Οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου αγωνιούν για το μέλλον της ΕΒΖ και καλούν τους βουλευτές να αναλάβουν δράση

Με το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να βαδίζει επί ξυρού ακμής, οι τευτλοπαραγωγοί και στον Έβρο δηλώνουν προβληματισμένοι σε πολλά επίπεδα. Βασικό μέλημά τους η συνέχιση της λειτουργίας της κραταιάς Βιομηχανίας, πλην όμως προέχει η αποπληρωμή των εξόδων τους για τα στρέμματα που σπάρθηκαν τη φετινή καλλιεργητική χρονιά.

Στον Έβρο και τη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν φέτος 3.500 στρέμματα ζαχαρότευτλων και σε όλη την Ελλάδα περίπου 17.000. Όλα μαζί ανήκουν σε 600 παραγωγούς που δαπάνησαν τουλάχιστον 250 / στρέμμα για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, χωρίς να έχουν εισπράξει τίποτα.

Αυτός ήταν ο κεντρικός πυρήνας της σύσκεψης που προκλήθηκε το Σάββατο 17/08 στην Αλεξανδρούπολη από τους τευτλοπαραγωγούς και φιλοξενήθηκε σε αίθουσα του Επιμελητηρίου.

«Προέχουν, τόσο η απορρόφηση της φετινής παραγωγής, όσο και η καταβολή των ενισχύσεων, αφού τα έξοδα για εμάς, μέχρι το πέρας της συγκομιδής, αγγίζουν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα.

Ζητήσαμε την παρέμβαση των θεσμικών –και ιδίως των βουλευτών- έτσι ώστε τα αιτήματά μας να φθάσουν τάχιστα στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα μείζονα προβλήματα που αναδείχθηκαν στη φετινή καλλιεργητική περίοδο» σημειώνουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι παραγωγοί και υπογραμμίζουν: «είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κάθε προσπάθεια ή σχέδιο εξυγίανσής της, αρκεί να μη περιλαμβάνει κλείσιμο των μονάδων ή παύση της καλλιέργειας για οποιαδήποτε χρονική περίοδο»

Τη σύσκεψη παρακολούθησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Αναστάσιος Δημοσχάκης και Σταύρος Κελέτσης, εκπρόσωπος του βουλευτή Χρήστου Δερμεντζόπουλου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών της ΠΑΜΘ Κώστας Βενετίδης και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 18/8/2019}