Οι “καλικάντζαροι” προκάλεσαν και φέτος ζημιές στο Τυχερό Έβρου!

Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων οι “καλικάντζαροι” έκαναν για ακόμη μια χρονιά την εμφάνιση τους στο χωριό Τυχερό του Έβρου και τα έκαναν… “τσι τσι”!

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο το οποίο κάθε χρόνο αναβιώνουν τα νεαρά παιδιά του χωριού. Σύμφωνα με το έθιμο τα παιδιά σαν καλλικάντζαροι εμφανίζονται το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων και προκαλούν ζημιές σε όσα σπίτια δεν προσφέρουν λεφτά, όταν χτυπούν στους τοίχους τους.

Πρόκειται για ένα Αρβανίτικο έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα. Ο κάθε νέος είχε στα χέρια του μια τσατάλα (βέργα με διχάλα στο ένα άκρο της) και ένα ταψί στο οποίο συγκεντρώνουν τα κεράσματα και τραγουδούν «Τσιτσί κολουντρί χάπε ντέρε σε ιγκούδιν» (δηλαδή: Τσιτσί κολουντρί ανοίξτε την πόρτα, γιατί ξημέρωσε). Στο παρελθόν, εκείνοι που δεν άνοιγαν την πόρτα τους τιμωρούνταν παραδειγματικά με τη μεταφορά κάποιου αντικειμένου από την αυλή τους στο δρόμο ή στην πλατεία του χωριού.

Σήμερα το έθιμο έχει ατονίσει καθώς οι νέοι του χωριού δίνουν περισσότερη σημασία στις ζημιές προκαλώντας πολλές φορές την αγάνακτηση των κατοίκων.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.e-evros.gr, 26/12/2018}