Τεράστιο πλούτο διαθέτει η Ορεστιάδα στη Βιομάζα

Πρέπει να καταλάβουν οι Αγρότες ότι αυτό που μένει στον αγρό, στο χωράφι, στο Βουστάσιο κ.λπ. έχει ενεργειακή αξία και κέρδος – Πρόταση για Μονάδα Ηλεκτρικής Παραγωγής  

Τον «τεράστιο πλούτο» που διαθέτει ο δήμος Ορεστιάδας από τα υπολείμματα των γεωργικών καλλιεργειών, επεσήμαναν τα στελέχη του ΚΑΠΕ, που παρουσίασαν τα συμπεράσματα της μελέτης που ανέθεσε στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο δήμος Ορεστιάδας.

Όπως υπογράμμισε ο υπεύθυνος έργων βιοαερίου του Κ.Α.Π.Ε., Χρήστος Ζαφείρης, αρκεί η διάθεση του 0,4% των 600.000 στρεμμάτων γεωργικής γης που υπάρχουν στον δήμο Ορεστιάδας, για τη συγκέντρωση της απαιτούμενης ποσότητας ενσιρωμένου αραβόσιτου, η οποία θα μπορούσε να τροφοδοτήσει με πρώτη ύλη μία μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 1 Μεγαβάτ. «Μία τέτοια μονάδα (1 MW) σημαίνει παραγωγή 8.300 μεγαβατώρων/ώρα, που σε κέρδος μεταφράζεται σε 1.800.000 ευρώ ετησίως ή σε “πράσινο” ρεύμα που χρειάζονται 2.600 κατοικίες», εξήγησε ο κ. Ζαφείρης. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι αγρότες είναι ότι αυτό που πετάνε, αυτό που μένει στον αγρό, στο χωράφι, στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο ή στο τυροκομείο, έχει ενεργειακή αξία και έχει κέρδος», υπογράμμισε ο ίδιος. Όσον αφορά το κόστος μίας τέτοιας μονάδας, ανέφερε πως ανέρχεται σε 4,3 εκ. ευρώ περίπου, «με το κλειδί στο χέρι», όπως χαρακτηριστικά είπε. Η δε απόσβεση μπορεί να γίνει σε διάστημα από δύο έως και πέντε χρόνια, ανάλογα με το κόστος της πρώτης ύλης, ενώ οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι περίπου 15. «Σε αυτές, όμως, θα πρέπει να συνυπολογιστούν και τα οφέλη που υπάρχουν για όσους εμπλέκονται, ως κρίκοι της εφοδιαστικής αλυσίδας, με πρώτους απ’ όλους τους αγρότες».

Ο κ. Ζαφείρης επεσήμανε επίσης πως στην Ευρώπη, σήμερα, λειτουργούν 17.860 μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης οργανικών αποβλήτων, ενώ, μόνο στη Γερμανία, πέρυσι έκλεισε ένας κύκλος εργασιών 8,2 δις ευρώ σε 44.000 άτομα που εμπλέκονται στη διαχείρισή τους. «Στην Ελλάδα, ακόμα ψάχνουμε τι να κάνουμε τα απόβλητα και δεν ξέρουμε που να τα πάμε…», σχολίασε το στέλεχος του Κ. Α. Π. Ε. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έδωσε την άδεια λειτουργίας μίας μονάδας παραγωγής ρεύματος από βιομάζα, ισχύος 1,5 Μεγαβάτ, στη Φήκη Τρικάλων. «Τέτοιου μεγέθους μονάδας προτείνουμε για τον δήμο Ορεστιάδας» είπε ο κ. Ζαφείρης, καλώντας τη δημοτική αρχή και τους αγρότες να συμπράξουν για την κατασκευή τους, προκειμένου να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη. Καταλήγοντας, ανέφερε πως η Ελλάδα υστερεί πολύ ακόμα στην αξιοποίηση της βιομάζας, την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει να βγάζουν και καύσιμα από αυτή τη δραστηριότητα. «Το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της Μέρκελ κινείται με κοπριά αγελάδων και τυρόγαλο…», ήταν η χαρακτηριστική φράση του στελέχους του Κ. Α. Π. Ε.

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr/, από ert.gr, 16/3/2019}