Αυτό είναι το μέλλον του ελληνικού βαμβακιού

Σταμάτης Κουρούδης πρόεδρος Θρακικά Εκκοκιστήρια: Πιστοποίηση-ποιότητα, αύξηση παραγωγικότητας, μείωση κόστους και ευφυής γεωργία

Το παρόν, αλλά και το μέλλον του βαμβακιού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό – τοπικό επίπεδο, αποτέλεσε αντικείμενο της πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης που φιλοξενήθηκε στην Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5fm. Η εκπομπή λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη και ώρες 10:00 με 12:00. Καλεσμένος των Σάκη Αντωνίου και Κυριάκου Κρόκου ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας “Θρακικά Εκκοκιστήρια ΑΕ”, από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρίες του κλάδου που είναι τύχη για τη Θράκη ότι εδρεύει σε αυτήν, καθώς εφαρμόζει πρωτοποριακές πολιτικές πάνω στην μεταποίηση του βαμβακιού, ενώ φέτος οι πελάτες της, παρά την δύσκολη συγκυρία, απόλαυσαν τις μεγαλύτερες τιμές πανελλαδικά στο σύσπορο προϊόν.

Η φετινή συγκυρία για το βαμβάκι δεν είναι θετική, καθώς το διεθνές περιβάλλον διαμορφώνεται από τον πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας, την δραματική μείωση των ποσοτήτων βαμβακιού που απορροφά η αγορά της γειτονικής Τουρκίας, ενώ στο παιχνίδι μπήκε, δυναμικά και ένας νέος παίκτης, η Βραζιλία η οποία κατάφερε με αλματώδη βήματα, σήμερα να καταστεί η δεύτερη, παγκοσμίως, εξαγωγική χώρα.

Στις προκλήσεις του διεθνούς περιβάλλοντος το ελληνικό βαμβάκι έχει μπροστά του ένα μονόδρομο σύμφωνα με τον πρόεδρο των “Θρακικών Εκκοκιστηρίων ΑΕ”: «Αύξηση της παραγωγικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, πιστοποίηση του βαμβακιού και καλύτερη ποιότητα, αυτά τα τέσσερα ζητήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά και όταν λέω πιστοποίηση θέλω να επισημάνω ότι και τα τέσσερα αυτά συναντιόνται στο κομμάτι της ευφυούς γεωργίας.

Τί είναι η ευφυής γεωργία; Να καλλιεργεί ο παραγωγός όχι μόνο με την εμπειρία αλλά και με τα πραγματικά δεδομένα που υπάρχουν και να ξέρει δηλαδή πότε θα ποτίσει και πόσο αλλά  πότε θα ρίξει λίπασμα και ποιο λίπασμα και πόσο. Εμείς δύο χρόνια τώρα ξεκινήσαμε και το προχωράμε. Δεν έχει ξαναγίνει κάπου αλλού με αυτή τη μορφή αυτή και άρα πρέπει και εμείς να αποκτήσουμε μια εμπειρία. Αυτό που λέμε είναι ότι χρόνο με  το χρόνο όσο μαζεύονται περισσότερα δεδομένα δημιουργείται μια βάση δεδομένων για το κάθε αγροτεμάχιο και τότε τόσο πιο ακριβή θα είναι και τα αποτελέσματα”, αναφέρει χαρακτηριστικά θέτοντας το θέμα της ευφυούς γεωργίας ως την πρόκληση του μέλλοντος για το ρεαλιστικό μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας. Η ευφυής γεωργία, σύμφωνα με τον κο Κουρούδη, αποτελεί για τον αγρότη ένα εργαλείο:

“Έχοντας αυτά τα στοιχεία ο παραγωγός να δει μείωση του κόστους παραγωγής και από την άλλη μπορούμε να έχουμε καλύτερες αποδόσεις γιατί π.χ. το σύστημα δείχνει δυο γραμμές αν η υγρασία του εδάφους πέσει κάτω από τη μια σημαίνει ότι έχουμε στρεσάρισμα του φυτού και έχουμε μόνιμη απώλεια παραγωγικότητας άρα πρέπει να ποτίσει. Επομένως έχοντας αυτά τα στοιχεία κανείς έχει καλύτερη παραγωγή, αυτός είναι ο στόχος δηλαδή: Να έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Βοηθάει επίσης πάρα πολύ την ποιότητα όταν όλα γίνονται κανονικά ξέρουμε ότι ένα καλά δουλεμένο χωράφι έχει καλύτερη ποιότητα και βέβαια το περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα μπορεί κανείς να το διακρίνει γιατί ρίχνει κανείς μόνο αυτά που χρειάζονται και όταν χρειάζονται, δηλαδή και το νερό θα είναι λιγότερο και τα λιπάσματα θα είναι τα σωστά”, συμπληρώνει.

