Χαμηλότερες οι τιμές σε σχέση με πέρυσι σε καυσόξυλα και pellet

Αισιόδοξο το «ποδαρικό» για την νέα, χειμερινή, σεζόν – «Τρέχουν» οι παραγγελίες στην Ξάνθη – Ανδρ. Καφετζής: «Ξερό ξύλο και πιστοποιημένο pellet τα… μυστικά»

Με χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεκινά η σεζόν σε ξύλα και pellet, γεγονός που αναπτερώνει το ηθικό των επαγγελματιών αλλά και των καταναλωτών, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει τις παραγγελίες τους ή την έρευνα αγοράς (όσοι παραμένουν αναποφάσιστοι).

Ποιες είναι όμως οι εν λόγω τιμές; Ποια η διαφορά μεταξύ τόνου και κυβικού; Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την αγορά καυσοξύλων και pellet;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο έμπορος καυσόξυλων και pellet κ. Ανδρέας Καφετζής.

«ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΕΡΥΣΙ ΣΕ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΚΑΙ PELLET»

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξηγεί ότι «πέρυσι τα ξύλα πήγαιναν στα 300 ευρώ ο τόνος και φέτος πηγαίνουν περίπου στα 220 ευρώ. Το κυβικό, αν είναι συσκευασμένο και παλεταρισμένο, είναι πιο «ακριβό» (γιατί υπάρχει κάποια διαδικασία) και πληρώνεις και την συσκευασία. Το κυβικό σήμερα, κυμαίνεται περίπου στα 100-110 ευρώ.

Και τα pellet έφτασαν πέρυσι πολύ ακριβά, ενώ τώρα έχουν αρκετή διαφορά. Δεν ξέρω βέβαια αν θα φτάσουν ποτέ – ή αν πλησιάσουν – στα παλιά επίπεδα αλλά για την ώρα είναι πολύ καλά. Συγκριτικά με πέρυσι είναι αρκετά χαμηλότερες οι τιμές. Δεν μπορούμε να ξέρουμε όμως τι θα γίνει στο προσεχές μέλλον. Αν για παράδειγμα έχουμε χιόνια αργοτερα και δεν μπορούν να βγάλουν ξύλα από τα βουνά, θα ανέβουν λίγο, αλλά δεν θα φτάσουν και την περσινή, τρομακτική, χρονιά. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν εκεί κοντά. Και αν ανέβουν, δεν θα ανέβουν πάρα πολύ. Σε ο,τι αφορά στα σακουλάκια pellet, ένα καλό, πιστοποιημένο σακουλάκι ξεκινά από 6 ευρώ (στα 9 ευρώ ήταν πέρυσι). Υπάρχει όντως διαφορά».

«ΤΑ ΞΥΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ»

Αναφορικά με τον τόνο και το κυβικό, ο ίδιος τονίζει ότι «κάποτε τα ξύλα  τα έβρεχαν για να πιάσουν βάρος ή δεν τα άφηναν να ξεραθούν και τα ζύγιζαν φρεσκοκομμένα. Για αυτό και απαγορεύτηκε ο τόνος, βάσει νομοθεσίας. Πάλι βέβαια κυκλοφορεί, γιατί ο κόσμος είναι μαθημένος έτσι αλλά είχε βγει ένας νόμος. Τώρα δεν ξέρω αν ισχύει ή δεν ισχύει ακόμη ή έμεινε στον «αέρα». Τα ξύλα κανονικά πρέπει να είναι κυβισμένα για να μπορείς να τα μετρήσεις. Εάν μπουν χύμα σε έναν σάκο, διογκώνονται αν δεν είναι με την σειρά. Πρέπει να είναι με την σειρά για να πει κάποιος ότι πληρώνει αυτά που παίρνει».

«ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ Η ΣΕΖΟΝ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΞΕΡΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ PELLET, ΤΑ… ΜΥΣΤΙΚΑ»

«Η σεζόν μπαίνει πολύ καλά και θεωρώ ότι θα παραμείνει για καιρό. Έτσι το βλέπω και συγκριτικά με τα δεδομένα για το πετρέλαιο που θα «ξεφύγει» φέτος (έτσι φαίνεται τουλάχιστον) καθώς ήδη πλησιάζει στα 2 ευρώ το «κίνησης».

Οι παραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Αυτοί που γνωρίζουν τι θα πάρουν, έρχονται, το παραγγέλνουν και το παίρνουν. Αυτοί που δεν ξέρουν ακόμη, είναι στην έρευνα. Πέρυσι, έπεσαν και κάποια τουρκικά προϊόντα, χωρίς πιστοποιήσεις και προδιαγραφές και είχαμε θέματα» συνέχισε ο ίδιος ενώ σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποιο είναι το μυστικό για την αγορά ξύλων και pellet, ο κ. Καφετζής απαντά:

«Το ξύλο πρέπει να είναι ξερό. Στο pellet πρέπει να είναι πιστοποιημένο».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/9/2023}