Το Ιμαρέτ «ζωντάνεψε» με θρακιώτικα τραγούδια και χορό

Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό ένα από τα παλιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση στο Ιμαρέτ Κομοτηνής την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια προβολής του έργου «Ιμαρέτ Κομοτηνής: Συντήρηση μνημείου και εκκλησιαστικής συλλογής – Ανάδειξη περιβάλλοντος χώρου» και του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Πολιτιστική Κληρονομιά και Παράδοση: Μαρτυρίες του χθες στο σήμερα».

Την εκδήλωση άνοιξε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα η οποία μεταξύ άλλων μίλησε για τη σημασία του ιστορικού μνημείου για όλη την περιοχή. Στη συνέχεια το μουσικό κομμάτι διάνθισε το συγκρότημα Rodopi Ensemble, με επιρροές από την παραδοσιακή θρακιώτικη μουσική παράδοση. Την εκδήλωση πλαισίωσαν χορεύτριες της χορευτικής σχολής «Χοροτάξιο».

Το Ιμαρέτ της Κομοτηνής ανήκει στα παλαιότερα σωζόμενα οθωμανικά μνημεία της Ευρώπης και χρονολογείται μεταξύ των αρχών της δεκαετίας του 1360 και του τέλους του 14ου αιώνα. Από το 1996 λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Μουσείο, ενώ σήμερα υπάρχουν σε αυτό εκκλησιαστικά εκθέματα (τα οποία χρονολογούνται από το 16ο έως τον 20ο αιώνα) όπως εικόνες, ιερά σκεύη, άμφια, χειρόγραφα από ναούς της περιοχής αλλά και δωρεές προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ροδόπης.

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στην εκδήλωση γνωρίζοντας το εκκλησιαστικό μουσείο σε μία όμορφη και διαφορετική βραδιά από τις συνηθισμένες.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 3/10/2023}