Τα “Θρακικά Εκκοκιστήρια ΑΕ” εφαρμόζουν το  σύστημα Gaiasense το οποίο βρίσκει που πρέπει να  τοποθετηθούν τα διάφορα όργανα που κάνουν μετρήσεις. Παράλληλα έχει αναπτύξει ένα λογισμικό το οποίο μπορεί και υπολογίζει τις απαιτήσεις του κάθε αγροτεμαχίου. Να σημειωθεί ότι το κόστος ένταξης στο σύστημα αυτό είναι 3 ευρώ το στρέμμα, οπότε και ο κάθε παραγωγός μπορεί να αξιολογήσει τον αριθμό που θέλει να εντάξει. Σύμφωνα με τον κο Κουρούδη η ευφυής γεωργία θα είναι μία παράμετρος που η νέα ΚΑΠ θέτει ως προτεραιότητα: “Στη νέα ΚΑΠ το θέμα της ευφυούς γεωργίας βρίσκεται πολύ ψηλά. Η τεχνολογική εταιρεία που εφαρμόζει το σύστημα αυτό και για το δικό μας εκκοκκιστήριο καλείται συνέχεια σε διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται ανά την Ευρώπη για να εξηγήσει γιατί είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα, γιατί μπορεί να ενταχθεί και ο πιο μικρός αγρότης με όλη αυτή τη λογική και το λογισμικό που υπάρχει από πίσω. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για την ευφυή γεωργία, συν το ότι τα ελληνικά υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος λένε τουλάχιστον ότι θα είναι μέσα σε αυτά που θα προωθήσουν τα επόμενα χρόνια”.

Το ελληνικό βαμβάκι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον εξακολουθεί να έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να περιφρουρήσουν. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα “πρέπει να βάλει το ελληνικό βαμβάκι στο πάνω ράφι” επιζητώντας μέσω των αγορών υψηλής ποιότητας προϊόντων την υπεραξία που του αξίζει: “Καλύτερο βαμβάκι σημαίνει, ποιοτικά καλύτερο και πιστοποιημένο. Πως κατά την παραγωγή του έχει λάβει υπόψη του το περιβάλλον, την κοινωνία, τους ίδιους τους αγρότες. Αυτό είναι κάτι που πάρα πολλές εταιρείες ρούχων, τα πιο γνωστά ονόματα, δίνουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Όταν έγινε το συνέδριο του παγκόσμιου οργανισμού βάμβακος του ICAC είχαν καλέσει εκεί τους διευθύνοντες συμβούλους των πιο γνωστών εταιρειών ρούχων να μιλήσουν. Όλες οι εταιρείες είπαν ότι δεν μπορούν να πουλάνε πια το ρούχο μόνο, πρέπει από πίσω να υπάρχει και μια ιστορία που να λέει τι είναι αυτό το προϊόν, ότι δεν εργάστηκαν μικρά παιδάκια για να το κάνουν, δεν μολύνει το περιβάλλον δεν είναι σαν αυτά με τις μικροίνες οι οποίες μολύνουν τους ωκεανούς και βρίσκονται στα νεκρά ψάρια κτλ. Θα πρέπει αυτά τα πράγματα αποδεδειγμένα, άρα πιστοποιημένα, να τα προσέχουν κατά την παραγωγή. Υπάρχει πολύς κόσμος, ιδίως στις αναπτυγμένες χώρες, που είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω για να πάρει τέτοια ρούχα. Άρα θα πρέπει όλη η αλυσίδα παραγωγής να προσαρμοστεί εκεί πάνω. Αυτό έχει πολλές δυσκολίες αλλά θα πρέπει εκεί να απευθυνθούμε σαν Ελλάδα”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι είναι το COTTON+

Τα “Θρακικά Εκκοκιστήρια” συνεχίζουν εντατικά την δημιουργία εντός προϊόντος με ευδιάκριτη διεθνή ταυτότητα: το “cotton+” για το οποίο υπάρχουν πολύ θετικές προοπτικές στη διεθνή αγορά. Αυτό είναι, κατά τον κο Κουρούδη, και το δυσκολότερο κομμάτι στην αλυσίδα του προϊόντος. Οι παραγωγοί κινητροδοτούνται για να επιλέξουν συγκεκριμένες ποικιλίες, πριμοδοτούνται για την χαμηλή υγρασία, ενώ με επιτυχία η εταιρεία εφαρμόζει το μοντέλο των εγγυημένων τιμών και την παρακολούθηση της χρηματιστηριακής τιμής του προϊόντος, προκειμένου ο παραγωγός να καθορίσει την τελική, προς τα άνω τιμή του. Φυσικά η ενημέρωση για τον ίδιο είναι εξαιρετικά σημαντική και μπορεί να υπερηφανεύεται γιατί οι πελάτες παραγωγοί της εταιρείας του είναι οι πιο ενημερωμένοι πανελλαδικά, αφού σχεδόν καθημερινά λαμβάνουν πληροφορίες αλλά και ειδήσεις για το παγκόσμιο γίγνεσθαι του βαμβακιού.

“Η ποιότητα εξαρτάται από τον τρόπο καλλιέργειας του παραγωγού που θα πρέπει και αυτός να δώσει προσοχή σε αυτό το πράγμα και ακόμη και από την εκκόκκιση  και από άλλους παράγοντες.

Αλλά θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα κίνητρο για να γίνει αυτό το πράγμα και να φύγουμε από την μάζα και το κίνητρο βέβαια είναι να έχει μια καλύτερη τιμή ο εκκοκκιστής και η υπεραξία του βαμβακιού να πηγαίνει στον παραγωγό”, καταλήγει ο κος Κουρούδης.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, 20/2/2019}