WWF: Οι γύπες της Θράκης κινδυνεύουν από φόλες!

Μοιάζει απίστευτο, όμως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οι αποικίες των γυπών στη Θράκη, ειδικά στο Δάσος της Δαδιάς απειλούνται άμεσα από δηλητηριασμένα δολώματα, δηλαδή φόλες, μας ενημερώνει το WWF το οποίο κρούει κώδωνα κινδύνου.

Η διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων παρατηρείται ολοένα και πιο συχνά στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου [σ.σ. ο Έβρος μαζί με τα Τρίκαλα είναι οι δύο περιοχές της Ελλάδας όπου το φαινόμενο είναι πιο συχνό] και απειλεί τους πληθυσμούς των γυπών και των αποικιών των όρνεων ως εξής: Οι χρήστες γης διασκορπούν τις φόλες για να «εξοντώσουν» ζώα που εκτιμούν ότι απειλούν καλλιέργειες ή εγκατάστασεις και εν συνεχεία τα κουφάρια των δηλητηριασμένων ζώων δύνανται να αποτελέσουν τροφή για τα αρπακτικά, τα οποία επίσης δηλητηριάζονται και πεθαίνουν. Το πρόβλημα μάλιστα είναι μεγαλύτερο αν σκεφτεί κανείς ότι οι γύπες και τα αρπακτικά γενικώς τρώνε ανά ομάδες και όχι μεμονωμένα, άρα από ένα δηλητηριασμένο κουφάρι δυνητικά μπορεί να καταρρεύσει μία ολόκληρη αποικία αρπακτικών. Δυστυχώς, το σενάριο αυτό δεν είναι φανταστικό καθώς πριν από έξι χρόνια στα στενά του Νέστου μία αποικία όρνεων κατέρρευσε από κατανάλωση δηλητηριασμένης τροφής και μάλιστα η Ελλάδα καλείται να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα αρμόδια δικαστήρια.

Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι τα θύματα της «πρώτης γραμμής» από τις επιθέσεις με τις φόλες είναι τετράποδα θηλαστικά όπως σκύλοι, αλεπούδες και λύκοι.

Αυτό που ζητά το WWF ειναι η ελληνική πολιτεία να αναγνωρίσει ως «έγκλημα» τη διασπορα των δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και να αναζητηθούν τα αίτια που οδηγούν ορισμένους ανθρώπους να τα τοποθετούν και σε κάθε περίπτωση να οργανωθεί καλύτερα η παρακολούθηση του συγκεκριμένου φαινομένου που τείνει να γίνει απειλητικό.

Για το θέμα έγινε η πρώτη σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες, προκειμένου να βρεθεί μία λύση με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.