ΑΦΙΕΡΩΜΑ: «Θησαυρός» το Φράγμα Θησαυρού για την ασφάλεια της παρανέστιας περιοχής

Ενώ ήδη εκφράστηκαν ανησυχίες για ενδεχόμενη υπερχείλιση του Νέστου μελλοντικά…

Μετρούν ακόμη… «πληγές» οι κάτοικοι σε Δήμο Νέστου και Δήμο Τοπείρου, αφού ακόμη και μέχρι σήμερα, πολλά από τα χωράφια παραμένουν πλημμυρισμένα και οι καταστροφές τόσο για τους αγρότες όσο και για τους κτηνοτρόφους της περιοχής είναι μεγάλες.

Εν τω μεταξύ, δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι παράγοντες της αυτοδιοίκησης που εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη υπερχείλιση του Ποταμού Νέστου σε περίπτωση εντονότερων φαινομένων από αυτά που ήδη έχουν περάσει και έχουν αφήσει μόνο…ζημιές πίσω τους.

Για όλα τα παραπάνω μιλούν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος (ο οποίος μεταξύ άλλων δεν παραλείπει να απαντήσει και στις δηλώσεις του Δημάρχου Νέστου περί…αδιαφορίας της περιφέρειας) και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, συγκλίνοντας στο ότι το Φράγμα του Θησαυρού αποτελεί «θησαυρό» για την παράκτια περιοχή μας.\

«ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΤΑΝΟΒΡΥΣΗΣ –  ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΑΓΩΓΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΟΥΜΕ»

Ειδικότερα ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρει στην «Θ» ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα άμεσο, γατί υπάρχει το Θησαυρού και το Φράγμα της Πλατανόβρυσης τα οποία διαχειρίζονται το νερό. Εκείνο το οποίο φοβόμαστε εμείς, όσον αφορά την Π.Ε Καβάλας είναι το τι θα γίνει αν κάτι συμβεί κάποια η κεντρική προσαγωγός (αυτή που φέρνει νερό και από τους Τοξότες και το μεταφέρει μέχρι την Χρυσούπολη). Αν σπάσει αυτή έχει εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό και είναι σε λειτουργία από το 1961 και μπορεί να υπάρξει τεράστιο πρόβλημα. Όμως έχουμε προτείνει ένα νέο μέτρο που βγήκε τώρα με εγγειοβελτιωτικά γιατί έχουμε ωριμότητα, να γίνει ένα έργο 12 εκατομμυρίων για να συντηρηθεί η κεντρική προσαγωγός. Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα και για αυτό προσπαθούμε να το τακτοποιήσουμε και να το έχουμε σε ένα καλό επίπεδο. Αυτό το θέμα είναι δύσκολο. Έχουμε πολλές ζημιές σε κτηνοτροφικές μονάδες, σε ζωοτροφές, σε χωράφια κλπ. Για όλα αυτά έχουμε καλέσει τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ (ο οποίος θα έρθει σήμερα) και έχουμε συγκαλέσει μια σύσκεψη προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα θέματα. Έχω επίσης να πω ότι παρά το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε καμία συνδρομή από τη πλευρά του Δήμου Νέστου, εμείς παρόλα αυτά, κάναμε μια προσπάθεια και καθαρίσαμε την Τ1 που είναι η βασική αντιστραγγιστική τάφρος όλης της πεδιάδας, καθαρίσαμε και άλλα σημεία προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν τα νερά και βοηθήσαμε στο να ξεπλημμυρίσει όλη η περιοχή. Από εκεί και πέρα τα ειδικότερα ζητήματα που υπάρχουν παρά το ότι εμείς απασχολήσαμε μηχανήματα και παρά το ότι ζητήσαμε και μια τεράστια αντλία από τον ΤΑΡ, παρά το ότι έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες, υπάρχουν και παραβάσεις ανθρώπων που έχουν κλείσει διάφορες διόδους του νερού, καταπαντώντας ρέματα, φράζοντας αγωγούς ομβρίων υδάτων και αυτό δημιουργεί τα πολλά προβλήματα που δεν ξέρω πως θα μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε».

«ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΣΤΟ»

