Πρόβλημα με τα βοσκοτόπια

Την πρόταση να ακολουθήσουν την οδηγία της ΚΕΔΕ, και να επιστρέψουν τις καταστάσεις μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών με τα ονόματα των κτηνοτρόφων στις οικείες ΔΑΟΚ, έδωσε στους Δημάρχους της Περιφέρειας η ΠΕΔ ΑΜΘ, κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 4 Ιουλίου.

Στο πρόβλημα είχε αναφερθεί η εφημερίδα μας στις αρχές Ιουνίου, ένα μήνα πριν τη λήξη της προθεσμίας, όμως δεν υπήρξε κάποια διαφορετική προσέγγιση από το Υπουργείο, με αποτέλεσμα η προθεσμία να παρέλθει άκαρπη.

Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι παρόλο που το θέμα έχει περάσει, από το 2015 σε επιτροπή της Περιφέρειας -με εκπροσώπους και άλλων φορέων- η οποία είναι αρμόδια για τον χωροταξικό έλεγχο της κατανομής των βοσκήσιμων γαιών, αυτή δεν λειτούργησε ποτέ, κάτι που παρατηρείται σε όλη τη χώρα.

Έτσι η ενημέρωση των κτηνοτρόφων πέρυσι έγινε κατευθείαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος συντάσσει τις καταστάσεις διανομής βοσκήσιμων γαιών, και φέτος, ενώ συντάχθηκαν πάλι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αυτές οι καταστάσεις αποστάλθηκαν στους Δήμους, που υποχρεούνταν να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους, για να προσέλθουν στο Δήμο και να υπογράψουν τα έντυπα από τα οποία προκύπτει ότι ενημερώθηκαν για την κατανομή που τους έγινε και να διατυπώσουν αντιρρήσεις.

Όπως διαπιστώθηκε, μετά την αποστολή των καταστάσεων, σε αυτές περιλαμβάνονται κτηνοτρόφοι οι οποίοι σε πολύ μεγάλο αριθμό είναι παντελώς άγνωστοι στον οικείο Δήμο, αφού είναι δημότες άλλων Δήμων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας ή ακόμη και άλλων Δήμων άλλης Περιφερειακής Ενότητας ή ακόμη και άλλης Περιφέρειας, και ο Δήμος πρέπει να τους αναζητήσει.

Την ίδια ώρα δημιουργήθηκε και ένα άλλο πρόσκομμα, μιας και οι κτηνοτρόφοι υπέγραφαν τα έντυπα με τον κατά τόπους Δήμο, ένα φορέα ο οποίος δεν έχει καμία αρμοδιότητα επάνω στους βοσκοτόπους.

Σε αδιέξοδο το Υπουργείο

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της ΠΕΔ, δεν υπάρχει καμία εξέλιξη από την πλευρά του υπουργείου, ενώ ακόμα και αν ο Δήμος ακολουθούσε τη διαδικασία και εντόπιζε τον κτηνοτρόφο που δεν βρίσκεται στα διοικητικά όριά του, υπάρχει μια τεράστια ταλαιπωρία για τον ίδιο τον κτηνοτρόφο, που θα πρέπει να μεταβεί σε αυτόν, ενώ το Υπουργείο ουδέποτε απάντησε και το τυπικό θέμα, πώς είναι δυνατόν δηλαδή να μοιραστεί, από ένα φορέα που δεν έχει αρμοδιότητα, όπως ο Δήμος, μια σύμβαση και μάλιστα υπογεγραμμένη από τους Δημάρχους.

Στη συζήτηση παρενέβη ο Δήμαρχος Κομοτηνής και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πετρίδης, σημειώνοντας πως όταν στον Δήμο Κομοτηνής ξεκίνησαν πιλοτικά τη διαδικασία, πριν την διακόψουν συμμορφούμενοι με την απόφαση της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ, εντόπισαν πως το κομμάτι της εύρεσης των κτηνοτρόφων, παρόλο που είναι δύσκολο, είναι υλοποιήσιμο.

Αυτό όμως που αναστέλλει την εφαρμογή είναι η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ των Δημάρχων και των κτηνοτρόφων, σημειώνοντας πως δεν μπορούν να υπογράψουν ενοίκιο, για κάτι που ανήκει σε άλλον.

Ο ίδιος επισκέφτηκε το Υπουργείο τις προηγούμενες μέρες, και ενημερώθηκε πως υπάρχει θέμα παράτασης της όλης διαδικασίας, η οποία έχει ήδη λήξει, και δεν έχει πληρώσει κανένας, κάτι που θεωρεί πως δείχνει ότι το Υπουργείο δεν έχει βρει ακόμα λύση.

Το πιθανότερο, ανέφερε, είναι να γίνει αυτό που έγινε πέρυσι, να στείλει τις καταστάσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή να πάνε εν τέλει στις Περιφέρειες, οι οποίες είναι καθ’ ύλην αρμόδιες.

{Πηγή δημοσίευσης: http://paratiritis-news.gr, του Κωνσταντίνου Μαρκενδούδη, 6/7/2017}