Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στη Θράκη, μετά από ολονύκτιες προσπάθειες

Φωτιά κατέκαψε πάνω από 400 στρέμματα «αλμυροκαλαμιών»- Ζημιές και σε μελίσσια. «Συναγερμός» στη Βιστωνίδα, δηλώσεις του αντιπερ/ρχη Ροδόπης και του Περιφ. Δ/ντη της Π.Υ.

Έσβησε, αφήνοντας πάνω από 400 καμμένα στρέμματα πίσω της, η φωτιά που ξέσπασε προχθές στην περιοχή μεταξύ Διαλαμπής και Κοπτερού και η οποία κατά τις βραδινές ώρες, «έφτασε» μέχρι το ύψος του Σελίνου, χωρίς ευτυχώς να κάψει αγροτικές καλλιέργειες, παρά μόνο αλμυρίκια και καλάμια. Ωστόσο υπήρξαν ζημιές σε μελίσσια της περιοχής.

Κάτι που επιβεβαιώνει ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, με τον Διοικητή της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής κ. Ναθαναήλ Ρήγα, να υπογραμμίζει ότι «διενεργείται προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς».

«ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΚΑΜΕΝΑ – ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΜΕΛΙΣΣΙΑ»

Πιο συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης υπογραμμίζει ότι «η φωτιά ήταν ανάμεσα σε δύο περιοχές (Ροδόπη και Ξάνθη) αφού κάποια στιγμή «πέρασε» στο ποτάμι στο ύψος του Σελίνου (βέβαια τρία χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό). Ήμασταν εκεί και επιχειρούσαμε. Επιχείρησε ο Στρατός, η Πολιτική Προστασία και οι Πυροσβεστικές δυνάμεις. Κάηκαν πάνω από 400 στρέμματα αλμυρίκια και μικρή δασική έκταση. Κάηκαν δηλαδή κυρίως τσαλιά. Τα αίτια διερευνώνται ακόμη αν και σίγουρα κυκλοφορούν διάφορα σενάρια αλλά τίποτα δεν έχει αποδειχθεί.  Ακούστηκε ακόμη και ότι ο σκοπός της φωτιάς ήταν να βγουν τα θηράματα, αλλά όλα αυτά είναι σε θεωρητικό επίπεδο. Γενικά όμως σίγουρα πρέπει να εφιστούμε την προσοχή στους κτηνοτρόφους, στους κυνηγούς, στους μελισσοκόμους (που έχασαν ολόκληρες δουλειές που είχαν στήσει). Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί αυτούς τους μήνες που έχουμε τα μελτέμια. Ευτυχώς προχθές δεν είχαμε και αέρα και δεν είχαμε μεγαλύτερες ζημιές. Δεν είχαμε όμως απώλειες, ευτυχώς, σε κτηνοτροφικό κεφάλαιο (παρά μόνο τις ζημιές στα μελίσσια)».

«ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ…»

Από την πλευρά του ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης τόνισε ότι «είναι αρκετή η καμένη έκταση. Η περιοχή έχει αλμυρίκια και καλάμια. Όπως σε κάθε πυρκαγιά διενεργείται βέβαια προανάκριση και για τα αίτια. Σκέψεις και σενάρια για τα αίτια μπορεί να υπάρχουν πολλά, αλλά εμείς δεν μιλούμε με σενάρια παρά μόνο με στοιχεία. Οπότε θα γίνει η προανάκριση και με τα στοιχεία που θα συγκεντρώσουμε και θα αποστείλουμε στον Εισαγγελέα, ο ίδιος θα αποφανθεί. Η φωτιά έχει σβήσει, απλά υπάρχει μια περιφρούρηση καθώς υπάρχουν ακόμη σημεία που καπνίζουν, οπότε γίνεται μια φύλαξη. Η αποτίμηση της καταστροφής επειδή είναι μεγάλη η έκταση, θα διαπιστωθεί από την αυτοψία που θα κάνουν οι συνάδελφοι. Είχαμε ολονύκτια προσπάθεια για να μπορέσουμε να «κλείσουμε» την φωτιά σε κάποια σημεία, προκειμένου να μην προκαλέσει άλλες ζημιές στην βλάστηση της περιοχής».

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr, 31/8/2017}