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια που προβλέπει και την αποζημίωση των ανθρώπων και το να ξεπλημμυρίσουμε τις περιοχές αλλά και το πώς θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις υποδομές μας με διάφορες παρεμβάσεις. Μην ξεχνάτε ότι σε αυτήν την προσπάθεια, έγκειται και η επέκταση του αρδευτικού δικτύου στην πεδιάδα του Νέστου (ύψους 12 εκατομμυρίων) και αν γίνει και αυτό με την συντήρηση του προσαγωγού θα μπορούμε να πούμε ότι αρδευτικό δίκτυο της πεδιάδας της Χρυσούπολης έχει φτάσει στο καλύτερο δυνατό σημείο» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τον Ποταμό Νέστο σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα διακρατικό ποτάμι, του οποίου τα φράγματα διαχειρίζεται η ΔΕΗ και την αρμοδιότητα την έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Παρόλα αυτά, αν και έχουμε τα καλύτερα και τα περισσότερα νερά όλης της 20ετίας, πιστεύω ότι με κάποιον τρόπο πρέπει να προφυλαχθεί αυτό το θέμα. Νομίζω όμως ότι δεν θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πρόβλημα με το ποτάμι. Προβλήματα θα έχουμε σε άλλα σημεία. Εξάλλου δεν έχουμε περισσότερο νερό, έχουμε άνιση κατανομή του νερού και δεν ξέρω πως θα το διαχειριστούμε. Πάντως είναι γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα».

«ΕΥΤΥΧΗΜΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ – ΚΡΑΤΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΥ»

Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης ανέφερε ότι «ακόμη και μετά από τόσες ημέρες, τα χωράφια είναι πλημμυρισμένα. Είναι μέσα στο νερό. Είδα με τα μάτια μου την ολική καταστροφή βαμβακιού, καλαμποκιών, ηλιάνθου κλπ. Αν πλημμυρίσει ο Νέστος, ζήτω που…καήκαμε. Το θετικό βέβαια είναι ότι υπάρχει το Φράγμα του Θησαυρού το οποίο κρατά μεγάλες ποσότητες νερού και από εκεί ελέγχεται. Αν δεν είχαμε το Φράγμα του Θησαυρού τώρα θα είχαν πνιγεί ολόκληρα χωριά. Θα είχαμε εκκενώσεις χωριών. Τώρα απλά…χάλασαν οι καλλιέργειες. Δεν γνωρίζω αν πρέπει να καθαριστεί ή όχι ο Νέστος, αλλά αν όντως χρειάζεται, καλό είναι να γίνει. Εγώ είμαι 44 ετών και δεν θυμάμαι να έχει καθαριστεί ο Νέστος. Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει στην περιοχή, όμως παίζει σημαντικό ρόλο το Φράγμα του Θησαυρού. Σίγουρα βέβαια, από εκεί και πέρα, θα πρέπει όπου υπάρχουν κανάλια να καθαριστούν. Δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούνται κάποια μικρά φράγματα για να αρδεύουμε εμείς κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά από την άλλη αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα αν είναι καθαρισμένα τα κανάλια. Είναι πολύ μικρά αυτά τα φράγματα και δεν νομίζω να είναι εκεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι θα πρέπει να δίνεται πλέον μεγαλύτερη προσοχή στην διαδικασία του καθαρισμού γιατί δυστυχώς έχουν αλλάξει πάρα πολύ τα δεδομένα του καιρού. Ρίχνει τεράστιες ποσότητες νερού, που και καθαρισμένο να είναι το κανάλι σε κάποιες περιπτώσεις δεν προλαβαίνει να φύγει το νερό».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ»

«Από την άλλη υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που συνάντησα χθες το πρωί. Έχουν περάσει πέντε ημέρες από τότε που έβρεξε και τα νερά δεν έχουν φύγει. Εκεί υπάρχει θέμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλλον δεν είναι καλά καθαρισμένα τα κανάλια. Αυτά πρέπει να εκλείψουν. Να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα. Αν ήταν καλύτερα καθαρισμένα τα κανάλια ή αν υπήρχαν ίσως μεγαλύτερα φράγματα δεν θα δημιουργούνταν τέτοιου είδους προβλήματα» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «είναι διαφορετικό το να μην προλάβει να φύγει το νερό τις δύο πρώτες ημέρες της μεγάλης νεροποντής από το να σταματήσει η βροχή και περίπου μια εβδομάδα μετά να είναι ακόμη πλημμυρισμένα τα χωράφια. Σίγουρα θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος σχεδιασμός από την περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους και την πολιτική προστασία. Ξέρουμε ότι συνεδριάζουν, σκέφτονται, όμως θα πρέπει να δίνονται και λύσεις. Καλές οι συνεδριάσεις και οι συσκέψεις αλλά κάποιες φορές δίνονται εκείνη την ώρα λύσεις για να μην έχουμε…πνιγμούς, αλλά θα πρέπει να υπάρχει γενικότερα ένας καλύτερος σχεδιασμός, αν και δεν υπάρχου και χρήματα, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Πρέπει να προλαμβάνονται στο μέτρο που είναι δυνατόν. Είναι αδιανόητο μετά από 5 μέρες να υπάρχουν χωράφια πλημμυρισμένα ακόμα. Εκεί όντως υπάρχει πρόβλημα σχεδιασμού και αν δεν έχει δρομολογηθεί κάτι μέχρι στιγμής για παρεμβάσεις ή αν έχει δρομολογηθεί, καλό είναι να γίνουν γρήγορα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 5/7/2018}