Τα πρώτα Μιλτσακάκεια στον Προβατώνα του Δήμου Σουφλίου είναι γεγονός!

Ο Δήμος Σουφλίου τιμά τον αθλητή και σταρ του Χόλιγουντ Στέφανο Μιλτσακάκη στην γενέτειρά του, τον Προβατώνα.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2023 στον Προβατώνα ο Δήμος Σουφλίου διοργανώνει τα πρώτα Μιλτσακάκεια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του Στέφανου Μιλτσακακη.

Ο Στέφανος Μιλτσακάκης γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου, 1959 στον Προβατώνα Έβρου, όπου και τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Ξεκίνησε την πρώτη γυμνασίου στο Σουφλί, χωρίς να την τελειώσει όμως επειδή μετανάστευσε με τους γονείς του στη μακρινή Αμερική. Τελείωσε το γυμνάσιο και το λύκειο στο Ράλεϊ της Βορείου Καρολίνας και συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα αθλήματα του σχολείου. Στο τέλος τον κέρδισε η πάλη.

Ως φοιτητής, κατάφερε να έρθει πρώτος στους περιφερειακούς αγώνες και οδήγησε το κολέγιο στο οποίο φοιτούσε στους εθνικούς/παναμερικανικούς αγώνες πάλης στους οποίους ήρθε 3ος.

Το 1984 ήταν μέλος της ολυμπιακής ομάδας πάλης με πολλές πιθανότητες να πάρει διάκριση λόγω της αποχής των Ρώσων. Η ολική ρήξη χιαστών που υπέστη μία εβδομάδα πριν αναχωρήσουν για το Λος Άντζελες του στέρησε τη συμμετοχή.

Το 1989 ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο. Πήρε μέρος σε 34 συνολικά ταινίες και σήριαλ με πιο γνωστές τις ταινίες με τον Jean Claude Van Damme ως αντίπαλο.

Συγχρόνως συνέχισε με την πάλη και εκπαιδεύτηκε στο Brazilian Jiu jitsu και ΜΜΑ με τους καλύτερους στη Βραζιλία και ΗΠΑ, όπως τους φημισμένους Gracie (τον πατριάρχη και ιδρυτή του Brazilian Jiu-Jitsu) και Rob Kaman.

Το 2008 άνοιξε γυμναστήριο στο Venice του Λος Άντζελες και το 2013, στην ίδια περιοχή, ένα καφέ. Και για τα δύο ήταν πολύ υπερήφανος.

Το 2016 έπαθε ρήξη θωρακικής αορτής και εγκεφαλικό. Με ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης, μετά από 18 ώρες χειρουργικής επέμβασης και μόνο 20 μέρες συνολικής παραμονής στο νοσοκομείο και σε κέντρο αποκατάστασης, επέστρεψε σπίτι και ξεκίνησε προπόνηση!!! Όλοι μιλούσαν για θαύμα, ακόμα και ο γιατρός που τον εγχείρισε.

Πριν την περιπέτεια της υγείας του, του είχε ζητηθεί από τον Βιν Ντίζελ να γράψει κάτι για το παγκράτιο με σκοπό να γίνει ταινία ή σήριαλ. Το τελείωσε και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων του 2018 γράφτηκαν ως αρχή τα 10 πρώτα επεισόδια σε πρωτόλεια μορφή. Δυστυχώς η μοίρα είχε άλλα σχέδια και στις 9 Ιανουαρίου του 2019, τελείως ξαφνικά, έχασε την μοναδική πάλη της ζωής του.

Ήταν λάτρης της αρχαίας Ελλάδας και των φιλοσόφων, κυρίως του Σωκράτη που θαύμαζε απεριόριστα. Άκουγε μόνο ελληνική μουσική και διάβαζε πολύ ελληνική λογοτεχνία. Αγαπημένος του συγγραφέας ο Καζαντζάκης, μέσα από τα έργα του οποίου αντλούσε το πρότυπο του «άντρα». Αγαπημένος του ποιητής ο Καβάφης.

Παρόλο που λάτρεψε την Αμερική, δεν πήρε ποτέ την υπηκοότητα και πάντα πάλευε ως έλληνας, με την ελληνική σημαία.

Αθλητικές διακρίσεις

  • 1079 3η θέση στο Civitan Monarch Wrestling
  • 1079-80 Coach’s Award
  • 1980 3η θέση στο Παναμερικάνικο πρωτάθλημα πάλης
  • 1980 1η θέση στο Regional Tournament Southeast NJCAA
  • 1986 Mr Triad
  • 1999 νικητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Vale Tudo
  • 2002 νικητής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Vale Tudo
  • Επίσης 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο παγκράτιο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

19:30 Τρισάγιος στην μνήμη του Στέφανου Μιλτσακάκη στα κοιμητήρια Προβατώνα

20:00 Έναρξη

20:05 Χαιρετισμός Δημάρχου Σουφλίου

20:10 Επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος από τον Σύλλογο Ελληνικής Πολεμικής Αγωγής (εκπρόσωπος -προπονητής Μαστρονικόλας Ευστράτιος)

21:00 Προβολή βίντεο: Η ζωή του Στέφανου Μιλτσακάκη

21:15 Χαιρετισμοί από ανθρώπους που γνώρισαν τον Στέφανο Μιλτσακάκη

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 19/7/2023}