Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: «O Έβρος προνομιακή περιοχή για βιομηχανική κάνναβη»

Στην διήμερη περιοδεία που είχε στον Έβρο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκης τον συνόδευσε ο πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Βασίλης Τσολακίδης.

Οι δύο άνδρες συμμετείχαν το πρωί της Δευτέρας στην συνάντηση φορέων του δημοτικού διαμερίσματος Φερών και ο  πρόεδρος του ΚΑΠΕ τοποθετήθηκε εκφράζοντας την δική του οπτική στα ζητήματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα.

Όπως αναφέρει το Xronos.gr ο κ. Τσολακίδης επεσήμανε, συγκεκριμένα, την δυνατότητα να προσανατολιστούν οι αγρότες στην βιομηχανική κάνναβη, λέγοντας ότι ο νομός Έβρου είναι προνομιακός σε αυτήν την καλλιέργεια, καθώς ήδη δραστηριοποιείται εκεί η ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεογένης» με ορμητήριο το Τυχερό. Έκανε γνωστό ότι υπογράφηκε πρόγραμμα συνεργασίας με το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και φυσικών Πόρων του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα.

Mε 1 εκατ. ευρώ περίπου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ η έρευνα που θα υλοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης , με αντικείμενο τη βιομηχανική κάνναβη.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας και εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ-Καινοτομώ».

Η διάρκειά του προγράμματος θα είναι τριετής και στο διάστημα αυτό θα ερευνηθούν πειραματικά διάφορες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εξαγωγή συμπερασμάτων για το παραγωγικό τους δυναμικό ανά περιοχή και είδος, αλλά και για τα προϊόντα που είναι δυνατόν να παραχθούν από το καθένα.

Ακόμη θα διερευνηθούν οι μεταποιητικές δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν,για την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Σκοπός είναι να δημιουργηθούν προυποθέσεις μεταποίησης και απορρόφησης της παραγωγής ώστε να μπορούν τελικά προϊόντα που θα διοχετευθούν στην αγορά

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 17/4/2019}