Αλεξανδρούπολη: Το «Ρώσικο Σπίτι» γιόρτασε την 9η Μαΐου

Την 9η Μαΐου που έχει καθιερωθεί να αποκαλείται και ως «Ημέρα Νίκης» γιόρτασε ο σύλλογος «Ρωσικό Σπίτι» που εδρεύει στην Αλεξανδρούπολη. Αντιπροσωπεία του Συλλόγου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Ρώσων πεσόντων στρατιωτών που βρίσκεται στο προαύλιο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.

Η Ημέρα της Νίκης είναι αργία που εορτάζεται στη Ρωσία και άλλες χώρες του κόσμου. Ξεκίνησε να εορτάζεται στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την υπογραφή του γερμανικού συμφώνου παράδοσης τη νύχτα της 8ης Μαΐου 1945 (στην ώρα Μόσχας ήταν μετά τα μεσάνυχτα, στις 9 Μαΐου). Η Σοβιετική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη νίκη στα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, μετά τη τελετή υπογραφής στο Βερολίνο. Ενώ η αργία ξεκίνησε να εορτάζεται το 1945, η αργία έγινε μη-εργατική αργία μόνο το 1965, και αυτό επηρέαζε μόνο ορισμένες σοβιετικές δημοκρατίες.

Στην Ανατολική Γερμανία, η 8η Μαΐου εορταζόταν ως Ημέρα της Απελευθέρωσης από το 1950 έως το 1966, καθώς και στην 40ή επέτειο το 1985. Το 1975, εορτάστηκε μια Ημέρα της Νίκης σοβιετικού στυλ, στις 9 Μαΐου. Από το 2002, το γερμανικό κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία εορτάζει την 9η Μαΐου ως μέρα ανάμνησης, γνωστή με την ονομασία Ημέρα της Απελευθέρωσης από τον Εθνικοσοσιαλισμό και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 9/5/2022}