός James Cameron κι ο επαγγελματίας παίκτης παιχνιδιών με τράπουλα Daniel Negreanu αποτελούν μερικούς μόνο από αυτούς που έχουν αποφασίσει να αλλάξουν ζωή και σίγουρα στο μέλλον θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xanthinea.gr/, 21/8/2017}