Ανάγκη νέας γέφυρας Τελωνείου στους Κήπους

Οι μεθοριακοί σταθμοί εισόδου-εξόδου του Έβρου, αποτελούν ανεκμετάλλευτους μοχλούς Ανάπτυξης

Επιστολή απέστειλε προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και στην Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ, ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την κατασκευή Νέου Τελωνείου στο σημείο Εισόδου-Εξόδου Κήπων μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Όπως αναφέρεται στην επιστολή η αξιοποίηση, η αναβάθμιση κι ο εκσυγχρονισμός όλων των σημείων Εισόδου- Εξόδου στα χερσαία σύνορα στον Έβρο και η εύρυθμη λειτουργία τους, μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού Κράτους.

Στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι αυτήν την στιγμή το Τελωνείο των Κήπων δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται από την Τουρκία κλπ Χώρες αφού οι υποδομές αλλά και το προσωπικό υπολείπονται  κατά πολύ από αυτές της γειτονικής χώρας.

Αντιθέτως, η Τουρκία έχει προχωρήσει σε αναβάθμιση των υποδομών του Τελωνείου στα Ύψαλα.

Τα τελευταία 14 χρόνια γίνονται συστηματικές προσπάθειες μεταξύ των δυο χωρών προκειμένου να κατασκευαστεί νέα γέφυρα που θα ενώνει τα δυο μέρη και θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των δυο Τελωνείων.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι έχει εγκριθεί χρηματοδότηση  έργου με τίτλο «ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ α)ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΗΠΩΝ Ν.ΕΒΡΟΥ, β) ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΚΗΠΩΝ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΒΡΟΥ ΚΑΙ γ)ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΜΕΘΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ», χωρίς όμως να έχουμε κάποια ορατά αποτελέσματα.

Ο βουλευτής με την επιστολή υπογραμμίζει ότι & μια καινούργια γέφυρα σύγχρονων προδιαγραφών θα αποτρέψει την παρατηρούμενη ανάσχεση της κυκλοφορίας με τις πολύωρες καθυστερήσεις & ταλαιπωρίες των διακινουμένων με κάθε τρόπο & μέσο από το Σημείο των Κήπων γενικά το οποίο και θα αποτελέσει βραχίονα εκσυγχρονισμού της χώρας.

Τέλος επισημαίνει ότι  θα πρέπει να εξετασθεί για τα σημεία Εισόδου – Εξόδου  των Κήπων, Καστανέων, Ορμενίου και Κυπρίνου εάν θα πρέπει να αναπτυχθούν ως συνοριακά πάρκα ή οικονομικά «χωριά».

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr, 30/10/2019}