Είναι γεγονός – Τα Θρακιώτικα έγιναν… επιτραπέζιο!

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το πρότυπο επιτραπέζιο ψυχαγωγικό παιχνίδι αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. 

Τι είναι τα όμως «Θρακιώτικα»;

Τι είναι η μπαϊντούσκα; Τα σαμάλια τηγανίζονται; Γιατί πουσπουρίζει ο Πουρπούρς; Πως λέμε τους Guns n’ Roses στα θρακιώτικα; Τα ντιλιμπάσκα άλογα είναι μαργελεμένα; Είναι το γκρ΄τλακ σπάνιο υδρόβιο πτηνό του Έβρου; Ποια η προηγούμενη ζωή της λέξης γκρατζούνα; Χιούτς δε νογάς; Σασίρντσαν τα γκζάνια!

Τα «Θρακιώτικα», το πρότυπο ψυχαγωγικό, διαδραστικό επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια αφιερωμένο στα γλωσσικά ιδιώματα της Θράκης, είναι γεγονός! Μια πρότυπη πρωτοβουλία, προϊόν της συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του «Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά».

Kατόπιν της σχετικής ιδέας και των ενεργειών του κ. Φλιάτουρα Ασημάκη, Επίκουρου Καθηγητή Ιστορικής Γλωσσολογίας, υπογράφτηκε Διμερές Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Εργαστηρίου Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Διευθύντρια: Ζ. Γαβριηλίδου, Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΔΠΘ) και του Πολιτιστικού Δικτύου για την Ντοπιολαλιά (Πρόεδρος του Δικτύου – Εμπνευστής και δημιουργός της σειράς παιχνιδιών Ντοπιολαλιά: Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος) με στόχο τη συνεργασία στη δια-δραστική μύηση στη γλώσσα, καθώς και τις γεωγραφικές και κοινωνικές διαλέκτους.

Παίζοντας τα «Θρακιώτικα», θα εξοικειωθείτε με τα λογής τοπικά ιδιώματα της Θρακιώτικης λαλιάς. Θα μυηθείτε στην κουλτούρα της ακριτικής σκέψης και θα αποκομίσετε  συναρπαστικές γνώσεις για τη παράδοση, τον πολιτισμό, την μακραίωνη και αρχαία ιστορία της Θράκης. Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη πολιτισμική μνήμη και τη λαϊκή παράδοση. Ένα ψυχαγωγικό παιχνίδι γνώσεων με ευρηματική πλοκή και πολλές ανατροπές. Ένα απολαυστικό παιχνίδι δημιουργικής απασχόλησης για όλη την οικογένεια. Το διαδραστικό παιχνιδόλεξο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι. Ντόπιοι αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Η εκδήλωση υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Έβρου και της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.).

Παρακάτω ακολουθεί και σχετικό βίντεο του e-evros.gr με στιγμιότυπα από την εκδηλώση που πραγματοποιήθηκε στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, με ομιλητές την κ. Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή, Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ, τον κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, Πρόεδρο του Δικτύου Ντοπιολαλιά και τον κ. Ασημάκη Φλιάτουρα, Επίκουρο Καθηγητή Γλωσσολογίας ΤΕΦ/ΔΠΘ – Επιστημονικός υπεύθυνος του παιχνιδιού. Ενώ οι ήχοι της γκάιντας είναι του Γιώργου Μπεζιργιαννίδη:

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 11/4/2022}