Ξύλα και Pellet: Από 390 ευρώ ο τόνος στα πέλλετ…Στα 200 το 1,5 κυβικό στα ξύλα

Χαμηλότερες προς το παρόν οι τιμές, αλλά… προβλέπεται νέα άνοδος – Ανδρ. Καφετζής: «Να μην ξανάρθει η περσινή, καταστροφική, χρονιά»

Μπορεί να διανύουμε περίοδο έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν και οι Ξανθιώτες να είναι με το βλέμμα στραμμένο στις… παραλίες, εντούτοις ήδη έχει ξεκινήσει το ενδιαφέρον για καυσόξυλα και pellet, οι τιμές των οποίων είναι μεν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, αλλά αναμένεται αύξηση, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός έμπορος κ. Ανδρέας Καφετζής.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει παράλληλα το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για αγορά, ενώ δεν παραλείπει να μιλήσει για την περσινή, καταστροφική – για τους εμπόρους – χρονιά, ευχόμενος να έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

«ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ, ΑΚΟΜΗ, ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΞΥΛΑ ΚΑΙ PELLET, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΠΡΟΠΕΡΣΙ»

Πιο αναλυτικά ο ίδιος επισήμανε στην «Θ» ότι «οι τιμές δεν είναι όπως πέρυσι. Είναι χαμηλότερες από πέρυσι, αλλά όχι στα προπέρσινα επίπεδα και δεν γνωρίζω πότε (και αν ποτέ) θα επανέλθουν στα πρότερα. Το ίδιο ισχύει και για τα ξύλα και για τα pellet. Έχει ξεκινήσει η έρευνα αγοράς και υπάρχουν και παραγγελίες, διότι – από ο,τι ακούμε – θα αρχίσουν να ανεβαίνουν λίγο λίγο από εδώ και πέρα. Είχαν μια πτώση και τώρα σιγά – σιγά θα αρχίσει η άνοδος. Εμείς περιμέναμε να επανέλθουμε στα παλιά επίπεδα, αλλά για φέτος τουλάχιστον, αυτό δεν θα γίνει. Δεν γνωρίζω για του χρόνου. Αναφορικά με τις τιμές, σήμερα ο τόνος στα pellet ξεκινά από 390 ευρώ. Υπάρχουν και λίγο πιο ακριβά. Βέβαια μπορούμε να πάμε σε αυτά που είναι πολύ καλά και πιστοποιημένα και δεν χρειάζεται να πάμε σε κάποια άλλα που είναι και δυσεύρετα και ακριβά. Στα ξύλα, το 1,5 κυβικό είναι στα 200 ευρώ (μπαλεταρισμένο και συσκευασμένο). Για τα χύμα και τον τόνο δεν γνωρίζω να σας πω. Βέβαια προβλέπεται να ανέβουν αλλά πιστεύω ότι δεν θα  είναι τα περσινά επίπεδα και σε αυτό το «χάλι» που υπήρχε πέρυσι. Ήταν καταστροφικό και για εμάς, τους επαγγελματίες και για τον κόσμο και για όλους».

«ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΚΟΝΤΑ»

Επιπλέον, ο κ. Καφετζής αναφορικά και με τα υπόλοιπα είδη θέρμανσης, εξήγησε ότι «πέρυσι το πετρέλαιο έπαιξε κάποια «παιχνίδια». Ήταν λίγο φθηνότερο, υπήρχαν και οι επιδοτήσεις κλπ. Φέτος δεν το βλέπω να γίνεται αυτό. Όλα ήταν κοντά. Τώρα, οι εκλογές τελειώνουν και θα δούμε τι θα γίνει. Δεν πιστεύω να υπάρχουν οι επιδοτήσεις που έδιναν κλπ».

«ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ, ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ –ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΞΥΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ –  ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΡΘΕΙ Η ΠΕΡΣΙΝΗ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ, ΧΡΟΝΙΑ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το ποιοι είναι οι λόγοι για αυτές τις αυξήσεις σε ξύλα και σε pellet, ο ίδιος απαντά:

«Έχει να κάνει και με τα λειτουργικά έξοδα αλλά και με την πρώτη ύλη (το ξύλο) που έχει ανέβει. Φανταστείτε ότι οι Βούλγαροι ψάχνουν ξύλα από την Ελλάδα, ενώ συνέβαινε το αντίθετο για την πρώτη ύλη. Πολλοί Βούλγαροι παίρνουν ξύλα από την Ελλάδα. Είμαστε καλύτεροι σε τιμές, σε σχέση με την Βουλγαρία από ο,τι πέρυσι. Ήδη από πέρυσι που ξεκίνησε αυτό το κακό, οι Βούλγαροι ψάχνουν ξύλα από την Ελλάδα. Μακάρι να κατέβουν οι τιμές. Εμείς, με αυτές τις καταστάσεις, δεν μπορούμε να δουλέψουμε πια. Προπάντων η περσινή χρονιά ήταν καταστροφική για εμάς. Έτυχε δηλαδή να αγοράσουμε pellet με 600 ευρώ και στο τέλος, που άρχισαν να πέφτουν οι τιμές, το πωλούσαμε 500 ευρώ. «Μπαίναμε μέσα» γιατί δεν γίνονταν αλλιώς. Ζήσαμε μια χρονιά που ευχόμαστε να μην ξανάρθει».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 13/6/2023}