Προβληματισμός για τις τιμές του σκόρδου στην παγκόσμια αγορά

Προβληματισμός υπάρχει για τις τιμές σκόρδου στην παγκόσμια αγορά, οι οποίες δείχνουν να έχουν πτωτική πορεία, κάτι που ανησυχεί φυσικά και την περιοχή μας, μια και είναι γνωστό ότι στον Έβρο και συγκεκριμένο στη Νέα Βύσσα, παράγονται οι μεγαλύτερες (και ποιοτικότερες) ποσότητες στην Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται γιατί τους τελευταίους μήνες συγκομίστηκε περισσότερο σκόρδο στο βόρειο ημισφαίριο, απ’ ό,τι την προηγούμενη σεζόν, γεγονός το οποίο εγείρει ανησυχία για το μέλλον. Σύμφωνα με τη διεθνή επισκόπηση του προϊόντος, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Freshplaza, οι τιμές τελούν υπό καθεστώς πίεσης, και έχουν πέσει κάτω από τα ανεκτά επίπεδα, όπως μεταφέρουν παραγωγοί από διαφορετικές χώρες.
Σε όλο τον κόσμο η κατάσταση είναι παρόμοια. Στην Ευρώπη, οι καλλιεργητές έχουν επηρεαστεί από τον ανταγωνισμό που ασκεί το φθηνό κινέζικο σκόρδο, με τους Ισπανούς να αναρωτιούνται εάν οι δασμοί που έχει επιβάλει η ΕΕ για τις εισαγωγές, εν προκειμένω για την προστασία της ευρωπαϊκής παραγωγής, είναι αποτελεσματικοί. Στη Ν. Αφρική, οι παραγωγοί αναρωτιούνται το ίδιο. Η αγορά έχει πλημμυρίσει προφανώς από παράνομες εισαγωγές σκόρδου, παρακάμπτοντας τους δασμούς, γεγονός για το οποίο θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα, όπως συζητείται.
Ειδικότερα, στην Κίνα συγκεντρώθηκε μεγαλύτερη παραγωγή φέτος. Τα σκόρδα βρίσκονται ήδη στους ψυκτικούς θαλάμους, όπου θα μπορέσουν να συντηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα, χάρη στη βελτίωση των τεχνικών ψύξης, κάτι που θα οδηγήσει και στη δημιουργία στοκ για την επόμενη χρονιά. Πάντως, οι πολλές χαμηλές τιμές αποθάρρυναν πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα να αναμένεται μείωση της καλλιέργειας του χρόνου.
Ανησυχία επικρατεί και μεταξύ των εκπροσώπων του κλάδου στην Ισπανία, λόγω της αυξημένης φετινής παραγωγής για ακόμη μια χρονιά. Επισημαίνουν ότι η ποιότητα είναι καλή, αλλά η αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες αρκετά γρήγορα. Η μεγάλη παραγωγή της Κίνας, που έριξε τις τιμές, αναφέρεται ως ένας από τους παράγοντες που δυσκολεύουν τα πράγματα για τους Ισπανούς.
Επίσης, η μεγάλη αύξηση σε χώρες παραγωγής του προϊόντος δημιούργησε προβλήματα και για τους Ιταλούς παραγωγούς, κρατώντας χαμηλά τις τιμές. Επιπλέον, σημειώνεται πως πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές στην Ευρώπη, ακόμα και από χώρες, οι οποίες μέχρι τώρα δεν εστίαζαν στην ευρωπαϊκή αγορά, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος. Προς το παρόν, υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση, αναφέρουν οι έμποροι που κάνουν λόγο για «κατάρρευση της αγοράς πριν από το τέλος του χρόνου» και δεν περιμένουν σημαντικές αλλαγές πριν από το καλοκαίρι.
Από την άλλη μεριά, στην Ολλανδία τρίβουν τα χέρια τους οι εισαγωγείς που βρίσκουν ελκυστικές τις (σ.σ.: χαμηλές) τιμές του κινέζικου σκόρδου και αυτό, παράλληλα, με την καλή ζήτηση που διακρίνουν στην Ευρώπη όπου εξάγει η Ολλανδία, δημιουργεί ικανοποιητικές συνθήκες την εμπορία.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros-news.gr/, από ypaithros.gr, 2/1/2019}