«Πλάτη» στους καλλιεργητές βιολογικών βάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ

Εκδόθηκε ψήφισμα συμπαράστασης 

Το μέλλον των καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απασχόλησε -μεταξύ άλλων- τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που έγινε την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου. Επρόκειτο για τη συνεδρίαση που προκλήθηκε από την αντιπολίτευση με τις υπογραφές όλων των παρατάξεων, πλην αυτών που συνεργάζονται με την διοίκηση Μέτιου (ήτοι οι παρατάξεις Σιμιτσή και Καραγιώργη). 

Το θέμα των καλλιεργητών βιολογικών προϊόντων, ετέθη από την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης και τον Γιάννη Στεφανίδη, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχουν 1443 καλλιεργητές σε όλη την Περιφέρεια, οι οποίοι θα μείνουν έωλοι αν δεν δοθεί παράταση στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας. Γι’ αυτό παρότρυνε το σώμα να υιοθετήσει ψήφισμα συμπαράστασης προς το περί παράτασης αίτημα, όπερ και εν τέλει εγένετο. 

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε μεν, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ταυτόσημες οι θέσεις όλων των παρατάξεων, τουλάχιστον όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα.  Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης το οποίο αφορούσε τα σχέδια βελτίωσης, για παράδειγμα, ο περιφερειάρχης είχε πει ότι «πάμε στο μοντέλο αγρότης – επιχειρηματίας και δεν γίνεται ένας αγρότης με μικρό κλήρο να αποκτήσει τα μηχανήματα που χρειάζονται για να παράξει ποιοτικά προϊόντα». 

Και πάλι έριδες και ανεβασμένοι τόνοι 

Οι διαφωνίες των περιφερειακών συμβούλων πάντως δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά και προσωπικές και ως φαίνεται αυτό δεν μετριάζεται παρά τους μήνες που έχουν παρέλθει. Την Παρασκευή και κόντρα στο κλίμα της ημέρας (του Αγίου Βαλεντίνου γαρ), δεν έλειψαν οι προσωπικές αντεγκλήσεις ούτε οι ειρωνείες.

«Πρόεδρε είσαι ανίκανος και πρέπει να παραιτηθείς» είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Χριστόδουλος Τοψίδης ενώ λογομαχούσε με τον Χρήστο Παπαθεοδώρου ενώ λίγο νωρίτερα όταν ένας αστεϊσμός για την ημέρα κυκλοφόρησε στον αέρα, απαντήθηκε με το ειρωνικό (από την πλευρά της διοίκησης «εσείς αποφασίσατε να γίνει συνεδρίαση, εσείς υπογράψατε». 

Πάντως και αυτή ήταν μία μακροσκελής συνεδρίαση -όπως όλες οι προηγούμενες- και το ερώτημα που έχει από καιρό γεννηθεί και όλο μεγαλώνει: κατά πόσο τελικά εξυπηρετούν οι συνεδριάσεις που διαρκούν τόσες πολλές ώρες; (πάνω από πέντε ή και έξι). 

Τέλος, τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο μήνα το Περιφερειακό Συμβούλιο θα ταξιδέψει και θα συνεδριάσει στη Σαμοθράκη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Θανάση Τσολάκη, 18/2/2020}