Το έθιμο του «Βασιλιά» αναβιώνει στα Πετρωτά

Την προσεχή Κυριακή της Τυρινής, στο σταυροδρόμι Ελλάδας, Βουλγαρίας, Τουρκίας – Γνήσια παράδοση, πλούσια χρώματα, λαχταριστές γεύσεις, συγκίνηση και νοσταλγία περιμένουν τους επισκέπτες

Την Κυριακή της Τυρινής 10 Μαρτίου 2019 όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Πετρωτά Έβρου . Στο σταυροδρόμι μεταξύ τριών κρατών – Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Αναβιώνουμε έναν παραδοσιακό γνήσιο Πετρωτιώτη «ΒΑΣΙΛΙΑ», στην αυθεντική του μορφή, όπως γιορτάζονταν τα πολύ παλιά χρόνια και προσκαλούμε όλους εσάς, να μας τιμήσετε με την παρουσία σας!

Σας παροτρύνουμε να προτιμήσετε το παραδοσιακό χωριό των Πετρωτών και θα δικαιωθείτε πολλαπλά για την επιλογή σας.

Η γνήσια παράδοση, τα πλούσια χρώματα, οι λαχταριστές γεύσεις, αλλά και η συγκίνηση, η νοσταλγία και οι μοναδικές αναμνήσεις κυριαρχούν στα Πετρωτά του Έβρου.

Όσοι βρεθείτε από τις 10 το πρωί, θα έχετε τη μοναδική ευκαιρία να βιώσετε όλη την αυθεντική αναπαράσταση του εθίμου και ταυτόχρονα να ‘‘ανακαλύψετε’’ τα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού.

Το πατροπαράδοτο έθιμο του Βασιλιά στα Πετρωτά του Έβρου, μοναδικό για όλη τη Θράκη, κρατά από αρχαιοτάτων χρόνων. Συγκεκριμένα, από τα διονυσιακά δρώμενα και σχετίζεται με την ‘‘Ανάσταση’’ της Μάνας Γης και της Φύσης.

«Βασιλιάς» ονομάστηκε πιθανόν μετά την άλωση της Πόλης και γιορτάζεται μέχρι και σήμερα, με πολύ μικρές παραλλαγές. Οι ντόπιοι, μη θέλοντας να πιστέψουν πως χάθηκε η Βασιλεύουσα, τον πρόσθεσαν σε αυτήν την εορτή, για να μπορούν να περνούν κάποια μηνύματα στους δύσκολους καιρούς της τουρκοκρατίας.

Έτσι το βρήκαμε εμείς, οι πατεράδες μας, οι μανάδες μας, οι παππούδες μας και οι γιαγιάδες μας.

Μπροστά από το κάρο του Βασιλιά, την επονομαζόμενη ‘‘καλανίτσα’’, υπάρχει ένας Καθοδηγητής με κοντάρι, που στο επάνω μέρος έχει σταυρό από χόρτα της γης, το λεγόμενο ‘‘Φουρκάλι’’.

Στην πλάτη της καλανίτσας, όπου κάθεται ο Βασιλιάς, υπάρχει μεγάλος ξύλινος σταυρός, στον οποίο κρεμάνε οι νοικοκυρές τις προσφορές που κάνουν, πετσέτες και μαντίλια.

Ο Βασιλιάς βγαίνει μαζί με την πομπή του για να επισκεφτεί το λαό του και να τους ευχηθεί να έχουν προπάντων προσωπική υγεία, οικογενειακή ευτυχία και καλή σοδειά, καθώς και να διαπιστώσει αν περνούν καλά και να πάρει τα μηνύματα.

Όλοι τον καλοδέχονται, τον καλωσορίζουν και τον κερνούν με τοπικά εδέσματα. Με τη σειρά του, ο Βασιλιάς δίνει τις κατάλληλες ευχές γυρνώντας όλο το χωριό, από άκρη σε άκρη και από σπίτι σε σπίτι. Τα αρχέγονα θρακιώτικα όργανα παίζουν και όλος ο κόσμος γλεντάει.

Φτάνοντας στην πλατεία του χωριού, αναπαριστά όλες τις γεωργικές εργασίες. Οργώνει, σπέρνει και θερίζει. Μετά κόβει την πίτα, τη μοιράζει στους ενδιαφερομένους και όποιος βρει το φλουρί γίνεται Βασιλιάς την επομένη χρονιά. Το έθιμο παλιά το κάνανε οι πιο ευκατάστατοι του χωριού και ήταν μεγάλη τιμή που έπαιρναν τον τίτλο του Βασιλιά.

Ακολουθεί μεγάλο Θρακιώτικο γλέντι για όλους εσάς έως αργά το απόγευμα, με το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του Νίκου Ζαπάρτα και του Βαγγέλη Κατσουλίδη.

Το τραγούδι που δεσπόζει την ημέρα αυτή είναι το ‘‘Δυο πιδιά στην Πόλη δούλιβαν’’

«…Δυο πιδιά στην Πόλη δούλευαν σε μια Κυρά ή χήρα τούρκισσα και την ημέρα που έπεσε η Πόλη έλεγε κοροϊδευτικά στα πιδιά: να την παν στην εκκλησιά, στην τουρκιά, την Παναγιά. Τ’άλογα ήταν γληγουρνά, τα σπαθιά ήταν διμισκιά….».

Διοργάνωση: Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Πετρωτών

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτιωτών Έβρου Αλεξανδρούπολης

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρωτών ”Ο Λιθοξόος”

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 7/3/2019}