Βραβεύτηκαν φιλόζωοι Κομοτηναίοι

8 συμπολίτες μας χριστιανοί και μουσουλμάνοι που έχουν αφιερώσει χρόνο και χρήμα στη φροντίδα αδέσποτων – Στο περιθώριο ημερίδας με στόχο την ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου

Σεμινάριο και ημερίδα φιλοζωίας με θέμα «τα άστεγα ζώα και η προστασία τους» πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, ώρες 10:00 με 14:00, στην αίθουσα του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, από το φιλοζωϊκό περιβαλλοντικό σωματείο «ΛΑΪΜΑ».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οκτώ φιλόζωοι Κομοτηναίοι συμπολίτες μας, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, για το έργο τους. Τις προσφωνήσεις έκανε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αντώνης Λιάπης. Αναλυτικά βραβεύτηκαν οι: Αντώνης Παπαχαραλάμπους από τον Μουφτή Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, Ειρήνη Γιοβάνογλου από τον βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, Γκιουλσούμ Μολλά από τον αστυνομικό διευθυντή Ροδόπης Μιχάλη Σεβδυνίδη, Σωτήρης Πουπουζής από τον πρύτανη Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Φώτη Μάρη, Μαίρη Καδρούδη από τον αντιδήμαρχο Κομοτηνής Κίμωνα Λεχούδη, Αμέτο Χασάν από την πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής Κλάρα Τζελέπη, Ουνάλ Καμπέρ από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Κομοτηνής Αθανάσιο Σιδηρόπουλο, Αϊχάν Σαλή από τον Σωκράτη Γρηγορόπουλο της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης.

Πλήρες σεμινάριο για τη φιλοζωία

Στόχος της ημερίδας ήταν η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του κόσμου, ενημέρωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιορδάνης Αραμπατζής, που έθεσε το στόχο «να συμβάλλουμε στην αλλαγή της νοοτροπίας της κοινωνίας» στην κατεύθυνση σωστής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και κατάλληλης ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κράτη της ΕΕ έχουν ήδη δείξει το σωστό παράδειγμα διαχείρισης των αδέσποτων, καθώς σε άλλες χώρες, όπως είπε, «αν κυκλοφορεί έξω ένα αδέσποτο» σημαίνει ότι «κάτι κακό συμβαίνει».

Και στην Ελλάδα υπάρχουν Νόμοι προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κο Αραμπατζή, ωστόσο δεν εφαρμόζονται σωστά, με αποτέλεσμα πχ να έχουμε το φαινόμενο εγκατάλειψης σκύλων χωρίς πρόστιμα. Γι’ αυτό ζήτησε εφαρμογή των Νόμων, συνείδηση, ενσυναίσθηση και καλή συνεργασία μεταξύ αρχών, φορέων, πολιτών και σωματείων, για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων. Όπως όμως εξήγησε, εάν γίνουν τα κατάλληλα βήματα στην Κομοτηνή, σε 5 χρόνια από σήμερα θα έχουμε οπτικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση χαιρέτισαν ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, ο πρύτανης ΔΠΘ Φώτης Μάρης, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης κι ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Αντώνης Λιάπης που είχε το συντονισμό της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σε δύο ενότητες πολλές κι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, που φώτισαν τη φιλοζωία από επιστημονική, κοινωνική, πολιτική κλπ πτυχές.

Ο αντιδήμαρχος Κίμωνας Λεχούδης  βραβεύει τη Μαίρη Καδρούδη

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 26/9/2023}