Ροδόπη: Δυσαρεστημένοι από τις τιμές στο βαμβάκι οι αγρότες

Τέτοια εποχή πέρσι η μέση τιμή ήταν στα 50 λεπτά, φέτος είναι κάτω από τα 40 σύμφωνα με τον Κυριάκο Κρόκο

Δυσαρεστημένοι από τις τιμές στο βαμβάκι δηλώνουν οι αγρότες του νομού Ροδόπης. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλαδικό, με παγκόσμιες προεκτάσεις, καθώς η διεθνής αγορά βάμβακος φέτος ομοιάζει με «τρενάκι» του λούνα παρκ, και μάλιστα με… χαμηλές «πτήσεις». Αυτό δεν το λέμε άλλωστε εμείς, αλλά η ίδια η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος.

Εν αναμονή μίας διεθνούς συγκυρίας που θα «σώσει» τη χρονιά στο βαμβάκι, η πραγματικότητα για τους παραγωγούς του νομού Ροδόπης είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κρόκο που μίλησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm οι τιμές σε σχέση με πέρσι είναι 25% κάτω. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κο Κρόκο, ενώ πέρσι η μέση τιμή ήταν περί των 50 λεπτών το κιλό (κι ανέβαινε ανάλογα με την παράδοση και την ποιότητα), φέτος η τιμή είναι κάτω από 40 λεπτά. Η τιμή αυτή μπορεί να ανέβει λίγο, όπως και πέρσι: «Τα εκκοκκιστήρια αν το πας το βαμβάκι στον χώρο τους, δίνουν τα λεγόμενα μεταφορικά από 1 έως 3 επιπλέον λεπτά. Επίσης, ορισμένα εκκοκκιστήρια δίνουν καλύτερη τιμή για επιπλέον ποιοτικά χαρακτηριστικά». Πάντως, η καλύτερη τιμή αυτή τη στιγμή στην ‘πιάτσα’ του ν. Ροδόπης δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 44 λεπτά, ακόμη και για το πιο ποιοτικό βαμβάκι του νομού.

Όσο για το τι μπορούν να κάνουν οι αγρότες, μπορούν να αναμείνουν τις διεθνείς εξελίξεις οι οποίες ενδέχεται -δεν είναι σίγουρο- να «σπρώξουν» την τιμή του βαμβακιού προς τα πάνω. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες θα πρέπει να κρατήσουν «ανοιχτά» τα βαμβάκια ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο, σε εποχές οικονομικά δύσκολες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Δήμου Μπακιρτζάκη, 11/12/2019}