Με τιμή γύρω από τα 70 λεπτά κλείνει η σεζόν στο Βαμβάκι. Θα μας διδάξει κάτι η φετινή χρονιά;

Γράφει ο Νίκος Μποτρότσος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κομοτηνής

Για να χαρακτηρίσουμε αν μια χρονιά είναι καλή ή κακή αρκεί να κοιτάξουμε ένα νούμερο. Το κέρδος ανά στρέμμα, το οποίο βγαίνει αν κάνουμε την πράξη «Έσοδα σεζόν – Έξοδα σεζόν». Για τα έξοδα σαν σύλλογος έχουμε τοποθετηθεί αρκετές φορές και θα το ξανακάνουμε στο μέλλον, το παρόν άρθρο όμως έχει να κάνει με την τιμή του Βαμβακιού που είναι η μεταβλητή που επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό το έσοδα μας, μιας και οι επιδοτήσεις είναι πάνω κάτω γνωστές.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, ενώ το καλοκαίρι η τιμή ήταν γύρο στο 1€ το κιλό και προϊδέαζε για μία χρονιά με ρεκόρ κερδοφορίας, τελικά από Σεπτέμβριο και μετά το χρηματιστήριο έκανε ένα αρνητικό σερί περίπου 2 μηνών με την τιμή πλέον να έχει σταθεροποιηθεί γύρο στα 70 λεπτά καθιστώντας τη χρονιά από κακή έως μέτρια.

Και «γιατί οι παραγωγοί δεν έκλεισαν την τιμή όταν ήταν περίπου στο 1€» θα ρωτήσει κάποιος. Ο αντίλογος λέει ότι δεν έχουν άμεση επικοινωνία με τα εκκοκκιστήρια για να προχωρήσουν σε προπωλήσεις και όταν κάποιος τελικά ερχόταν σε επικοινωνία τότε διαπίστωνε ότι υπήρχε ένα πλαφόν 150 κιλά ανά στρέμμα και δε μπορούσες να κλείσεις όλη την ποσότητα σου. Τα σχόλια του καφενείου, τύπου «το βαμβάκι θα πάει 1,20 και 1,5€» δεν τα σχολιάζουμε καν.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή. Κάθε εκκοκκιστήριο έχει κάποιες χιλιάδες πελάτες. Όπως καταλαβαίνουμε είναι αδύνατον να έχει καλή επικοινωνία με όλους και να έρχεται σε ξεχωριστή συμφωνία. Αυτό το προνόμιο το έχουν οι λίγες μεγάλες επιχειρήσεις και έτσι θα συνεχίσει να γίνεται. Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο είναι η συνεργασία.

Μέσα στο καλοκαίρι ο Αγροτικός Σύλλογος Κομοτηνής έκανε ανοιχτό κάλεσμα για να προβεί σε συλλογική διαπραγμάτευση τιμής. Η συμμετοχή ήταν πολύ μικρή και είχε σαν αποτέλεσμα να μην προχωρήσει το εγχείρημα. Σαν πρόεδρος του Συλλόγου σας λέω πως θα μπορούσανε να πάρουμε μια προσφορά στα 1,03 – 1,05 € (όταν το χρηματιστήριο ήταν στα πάνω του) και πλαφόν τα 200 κιλά.

Φέτος τη χάσαμε την ευκαιρία… Του χρόνου;

{Πηγή δημοσίευσης: https://xronos.gr/, 14/2/2023}