Βουβαλοτροφία στην λίμνη Βιστωνίδα. Ένα επάγγελμα που σβήνει;

Μας γύρισε πολλές δεκάδες χρόνια πίσω το δημοσίευμα του xanthinea όταν την δεκαετία του 60-70 δεν υπήρχε σπίτι στους παραλίμνιους οικισμούς της Βιστωνίδας που να μην είχε βουβάλι.

Τώρα δυστυχώς έμειναν ελάχιστα κοπάδια με βουβάλια που όπως δείχνει το όλο θέμα λιγοστεύουν μέχρις ότου εξαφανισθούν από την περιοχή σε αντίθεση με άλλες παραλίμνιες περιοχές της Ελλάδος η ζήτηση για βουβαλίσιο κρέας και γάλα αυξάνεται.

Ποιο συγκεκριμένα αναφέρουν τα νέα: Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό και βουκολικό θέαμα που θυμίζει πίνακες ζωγραφικής κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός του XanthiNea.gr στη Λίμνη Βιστωνίδα.

Πρόκειται για ένα κοπάδι βουβαλιών που βόσκει δίπλα στη Λίμνη Βιστωνίδα, κοντά στο χωριό των Σαρακατσάνων, το Γλυκονέρι, κοντά στις παραδοσιακές καλύβες στην περιοχή που ενώνει την Ξάνθη και την Ροδόπη.

Στο παρελθόν, στην περιοχή της Λίμνης εκτρέφονταν μεγάλοι πληθυσμοί βουβαλιών. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο η βουβαλοτροφία έχει εγκαταλειφθεί και έχει μείνει μόλις μία εκτροφή.

Πρόκειται για έναν κλάδο που σε άλλες περιοχές γνωρίζει ραγδαία ανάπτυξη, τα προϊόντα του οποίου – τόσο το κρέας όσο και το γάλα – θεωρούνται ιδιαίτερα θρεπτικά και εξαιρετικής ποιότητας, απολαμβάνοντας μεγάλη ζήτηση και υψηλές τιμές.

Στην περιοχή ωστόσο η βουβαλοτροφία συμπεριλαμβάνεται στα «λαβωμένα» επαγγέλματα, που έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί.

Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχε επισημανθεί η ανάγκη για την επιστροφή της βουβαλοτροφίας στη Λίμνη Βιστωνίδα, καθώς πρόκειται για μια δραστηριότητα με ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με τη βοσκή των βουβαλιών να συμβάλει στον έλεγχο της βλάστησης και την ισορροπία του υγροτόπου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xanthitimes.gr/, 19/4/2023}