Αντέχει παρά τα προβλήματα η βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και το πράσινο σκουλήκι “φρέναραν” τις παραγωγές Θρακιωτών, τι σημαίνει η πτώση της τουρκικής λίρας για το ελληνικό βαμβάκι – Συγκρατημένη αισιοδοξία για καλές τιμές και πρώτες πληρωμές για τους καλλιεργητές της Ροδόπης

Αντέχει παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν, κυρίως λόγω κακοκαιρίας, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και της πτώσης της τουρκικής λύρας, η βαμβακοκαλλιέργεια στη Ροδόπη, σε σημείο μάλιστα οι καλλιεργητές να προσδοκούν σε αυξημένες σε σχέση με πέρσι τιμές. Οι τιμές δεν βγαίνουν πριν από τις αρχές Οκτωβρίου και τότε είναι που ξεκινάει και η πυρετώδης συγκομιδή των καλλιεργειών, αλλά από χθες κιόλας όπως καταγράφει ο “Χ” ξεκίνησαν οι πρώτες συγκομιδές παραγωγής. Ιδίως όσοι έχουν ξερικά και θέλουν να έχουν τις πρώτες πληρωμές τους, ήταν οι πρώτοι που μάζεψαν την παραγωγή τους.

Κόντρα στον άστατο καιρό οι καλλιεργητές
Την πεποίθηση πως “είναι καλή η χρονιά για το βαμβάκι“, εξέφρασε (για την πανελλαδική κατάσταση) μέσα από το ράδιο Χρόνος 87,5fm ο ιδρυτής των Θρακικών Εκκοκιστηρίων Σταμάτης Κουρούδης, σημειώνοντας πως “οι τιμές είναι υψηλότερες από ό,τι ήταν“. Ο ίδιος εξηγεί πως συνολικά το ελληνικό βαμβάκι φέτος πήγε καλά, αλλά ξεχωρίζει την Θράκη, δυστυχώς για έναν αρνητικό λόγο: “Στη δική μας περιοχή είχαμε πολύ αντίξοες συνθήκες φέτος. Έβρεχε συνέχεια όταν ήταν περίοδος σποράς, αλλά μετά δεν έβρεξε καθόλου“.

Εξήγησε μάλιστα ο εκκοκιστής πως οι αντίξοες κλιματικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα καλλιεργητές να μην προλάβουν να σπείρουν πριν τις βροχές, άρα να επωμιστούν πολλά περισσότερα έξοδα κατά τη διάρκεια της σποράς, ακόμη δηλαδή και όσοι ήταν έμπειροι καλλιεργητές είχαν να επωμιστούν επιπλέον οικονομικό βάρος.

Μείζον πρόβλημα ιδίως στον Έβρο, αλλά όχι μόνο, ήταν το πράσινο σκουλήκι, το οποίο κατέφαγε τις καλλιέργειες. Το ζήτημα στον γειτονικό νομό ήταν τόσο σοβαρό που σχολιάστηκε προ μηνός αρκετά έντονα και στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ, ύστερα από παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Χρήστου Τρέλλη. “Είχαμε πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στον Έβρο“, επιβεβαιώνει ο κος Κουρούδης, ενώ το πράσινο σκουλήκι έκανε κατά τόπους την εμφάνισή του και σε καλλιέργειες στη Ροδόπη. Την ίδια ώρα όμως, κυρίως χάρη στην αύξηση των καλλιεργήσιμων στρεμμάτων, ελαττώθηκαν οι απώλειες, συνεπώς “από άποψη συνολικής παραγωγής η μείωση δεν θα είναι τρομερή“, όπως είπε ο κος Κουρούδης, ο οποίος όμως δεν παραγνώρισε ότι κάποιοι καλλιεργητές υπολόγιζαν όλα τα στρέμματα να αποδώσουν καλή παραγωγή.

Τιμές τον Οκτώβριο, η ιδιαιτερότητα των Θρακικών Εκκοκιστηρίων
Όπως κάθε χρόνο, κάτι που φυσικά γνωρίζουν οι καλλιεργητές, οι τιμές βγαίνουν περίπου στις αρχές Οκτωβρίου, άρα ακόμη δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις. Παρόλα αυτά, ο Στ. Κουρούδης αναδεικνύει μία πρωτοβουλία που έχουν λάβει στα Θρακικά Εκκοκιστήρια προς ασφάλεια των καλλιεργητών. “Έχουμε καθιερώσει ένα σύστημα, όπου ο καλλιεργητής έχει τη δυνατότητα ‘να κλείσει’ την τιμή”, είπε ο εκκοκιστής, και συνέχισε: “Επομένως σε εμάς το ποια είναι η τιμή δεν παίζει τον ίδιο ρόλο που παίζει σε άλλες επιχειρήσεις”.

Άξιο αναφοράς είναι πως πέρσι το 35% του βαμβακιού ‘κλείστηκε’ μέσω του χρηματιστηρίου σε ένα διάστημα περισσότερο από δώδεκα μήνες, “φέτος υπολογίζουμε ότι αυτό το ποσοστό θα είναι πάνω από 50%”, κατά τον εκκοκιστή.

Μεγάλος πελάτης η Τουρκία, φόβος η πτώση της οικονομίας
Την ίδια ώρα πάντως, ο μεγάλος ‘παίκτης’ στο ελληνικό βαμβάκι, ήτοι η γειτονική αγοράς της Τουρκίας, περνάει από χίλια κύματα αυτό το διάστημα, προσθέτοντας μία ακόμη δυσκολία. Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πλήρης άπνοια στις συναλλαγές βαμβακιού με τους επιχειρηματίες της γείτονος, την ίδια ώρα που ειδικοί ισχυρίζονται πως κατ’ αυτό τον τρόπο θα συνεχιστούν τα πράγματα τουλάχιστον για μερικούς μήνες ακόμη, αν συνεχιστεί η πτώση της τουρκικής οικονομίας.

“Υπάρχει διστακτικότητα”, εξηγεί ο κος Κουρούδης, και συνεισφέρει στο διάλογο την πεποίθηση ότι “τα τουρκικά κλωστήρια θα κοιτάξουν να βολευτούν με το τουρκικό βαμβάκι, το οποίο – επειδή είναι εγχώριο (και άρα το πληρώνεις σε τουρκική λίρα) – δεν έχει τα ίδια προβλήματα” και πρόσθεσε πως “αργότερα θα εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση και ‘θα φύγει’ και το ελληνικό βαμβάκι”.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 14/9/2018}